اسپیس‌ایکس می‌خواهد تعداد پرتاب‌های ابرراکت استارشیپ را در سال ۲۰۲۵ افزایش دهد، و به‌نظر می‌رسد مقررات دولتی نیز مانعی برای کمپانی ایلان ماسک ایجاد نخواهند کرد. اداره هوانوردی فدرال آمریکا (FAA) به‌تازگی سقف تعداد پرتاب‌های استارشیپ در سال آینده میلادی را پنج برابر کرده و به عدد ۲۵ رسانده است.

طبق گزارش ارزیابی محیط‌زیستی FAA (می‌توانید آن را این‌جا ببینید)، این سازمان با درخواست اسپیس‌ایکس برای افزایش سقف پرتاب‌های سالانه استارشیپ از مقر استاربیس در ایالت تگزاس موافقت کرده است. به این ترتیب، این کمپانی می‌تواند در سال ۲۰۲۵، طبق اهداف اعلامی‌اش، ۲۵ راکت استارشیپ را به فضا پرتاب کند.

گزارش ارزیابی محیط‌زیستی همچنین به اسپیس‌ایکس اجازه می‌دهد که هر دو عضو استارشیپ (بوستر سوپر هِوی و فضاپیمای بالای آن) را ۲۵ بار در استاربیس فرود بیاورد. این فرودها در همان برج پرتاب خواهند بود و بازوهای این برج راکت را هنگام فرود می‌گیرند. اسپیس‌ایکس اولین بار در پنجمین پرتاب آزمایشی خود توانست بوستر سوپر هوی را به این صورت باموفقیت فرود بیاورد.

ششمین پرتاب آزمایشی استارشیپ
ششمین پرتاب آزمایشی استارشیپ

استارشیپ در سال ۲۰۲۵

اسپیس‌ایکس درحال توسعه استارشیپ، بزرگ‌ترین و قوی‌ترین راکت ساخته‌شده تا به امروز، است. هدف از توسعه این راکت سکونت انسان‌ها روی ماه و مریخ است. این وسیله نقلیه فضایی ۱۲۲ متری به‌گونه‌ای طراحی شده تا به‌سرعت قابل‌استفاده مجدد باشد و اسپیس‌ایکس قصد دارد تا به هدف چند پرتاب استارشیپ در یک روز برسد.

این کمپانی تا به امروز استارشیپ را شش بار به‌صورت آزمایشی پرتاب کرده است. آخرین و ششمین پرتاب آن در روز سه‌شنبه انجام شد. این پرتاب درکل موفقیت‌آمیز بود، هرچند مشکلات ارتباطی مانع از آن شد که اسپیس‌ایکس بتواند راکت سوپر هوی را مانند پرتاب پنجم بگیرد. در عوض، این بوستر به‌صورت کنترل‌شده در خلیج مکزیکو غرق شد.

به‌نظر می‌رسد که علی‌رغم فشارهای زیاد از طرف دانشمندان و فعالان محیط‌زیست، استارشیپ در سال ۲۰۲۵ برنامه‌ای بسیار شلوغ‌تر از دو سال گذشته داشته باشد. البته گزارش ارزیابی محیط‌زیستی FAA هنوز یک پیش‌نویس است و احتمال دارد که تغییر کند. این سازمان پنج ملاقات حضوری در استاربیس خواهد داشت و گزارش نهایی در ماه ژانویه منتشر می‌شود.

ایلان مایک و اسپیس‌ایکس پیش از این بارها از رویه‌های FAA گلایه کرده بودند و می‌گفتند که این سازمان با مقررات بیش از حد خود پیشرفت استارشیپ و درکل پیشرفت صنعت پرتاب‌های فضایی آمریکا را کند کرده است.

به‌نظر می‌رسد که با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید در ماه ژانویه، کمپانی‌های بخش فضا (همچون تقریباً تمام بخش‌ها) بتوانند آزادی عمل بیشتری داشته باشند. ایلان ماسک قطعاً در این فرایند نقش خواهد داشت، زیرا به‌تازگی به‌همراه «ویوک راماسوامی» (Vivek Ramaswamy) مسئولیست «اداره بهره‌وری دولت» (DOGE) را برعهده گرفته است.

source