به گزارش «انرژی پرس»، پیمان خضرایی، مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران، در بازدید خبرنگاران از تاسیسات تقویت فشار گاز و ذخیرهسازی سراجه قم از افزایش قابل توجه مصرف گاز در بخش خانگی و همچنین ریسک استفاده از تجهیزات به کار گرفته شده در چرخه انتقال گاز برای جبران کمبود آن خبر داد.
او در این نشست مطبوعاتی که روز گذشته در محل ذخیرهسازی سراجه قم برگزار شد، با اشاره به نقش حیاتی گاز در سبد انرژی کشور، گفت: شرکت انتقال گاز ایران مسئولیت خطیر انتقال گاز از میادین گازی در جنوب تا منازل مصرفکنندگان در سراسر کشور را بر عهده دارد.
افزایش بیسابقه مصرف گاز؛ تولید گاز ۴۰ میلیون متر مکعب افزایش یافت
رشد بیرویه مصرف گاز؛ تهدیدی جدی برای امنیت انرژیاو اظهار کرد: این شبکه انتقال گاز عظیم شامل حدود ۴۰ هزار و ۶۶ کیلومتر خط لوله در سازههای متنوع و فشارهای قوی، و یک شبکه انتقال گاز از ۲۰ نقطه مجموعههای پالایشگاههای گازی (که ۱۳ پالایشگاه پارس جنوبی و دیگر پالایشگاههایی است که گاز تولید میکنند) در ۱۶ نقطه از مناطق نفت خیز کشور و دو مقصد ذخیره سازی گازی، گاز را تحویل میگیرد و با تاسیساتی که در اختیار دارد مانند ایستگاههای تقویت فشار، آن را به مبادی و ورود مصرف توزیع شرکت گاز استانی منتقل و جابجا میکند.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران، با تاکید بر نقش محوری گاز در سبد انرژی کشور، گفت: حدود ۷۴ درصد از کل انرژی مصرفی کشور را گاز تشکیل میدهد که بخش عمده آن در پارس جنوبی و جنوب کشور تولید میشود و همچنین حدود ۷۰ درصد از این گاز در نیمه شمالی کشور مصرف میشود؛ این بدان معناست که ما مسئولیت انتقال حجم عظیمی از گاز از جنوب به شمال کشور را بر عهده داریم.
او ادامه داد: براساس آخرین آمارها، روزانه ۸۷۲ میلیون متر مکعب گاز در کشور تولید و منتقل میشود که نسبت به سال گذشته ۴۰ میلیون متر مکعب افزایش یافته است. این حجم عظیم گاز از طریق شبکهای گسترده از ۴۰ هزار کیلومتر خطوط لوله، ۹۴ ایستگاه تقویت فشار و شیرهای بین راهی به سراسر کشور منتقل میشود.
فشار سنگین بر شبکه گاز؛ مصرف خانگی رکورد زد
خضرایی در ادامه سخنان خود به اقدامات مهم شرکت ملی گاز برای تامین پایدار گاز در کشور اشاره کرد. او با تاکید بر اهمیت مدیریت مصرف گاز، گفت: یکی از اقدامات مهم شرکت ملی گاز در سال گذشته، قطع گاز باغ و ویلاها بود که به افزایش فشار گاز در شبکه و بهبود خدماترسانی به مشترکین کمک شایانی کرد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران در ادامه به توزیع گاز در بخشهای مختلف اشاره کرد و گفت: ۳۴ درصد از گاز تولیدی در نیروگاهها، ۳۴ درصد در بخش صنعتی، ۲۵ درصد در بخش خانگی، حدود ۴ درصد به صورت سوخت سیانجی و ۳ درصد نیز مربوط به مصارف خاص است.
او با ابراز نگرانی از افزایش ناگهانی مصرف گاز در بخش خانگی، گفت: در سال جاری، شاهد افزایش قابل توجه مصرف گاز در بخش خانگی بودیم که این میزان در پیکهای مصرف به ۷۴ درصد کل مصرف رسیده است. این افزایش ناگهانی، فشار زیادی را به شبکه گاز وارد کرده است.
بهرهبرداری حداکثری از توربوکمپرسورها برای تامین گاز و ریسکهایی که به همراه دارد
خضرایی افزود: برای مقابله با این چالش، شرکت ملی گاز اقدامات مختلفی از جمله افزایش ظرفیت تولید و تقویت فشار گاز در شبکه را انجام داده است. با این حال، افزایش بیش از حد مصرف گاز، باعث شده تا تجهیزات شبکه با فشار بیشتری کار کنند.
او عنوان کرد: با توجه به اولویت بخش خانگی در تامین گاز، مجبور شدیم فشار کاری توربوکمپرسورها را به طور قابل توجهی افزایش دهیم تا بتوانیم گاز مورد نیاز مناطق شمالی کشور را تامین کنیم. این در حالی است که افزایش بیش از حد فشار میتواند به تجهیزات آسیب برساند. با این حال، برای جلوگیری از قطعی گاز، چارهای جز این نداشتیم.
خضرایی با اشاره به افزایش تعداد توربوکمپرسورهای در سرویس، گفت: امسال ۲۰۵ توربوکمپرسور را در شبکه فعال کردیم که نسبت به سال گذشته که معادل ۱۸۹ تا بوده افزایش قابل توجهی داشته و البته خارج از نرم استاندار جهانی است. این اقدام به ما امکان داد تا حجم بیشتری از گاز را به مناطق مختلف کشور منتقل کنیم. اما افزایش تعداد توربوکمپرسورهای در سرویس، ریسکهای فنی و عملیاتی را نیز به همراه داشته است. حدود ۸ تا ۹ تا از این توربوکمپرسورهای اضافه شده تقریبا معادل یک فاز پارس جنوبی که معادل ۲۵ میلیون متر مکعب گاز است را منتقل میکنند که ما آنها را در سرویس قرار دادیم.
او ادامه داد: توربوکمپرسورها تجهیزات پیشرفتهای هستند که نیاز به نگهداری و تعمیرات دورهای دارند. ما ناوگانی را برای تعمیران آنها در سال آینده در نظر گرفته بودیم اما چون اکنون در حال استفاده هستند نمیتوانیم آنها را به اورهال بفرستیم و در واقع با توجه به افزایش فشار کاری و تعداد توربوکمپرسورهای در سرویس، امکان انجام تعمیرات روتین آن کاهش یافته است. این موضوع باعث شده تا همکاران ما در ایستگاههای تقویت فشار با استرس و نگرانی بیشتری به کار خود ادامه دهند.
source