طرفداری | بعد از بررسی تمام بازیکنان خارجی تاریخ پرسپولیس، در این بخش به بررسی بازیکنان خارجی تاریخ باشگاه استقلال می‌پردازیم. پیرکارلو، اولین بازیکن خارجی تاریخ باشگاه استقلال بوده است که در تیم‌ملی ایران نیز به میدان رفته است. رافت قلی‌اف، دومین بازیکن خارجی تاریخ استقلال و اولین بازیکن آنها در لیگ حرفه‌ای ایران بوده است که 44 سال بعد از کارلو، پیراهن باشگاه استقلال را برتن کرد. استقلال تاکنون از 58 بازیکن خارجی بهره برده است. محبوبترین قاره برای استقلال، قاره اروپا بوده که 20 بازیکن از این کشور تاکنون به این باشگاه ملحق شده‌اند. قاره‌ آمریکای جنوبی با 16 بازیکن، آفریقا با 14 و آسیا با 9 بازیکن در رده‌های بعدی این فهرست قرار گرفته‌اند. کشور محبوب استقلالی‌ها نیز برزیل بوده است که 13 بازیکن را در این باشگاه داشته است.

1- پیر کارلو Pierre Karlów : اولین خارجی استقلال، اولین بازیکن تاریخ لیگ ایران و تنها بازیکن خارجی تاریخ باشگاه تاج بود. پیرکارلو از مهاجران لهستانی، بعد از مشکلات جنگ جهانی دوم بود که به ایران آمده بود و برای گذران زندگی‌اش فوتبال را انتخاب کرد. کارلو به همراه تاج قهرمان ایران شد و یک بازی ملی نیز برای تیم ملی ایران به میدان رفت تا اولین بازیکن دورگه تیم ملی ایران نیز شود. کارلو از سال ۲۴ تا ۳۵ به مدت بالای ۱۱ سال برای استقلال بازی کرد. کارلو رکورد طولانی‌ترین دوران حضور یک بازیکن خارجی در باشگاه استقلال را هم به خود اختصاص داده‌است.

2- رفعت قلی اف Rufat Quliyev : این بازیکن ملی پوش تیم ملی آذربایجان بود و 27 بازی ملی برای این تیم به میدان رفته بود. او در پست هافبک بازیساز بازی می کرد. قلی اف از تیم توران فوتبال خود را آغاز کرد. او سپس در باشگاه‌های قره باغ و شفا نیز به میدان رفت تا در سال 2002 به اولین بازیکن خارجی تاریخ باشگاه استقلال در لیگ حرفه‌ای تبدیل شود. قلی اف تجربه حضور در مراحل انتخابی مسابقات لیگ قهرمانان اروپا (چمپیونزلیگ) را نیز تجربه کرده بود. سه بازی و تنها یک گل برابر سپاهان، آمار او در استقلال را تشکیل داد. او بعد از استقلال در ایران ماند و به نفت آبادان پیوست. بازگشت به توران آخرین فعل و انفعالات بازیگری او بود و بعد از آن در سال 2006 از فوتبال خداحافظی کرد. در حال حاضر این بازیکن سرمربی تیم هایی از آذربایجان بوده است.

3- راجر فابریتسیو Roger Fabrizio : راجر سال 1382 با نظر امیر قلعه‌نویی در استقلال جذب شد. او در رقابت‌های لیگ برتر دروازه سپاهان را باز کرد و در جام حذفی نیز یک گل برای آبی‌ها به ثمر رساند. او به تدریج در مسیر نیمکت‌نشینی قرار گرفت و به مرور از ترکیب اصلی تیم کنار گذاشته شد. فابریتسیو 14 بازی با پیراهن استقلال انجام داد و سپس از این تیم جدا شد.

