به گزارش شبکه شرق، فریدون شهبازیان موسیقیدان برجسته ایرانی امروز در بیمارستان بر اثر بر اثر مشکلات تنفسی درگذشت. به گزارش ایسنا، فریدون شهبازیان که اخیرا به دلیل مشکلات تنفسی در بیمارستان بستری بود، امروز ۲۲ دیماه به دلیل مشکلات حاد تنفسی دار فانی را وداع گفت. «محمد پورراد» از نزدیکان این نیز خبر درگذشت این آهنگساز برجسته را بر اثر «مشکلات حاد تنفسی » تایید کرد. حالا این پرسش مطرح است که آیا با توجه به شرایط نامناسب هوای کشور در طی روزهای گذشته، درگذشت «فریدون شهبازیان» به دلیل آب و هوای نامناسب بوده است یا خیر؟
تا کنون هنوز جزییات تشییع و به خاکسپاری این هنرمند اعلام نشده است.
یک چهره ماندگار
فریدون شهبازیان یکی از افراد تاثیرگذار عرصه موسیقی ایران بوده که در طول زندگیاش آثار ماندگاری را خلق کرده است. او به عنوان آهنگساز، رهبر ارکستر، و نوازنده در زمینه وسیقی سنتی و تلفیقی ایران ایفای نقش داشته و با نوازندگان، کارگردانان و موسیقی دانان برجسته ای همچون «محمدرضا شجریان»، «شهرام ناظری»، «مسعود کیمیایی»، «فرهاد فخرالدینی»، «فرهاد مهراد» ،«علی حاتمی»،و … همکاری داشته است. فریدون شهبازیان یکی از پرکارترین آهنگسازان موسیقی فیلم ایران بوده است. آثار او برای فیلمهایی مانند دلشدگان، از کرخه تا راین و پرنده کوچک خوشبختی همچنان در خاطرهها مانده است. حضور او به عنوان رهبر ارکستر ملی ایران یکی از نقاط عطف زندگی هنری او بود، هرچند او در سال ۹۸ استعفا داد. او در این سمت تلاش کرد تا موسیقی سنتی ایرانی را با سازبندی ارکسترال ترکیب کند. اتفاقی که مورد توجه منتقدان قرار گرفت. شهبازیان با ساخت موسیقی فیلمهای مهمی همچون پرنده کوچک خوشبختی (۱۳۶۶) به کارگردانی پوران درخشنده، موسیقی فیلمهای دلشدگان (۱۳۷۰) به کارگردانی علی حاتمی ، از کرخه تا راین 1371) به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا و روز واقعه (۱۳۷۳) به کارگردانی شهرام اسدی به تاثیرگذاری این آثار افزوده است. در عین حال توانسته فضای احساسی این آثار را معنا ببخشد. او همچنین موسیقی فیلم گزارش (به کارگردانی عباس کیارستمی) اسرا نیز ساخته است و از آهنگسازانی بود که در برنامه گلها حضور داشت.
ویژگیهای حرفهای
فریدون شهبازیان در ۲۲ تیر ۱۳۲۱ در تهران به دنیا آمد. تحصیلات موسیقی او در هنرستان عالی موسیقی و بعدتر در دانشگاه هنر تهران ادامه یافت، اولین استاد و آموزگار او «پرویز منصوری» بود که با آموزش ویولن به او توانست نحوه ساخت آثار ارکسترال را از همان دوران کودکی به موسیقی علاقه نشان داد و یادگیری ویولن را نزد معلمان برجسته آغاز کرد. جایی که توانست درک عمیقی از موسیقی کلاسیک و ایرانی به دست آورد. او همچنین در دهه های ۵۰ و ۶۰ آثاری در قالب برنامههای تلویزیونی یا برنامه کودک خلق کرده بود.