4- رافائل گومس Rafael Gomes: رافائل برزیلی در پست دفاع وسط و دفاع راست بازی می کرد و در دوران جوانی از باشگاه واسکودوگاما به صورت قرضی راهی استقلال شد. استقلال دومین باشگاه رافائل در دوران فعالیت فوتبالی بود. رافائل خاطره جالبی را نیز از خودش بعد از پیوستنش به استقلال ثبت کرد و آن بیان جمله 《از بچگی استقلالی بودم》 بود. عمر حضور رافائل در استقلال به نیم فصل نیز نرسید و این بازیکن به واسکودوگاما دیپورت شد. در بازگشت به واسکودوگاما، او یک گل مهم را در سری‌آ برزیل و در مسابقه میان کروزیرو و واسکودوگاما به ثمر رساند. همان گل باعث تساوی 3-3 واسکودوگاما شد و آنها را از یک شکست نجات داد. او بعد از چند حضور قرضی در باشگاه‌های دیگر، ابتدا به اتلتیکو مینیرو و سپس سانتاکلارای پرتغال منتقل شد. در سانتاکلارا به صورت ثابت در لیگ سطح دوم پرتغال بازی کرد. بازی در ایتومبیارا برزیل و کلرادو در ام ال اس ارزش این بازیکن در ترانسفرمارکت را به 500 هزار یورو رساند. او سپس به گویاس منتقل شد. نائوتیکو و ویلانووا بعد از گویاس، مطرح‌ترین تیم‌هایی بودند که گومس در آنها بازی کرد تا سرانجام در سال 2012 در یک باشگاه برزیلی از فوتبال خداحافظی کند.

5- جرج توپالوویچ Đorđe Topalović: توپالوویچ در پست دروازه بان بازی می‌کرد. او عضویت تیم جوانان یوگسلاوی سابق را داشت و متولد کلن آلمان بود. توپالوویچ بعد از سه فصل بازی در تیم زِمون صربستان به استقلال پیوست. توپالوویچ فقط یک فصل در ایران بود و در 15 بازی به میدان رفت. بعد از استقلال، در ایران ماند و در باشگاه عقاب تهران توپ زد. حضور در اواِف‌کی بلگراد صربستان، ووستوک قزاقستان و بازگشت به تیم اواِف‌کی، اتفاقات بعدی رزومه بازیگری این بازیکن بودند. او در سال 2012 از فوتبال خداحافظی کرد. توپالوویچ 194 سانتی متر قد داشت و یکی از بازیکنان بلندقدی بود که در آن سال وارد لیگ ایران شده بود. توپالوویچ سابقه بازی در دربی و کلین شیت را نیز دارد.

6- آوسنتی گیلائوری Akvsenti Gilauri : از این دفاع چپ گرجستانی می توان به عنوان اولین خرید موثر و مهم استقلال در لیگ حرفه‌ای یاد کرد. گیلائوری با تجربه بازی در تیم های لوکوموتیو تفلیس، دیلا، سیونی گرجستان و بازی در تیم جوانان این کشور به استقلال آمد. او سه فصل در ترکیب این باشگاه حضور موثری داشت و بازی‌های زیادی را به میدان رفت. 44 بازی و دو گل در کارنامه او در پیراهن آبی پوشان ثبت شده است. گیلائوری بعد از استقلال به پگاه گیلان پیوست و در این باشگاه هم بسیار موفق بود و به نایب قهرمانی جام حذفی رسید. بعد از پگاه به کشورش برگشت و در سال 2010 در باشگاه متالورگی از فوتبال خداحافظی کرد.

7- ولادیمیر آخالیا Vladimir Akhalaia : این مهاجم 189 سانتی متری گرجستانی نیز به همراه گیلائوری استقلالی شد. او در پست مهاجم نوک بازی می کرد اما حضورش به موفقی هم‌وطنش نبود. این بازیکن در دینامو تفلیس فوتبالش را آغاز کرد. او ابتدا به صورت قرضی به زیمبرو مولداوی منتقل و سپس به اف سی زوریخ سوئیس پیوست. بعد از اینکه در سوئیس به او بازی نرسید، به گرجستان برگشت و این بار به صورت قرضی به استقلال پیوست. از دوران حضور او در استقلال آمار خاصی در دست نمی آید اما جالب ترین نکته آن است که در زمان حضور در ایران، آخالیا در ماکسیموم ارزش ترانسفرمارکت خودش، 350 هزار یورو، قرار داشت. بعد از استقلال در چند تیم از مولداوی و کشورش گرجستان از جمله دینامو تفلیس بازی کرد. آخالیا در سال 2017 و در یک باشگاه گرجستانی از فوتبال خداحافظی کرد. در حال حاضر پسر او عضو تیم تورینو ایتالیا است.

8- جوئلسون داسیلوا Joílson da Silva : این مهاجم برزیلی فوتبالش را در اتلتیکو پاراننزه شروع کرد و در باشگاه‌های بوتافوگو و واسکودوگاما بازی کرد تا به سئونگنام کره جنوبی منتقل شد. 27 بازی و هفت گل در کره جنوبی برای او به ثبت رسید. بعد از کره جنوبی به برزیل برگشت و در تیم‌های مختلفی از سری‌ب برزیل بازی کرد تا در میانه‌های فصل به باشگاه ذوب آهن اضافه شد. 9 بازی پنج گل به همراه هت‌تریک در برابر ابومسلم، نام این بازیکن را در ایران مطرح کرد. درنهایت، استقلال موفق به خرید این بازیکن شد. او در استقلال بیشتر نیمکت‌نشین بود و فقط در 11 بازی به میدان رفت و سه گل زد. بعد از جدایی از استقلال به چونبوری تایلند و سپس چند تیم برزیلی پیوست. او در سال 2011 در ایتابونا کفش‌هایش را آویخت.

9- لئونارد کوئیکه Léonard Kweuke :  کوئیکه در 19 سالگی از باشگاه سینترا یائونده کامرون به استقلال منتقل شد. به این بازیکن فقط در هشت بازی آخر استقلال بازی رسید. بعد از استقلال، او مدتی در لیگ یک ایران و استیل آذین بازی کرد. مقصد بعدی کوئیکه، دی استرادا از لیگ اسلواکی با مدیریتی ایرانی بود. در این باشگاه، 16 بازی و 11 گل را ثبت کرد و درخشش خود را آغاز کرد. او در اسلواکی،  به تیم ملی کامرون نیز دعوت شد. آینتراخت فرانکفورت برای جذب قرضی او 250 هزار یورو به باشگاه دی استرادا پرداخت. در فرانکفورت به بازی گرفته نشد و بعد از 8 بازی از این تیم جدا شد. او مدتی در انرژی کوتبوس آلمان و اسپارتا پراگ جمهوری چک به صورت قرضی بازی کرد. بعد از 27 بازی و 14 گل در لیگ برتر جمهوری چک، با یک میلیون یورو، به صورت دائمی راهی اسپارتا پراگ شد. 109 بازی، 43 گل و 18 پاس گل در اسپارتاپراگ ، کارنامه او در لیگ برتر چک را تشکیل داد. او در یک بازی دوستانه میان اسپارتاپراگ و پرسپولیس، به باشگاه ایرانی گل زد. بعد از چک، به ریزه اسپور ترکیه پیوست و هر فصل بالای ده گل در لیگ برتر ترکیه زد. سقوط به لیگ پایینتر و یک فصل بازی در این لیگ، آخرین فعالیت فوتبالی این بازیکن بود و دیگر در باشگاه دیگری بازی نکرد. 120 بازی و 58 گل، آمار کلی او در ریزه اسپور ، آخرین تیمش بود.

10- سردان اورسویچ Srdjan Urosevic : این هافبک دفاعی اهل صربستان، دهمین بازیکن خارجی استقلال بود. او ابتدا در زمون و بزانیا در صربستان بازی می‌کرد و سپس در 23 سالگی به استقلال پیوست. بعد از فیکس بازی کردن در 5 بازی از 8 بازی اول فصل، نیمکت‌نشین شد و به جز یک بازی، دیگر وارد میدان نشد. 8 بازی و یک گل آمار کلی او در استقلال بود. هام‌کام نروژ، ایلیوپلیس یونان و نش‌زیونا تیمهای بعدی او بودند. او در یک باشگاهدبوسنیایی در سال 2013 به فوتبالش پایان داد.

11- فابیو جانواریو Fábio Januário : یازدهمین خرید خارجی استقلال یکی از بهترین خارجی های تاریخ این باشگاه است. او یکی از خریدهای خارجی موفق تاریخ لیگ برتر نیز بوده است. او در کاسکاول برزیل فوتبالش را شروع کرد و بعد از بازی در دو تیم برزیلی دیگر به ژیل ویسنته پرتغال پیوست. دو فصل حضور ثابتی در تیم ویسنته داشت. جانواریو 22 بازی، دو گل در فصل اول و 21 بازی، یک گل در فصل دوم حضورش در ژیل ویسنته را ثبت کرد. بعد از این باشگاه، به بلننسز پرتغال پیوست و ارزشش در سایت ترانسفرمارکت به 500 هزار یورو رسید. اولین فصلش در این باشگاه نسبتاً خوب بود اما فصل دوم به خوبی پیش نرفت و از این تیم جدا شد. فولاد خوزستان بانی ورود این بازیکن به ایران شد. 35 بازی و 12 گل او در پیراهن فولاد باعث شد که توجهات تیم‌های مختلف ایرانی را به سمت او برود. استقلال پیروز نبرد جذب او شد و او را به یکی از خریدهای موفق خودش تبدیل کرد. جانواریو محبوب هواداران استقلال بود و با این باشگاه قهرمان لیگ شد اما بعد از دو فصل به سپاهان پیوست. او با سپاهان دوبار قهرمان لیگ شد و بعد از دو فصل به استقلال برگشت. 10 بازی و دو گل آخرین کارنامه او قبل از مصدومیت و خداحافظی همیشگی با فوتبال در پیراهن استقلال بود. این بازیکن اولین فوتبالیست خارجی بود که با پیراهن استقلال بازنشسته می شود.