همکاری با خوانندگان برجسته
در کارنامه حرفهای «فریدون شهبازیان» ساخت موسیقی برای خوانندگان برجستهای همچون سیمین غانم، علیرضا افتخاری، محمد اصفهانی و حسامالدین به چشم میخورد . آثاری که هنوز جزو بهترینهای موسیقی ایران هستند. به خصوص که او توانسته بود از امکانات موسیقی غربی و کلاسیک برای ساخت موسیقی ایرانی استفاده کند و در عین حال با پررنگ کردن هویت ایرانی اثری برجسته خلق کند. او در ساخت موسیقی آلبومهای به یاد عارف (۱۳۵۷)، گنبد مینا (۱۳۵۹) محمدرضا شجریان همکاری داشته است. آلبومهای نیلوفرانه (۱۳۷۵) ، شکوه (۱۳۷۷) و باران عشق نیز از آثار ماندگار «علیرضا افتخاری» و شهبازیان سازنده موسیقی این آلبومها بوده است.
شجریان و ناظری درباره شهبازیان چه گفتند ؟
محمدرضا شجریان درباره شهبازیان گفت «فریدون شهبازیان یکی از موسیقیدانانی است که نگاه عمیق و متفاوتی به موسیقی ایرانی دارد. او توانسته است موسیقی ایرانی را با ارکستر و تنظیمهای جدید به شکل زیبایی ارائه دهد. همکاری با شهبازیان برای من تجربهای ارزشمند بود، چرا که او از دانش موسیقی کلاسیک و ایرانی بهخوبی بهره میگیرد و درک بالایی از شعر و موسیقی دارد.»
او همچنین در گفتگویی دیگر به توانایی های شهبازیان اشاره کرده و گفته است: «شهبازیان با رویکرد خاصی که در تنظیم موسیقی دارد، توانسته فضایی بسازد که هم اصالت موسیقی ایرانی حفظ شود و هم بتواند مخاطب امروز را جذب کند. این کاری است که هر آهنگسازی از پس آن برنمیآید.»
• شهرام ناظری نیز درباره شهبازیان گفت «فریدون شهبازیان یکی از نوآوران بزرگ موسیقی ایرانی است که توانسته موسیقی سنتی را با فضای ارکسترال به شکلی زیبا و فاخر ارائه دهد. او از جمله افرادی است که نگاه مدرن به موسیقی ایرانی داشته و در عین حال، اصالت آن را حفظ کرده است.» او در ادامه به تجربه همکاری خود با شهبازیان اشاره کرده و گفته است: «همکاری با شهبازیان در آلبومهایی مثل شکایت دل برای من تجربهای متفاوت و ارزشمند بود. او به موسیقی ایرانی عمق و رنگ دیگری میدهد و با تنظیمهای دقیق و هنرمندانهاش فضایی ایجاد میکند که شعر و موسیقی به بهترین شکل ممکن جلوه کنند.»
تسلیت وزیر فرهنگ
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در متن پیام تسلیت سیدعباس صالحی آمده است: «زندگی صحنه یکتای هنرمندی ماست/ هرکسی نغمه خود خواند و از صحنه رود /صحنه پیوسته بهجاست / خرم آن نغمه که مردم بسپارند به یاد
خبر درگذشت هنرمند پیشکسوت و موسیقیدان برجسته، زنده یاد فریدون شهبازیان موجب تاسف عمیق گردید. این هنرمند گرانقدر، با سالها تلاش و آفرینش آثار فاخر، برگهای زرینی بر دفتر موسیقی ایرانی افزود، او نه تنها هنرمندی خلاق که معلمی خردمند و الهامبخش برای نسلهای متعدد از اهالی موسیقی بود. اینجانب فقدان این هنرمند فرهیخته را به جامعه هنری کشورمان، دوستان، همراهان و شاگردان آن مرحوم، خانواده گرامی و بازماندگان محترم بهویژه همسر هنرمند و دختران داغدیده ایشان تسلیت میگویم و برای آن عزیز سفرکرده رحمت واسعه الهی و آرامش ابدی آرزومندم.»
source