12- رینالدو کروزادو Rinaldo Cruzado : کروزادو در تیم آلیانزا لیما پرو شروع به فوتبال کرد و از همان ابتدا به تیم ملی کشورش نیز دعوت شد. بعد از بازی در کشورش مورد توجه استعدادیاب‌های اروپایی قرار گرفت و با 750 هزار یورو به گرسهاپرز سوئیس پیوست. دو فصل در سوئیس بازی کرد و در 38 بازی، دو گل و سه پاس گل را ثبت کرد. او سپس به عنوان بازیکن آزاد به کشورش و اسپورتینگ کریستال پیوست. رینالدو بعد از 12 بازی و پایان قراردادش، به استقلال پیوست. رینالدو در استقلال دوران متوسطی را تجربه کرد و در 17 بازی به میدان رفت که فقط یک بازی آن 90 دقیقه‌ای بود. رینالدو در استقلال یک گل سه امتیازی مهم از روی نقطه پنالتی به ثمر رساند و بدین گونه سهم خود را برای قهرمانی استقلال ادا کرد. بعد از قهرمانی در ایران به کشورش و این بار باشگاه خوان آئوریخ پیوست و توانست در این تیم دوران خوشی را تجربه کند. او بار دیگر به تیم ملی پرو دعوت شد. حضور در کوپا آمریکا 2011 و بازی های خوبش در این جام باعث شد تا کیه‌ووی ایتالیا برای خرید او حاضر به پرداخت یک میلیون یورو شود. دو فصل در ایتالیا حضور داشت و در 28 بازی برای کیه‌وو بازی کرد. بعد از پایان کارش در ایتالیا ، تجربه بازی در تیم های نیوولز اولدبویز آرژانتین، ناسیونال اروگوئه و باشگاه‌های سزار وایخو و آلیانزا لیما در کارنامه اش ثبت شد. رینالدو همچنان مشغول به فوتبال بازی کردن است و به تازگی از سن مارتین پرو جدا شده و بازیکن آزاد است.

13- فلیپه آلوس دسوزا Felipe Alves de Souza : پست بازی او برزیلی هافبک وسط و دفاعی است. این بازیکن محصول تیم‌های پایه واسکودوگاما است. او سپس به صورت قرضی از واسکودوگاما راهی پوزیدون یونان و جرمان بیرشوت بلژیک شد. ارزش ترانسفرمارکت دسوزا بعد از بازی در اروپا، به 300 هزار یورو رسید. دسوزا سپس مدتی در پارانا و آوای برزیل بازی کرد. بعد از بازگشت نه چندان موفق به برزیل راهی ایران شد و به تیم ملوان پیوست. این بازیکن در ملوان درخشش خوبی داشت و یکی از هافبک های کلیدی این تیم بود. آلوس دو فصل در انزلی حضور داشت و در 60 بازی به میدان رفت. بعد از جدایی از ملوان، استقلالی شد و یک فصل در ترکیب این تیم به میدان رفت. در دوران حضور در استقلال دو بازی در لیگ قهرمانان آسیا و 20 بازی در لیگ برتر ایران بازی کرد. ذوب آهن مقصد بعدی این بازیکن بود و تعداد بازی هایش در لیگ ایران را به 109 بازی رساند. ماکائی و رزنده در برزیل آخرین مقاصد آلوس بودند. او در سال 2015 کفش هایش را آویخت.

14- اندرسون ریکاردو دوسانتوس Anderson Ricardo dos Santos : این مهاجم 196 سانتی متری در تیم موجی میریم برزیل فوتبال خود را شروع کرد. 20 بازی، 11 گل در باشگاه برزیلی باعث شد تا به باشگاه سیواسپور ترکیه منتقل شود. در فصل اول حضور در ترکیه، در 26 بازی، 9 گل زد. او یک فصل دیگر نیز در سیواس حضور داشت و سپس به باشگاه‌های ریزه اسپور و اسکی‌شهیر اسپور منتقل شد. ارزش این بازیکن بعد از پایان قراردادش با اسکی‌شهیر به 1.4 میلیون یورو در ترانسفرمارکت رسید. اندرسون بعد از ترکیه به اف‌سی سئول کره جنوبی منتقل شد. 10 بازی و سخ گل در کره جنوبی برای اندرسون ثبت شد.مقصد بعدی اندرسون، استقلال بود. در بدو ورود به استقلال، حواشی متعددی علیه بازیکن وجود داشت؛ به عنوان مثال درباره اضافه وزن او و درشت اندامی او در رسانه ها، انتقادهای مختلفی صورت گرفت. هفت بازی و یک پاس گل در برابر استیل آذین به فرهاد مجیدی ، خلاصه عملکرد او در استقلال بود. او از هفته یازدهم به بعد به نیمکت ذخیره‌ها منتقل شد. تیانجین سونگجیانگ چین و سه تیم برزیلی، آخرین تیم‌های کارنامه این برزیلی بودند. او در سال 2014 از فوتبال خداحافظی کرد.

15- آندره لوئیز رگاتیری André Luiz Regatieri : استقلالی‌ها قبل از مشهور شدن آندره لوئیز مدافع سابق چلسی و آرسنال، بعد از شنیدن این نام، مدافع راست برزیلی خود را به یاد می آوردند. اولین باشگاه حرفه‌ای لوئیز، بعد از بازی در یک تیم ناشناس برزیلی، اتلتیکو پاراننزه بود. حضور قرضی در اینترناسیونال و برازیلینزه ، دوران حضور او در پاراننزه را تشکیل دادند. اسپانیول اسپانیا این بازیکن را با مبلغ 400 هزار یورو از باشگاه برزیلی خریداری کرد. در اسپانیول به بازی رسمی نرسید و در یک تیم دسته چندمی اسپانیا به صورت قرضی بازی کرد و دوباره به برزیل بازگشت. او پیش از پیوستن به استقلال، در چند باشگاه برزیلی همانند پارانا و موجی میریم بازی کرد. استقلال برای جایگزینی خسرو حیدری که به سپاهان پیوسته بود، آندره لوئیز را خرید. لوئیز در 16 بازی که برای استقلال به میدان رفت، یک پاس گل را ثبت کرد. حضور در استقلال باعث شد ارزش این بازیکن در ترانسفرمارکت از 50 هزار یورو به 250 هزار یورو برسد. او تا سال 2016، در چند باشگاه برزیلی بازی کرد و در این سال از فوتبال کناره گیری کرد.

16- هوار ملامحمد Hawar Mulla Mohammed : این وینگر عراقی که از کردهای عراق بوده نیز یکی از خریدهای پرسروصدا و موفق از نظر فنی پرسپولیس بوده است. ملامحمد فوتبالش را از نیروی هوایی عراق آغاز کرده بود و در جام ملتهای 2004 و 2007 خوش درخشیده و برای خود نامی دست و پا کرده بود. اولین تیم خارجی او الانصار لبنان بود. هوار بعد از بازی‌های خوبش در تیم ملی عراق، با 780 هزار یورو راهی العین امارات شد. الخور قطر، بعد از باشگاه العین، باشگاه بعدی هوار بود که برای او 600 هزار یورو پرداخت کرد. او سپس به باشگاه آنورتوسیس پیوست. او در 36 بازی برای این تیم 10 گل زد و در بهترین شرایط فنی، در سال 2009 به پرسپولیس پیوست. 17 بازی 5 گل و محبوبیت خیلی زیاد او در بین هواداران، بالاخص پاس گل در دربی که با پیروزی پرسپولیس و شکستن تساوی های متوالی دربی همراه بود، از او یک خرید موفق ساخت. هوار مدتی به اربیل عراق پیوست. سپس استقلال دوباره او را به لیگ ایران برگرداند تا هوار جدیدترین یاغی تهران باشد. در استقلال 10 بازی و 2 گل را ثبت کرد و راهی ذوب آهن شد. اربیل و نیروی هوایی، مقاصد بعدی هوار بودند. او در سال 2015 از فوتبال خداحافظی کرد. 113 بازی ملی و 20 گل در کارنامه ملی او ثبت شده است. قهرمانی جام ملتهای آسیا، از جمله افتخارات ملی هوار بوده است.

17- ولید علی Waleed Ali : یکی از بمب های علی فتح الله زاده، از کشور کویت بود و ستاره تیم ملی این کشور را به اولین کویتی تاریخ استقلال، تبدیل کرد. ولید علی در پست‌های وینگر راست، چپ و هافبک بازیساز بازی می کرد. این بازیکن ابتدا در تیم خیطان فوتبال را شروع کرد و بعد از 7 فصل بازی در این باشگاه، به معروف‌ترین باشگاه کویت یعنی الکویت پیوست . بعد از 7 فصل حضور در این تیم به صورت قرضی به استقلال پیوست تا یکی از ستارگان استقلال کهکشانی فتح الله زاده شود. دوران حضور این بازیکن در استقلال فقط به 5 هفته از لیگ برتر رسید. سه بازی و یک گل در برابر فجرسپاسی، به ماجراجویی او در استقلال پایان داد. ولید علی به الکویت برگشت و 4 فصل دیگر در این تیم حضور داشت. او در سال 2016 از فوتبال خداحافظی کرد. 111 بازی، 21 گل در الکویت و 97 بازی، هفت گل در تیم ملی کویت، در رزومه بازی او ثبت شده اند.

18- جی لوید ساموئل Jlloyd Samuel : ساموئل یکی از مشهورترین بازیکنان و اولین بازیکن خارجی در استقلال بود که مستقیما از لیگ انگلستان راهی آن شده بود. ساموئل در پست‌های هافبک دفاعی، هافبک مرکزی و دفاع چپ بازی می‌کرد. این بازیکن در کشور ترینیداد و توباگو متولد شده است. در رده ملی ابتدا در تیم‌های ملی پایه انگلستان به میدان رفت. سپس در رده ملی بزرگسال در سال 2009، در دو بازی ملی برای تیم ملی ترینیداد و توباگو بازی کرد. این بازیکن ابتدا از رده‌های پایه استون ویلا، به تیم اصلی رسید. به جز دوران کوتاه قرضی حضور در گیلینگام، 9 فصل در استون ویلا بازی کرد و با آمار 199 بازی سه گل و هفت پاس گل به کار خود در این تیم پایان داد. او بعد از ترک استون ویلا راهی بولتون شد. او چهار فصل و 83 بازی در بولتون را تجربه کرد. ساموئل در اواخر حضورش در این باشگاه، مدتی به تیم ذخیره‌ها منتقل شد و سپس به صورت قرضی در کاردیف بازی کرد. بعد از پایان قراردادش با بولتون، بازیکن آزاد شد و ارزشش در ترانسفرمارکت از 1.5 میلیون یورو به 500 هزار یورو کاهش یافت. بعد از شش ماه بدون تیم بودن به استقلال پیوست و یکی از بهترین خریدهای خارجی این تیم شد. سه فصل حضور، 91 بازی، 9 گل و 9 پاس گل، رزومه او در استقلال بود. قهرمانی با استقلال در لیگ برتر نیز در کارنامه او به عنوان تنها افتخار ورزشی ثبت شد. پیکان آخرین مقصد او در ایران بود که یک فصل در این تیم حضور داشت و 27 بازی به میدان رفت. حضور در باشگاهی انگلیسی به نام اِگِرتون و تجربه سرمربی- بازیکن این باشگاه شدن، آخرین فعالیت او در فوتبال بود. ساموئل در سال 2018 و در 37 سالگی، به علت تصادف درگذشت.

19- گوران یرکوویچ Goran Jerković : این بازیکن ۱۸۷ سانتی‌متری در پست مهاجم نوک بازی می‌کرد و دورگه فرانسوی-صربستانی بود. یرکوویچ از باشگاه جوانان کان و لیون دوشر فرانسه فوتبال را شروع کرد. سپس بهشارلروا بلژیک و زالگیریس منتقل شد. 18 بازی، 18 گل در دیگر تیم لیتوانیایی به نام تائوراس، بانی ورود او به استقلال با 600 هزار یورو مبلغ رضایتنامه شد. یرکوویچ فقط 6 ماه در استقلال حضور داشت و در این مدت، 15 بازی، 6 گل و یک پاس گل در لیگ برتر و 8 بازی سه گل در لیگ قهرمانان آسیا را ثبت کرد. بعد از 6 ماه از استقلال جدا شد و به بوریرام یونایتد تایلند پیوست. او در 11 بازی برای بوریرام، 13 گل زد. حضور در تایلند برای این بازیکن ادامه‌دار بود و به جز بوریرام، برای دو باشگاه دیگر تایلندی نیز توپ زد. جاگودینای صربستان، ایسکرای مونته نگرو و سمبیلان مالزی مقاصد بعدی او بودند . او با سیاه جامگان به لیگ برتر ایران برگشت و در دو نیم فصل در دو فصل، برای این تیم بازی کرد. 19 بازی، پنج گل و یک پاس گل آمار قابل قبول دیگری در لیگ ایران، برای این بازیکن فرانسوی بود. ماجراجویی های گوران با تیم های نانگبوا از تایلند، ریفای شرقی از بحرین، فوجیا از ایتالیا، چانتابولی از لائوس و چیتوان از نپال ادامه پیدا کرد. باشگاه نپالی آخرین مقصد فوتبالی این بازیکن بود. یرکوویچ از سال 2021 تا به اکنون در فوتبال حضور ندارد.

20- کرار جاسم Karrar Jassim : این هافبک بازیساز عراقی یکی از بهترین بازیکنانی بود که در لیگ برتر ایران بازی کرد و در دو مقطع متفاوت در استقلال حضور داشت. کرار در تیم نجف عراق فوتبال را شروع کرد. او بعد از چهار فصل به الوکره قطر پیوست. تراکتور تبریز تیمی بود که بعد از حضور در الوکره، او را به لیگ برتر ایران کشاند. حضور در تراکتور برای این بازیکن بسیار موفقیت آمیز بود و او را بین هواداران تراکتور بسیار محبوب کرده بود. دو فصل در تراکتور بازی کرد و در 47 بازی، 12 گل به ثمر رساند تا به عنوان یکی از بمب های فتح الله زاده راهی استقلال شود. فقط نیم فصل در استقلال دوام آورد و بعد از 8 بازی، 6 گل و حواشی متعدد به صورت قرضی راهی شاهین بوشهر شد. او بعد از اتمام آن فصل به عجمان امارات پیوست. بازگشت قرضی به نجف و حضور در الطلبه عراق تجربیات او قبل از بازگشت به استقلال بودند. 29 بازی، سه گل در دومین بازگشتش به استقلال ثبت شد. او بعد از یک فصل دوباره به عراق برگشت و در نفت الوسط توپ زد. تراکتور نیز همانند استقلال دوباره با این بازیکن قرارداد بست و یک نیم فصل از او بهره برد. مقصد جدید کرار در ایران، صنعت نفت آبادان بود. دو فصل حضور در آبادان و 34 بازی، 8 گل، تجربیات او در آبادان بود. الشرطه و نفت الوسط و دوباره بازگشت به لیگ ایران با نفت مسجدسلیمان و بازگشت به نفت الوسط تجربیات بعدی کرار بوده است. کرار همچنان در تیم نفت الوسط بازی می کند. 64 بازی و شش گل، در کارنامه ملی او ثبت شده است.

21- ژاک الونگ الونگ Jacques Elong Elong : الونگ فوتبال را در دو تیم گمنام کامرونی آغاز کرد و از همین تیم ها به پرسپولیس پیوست. در دورانی که خارجی ها نیاز به رزومه خاصی برای ورود به ایران، نداشتند، الونگ از کشف های خوب لیگ برتر ایران بود. الونگ سه فصل در پرسپولیس حضور داشت و سپس به سپاهان پیوست. حضور در سپاهان چندان خوب پیش نرفت و این بازیکن به باشگاه دی استرادا اسلواکی که مالکی ایرانی داشت، منتقل شد. حضور قرضی در پیکان و سپس پیوستن به استقلال و یاغی شدن در پایتخت، تجربیات بعدی الونگ در فوتبال ایران بودند. نفت میسان عراق آخرین تیم الونگ بود و او در سال 2014 از فوتبال خداحافظی کرد. در حال حاضر در میادین فوتبالی خبری از الونگ نیست. الونگ در شش بازی ملی برای کامرون، به میدان رفت.

22- رودریگو توزی Rodrigo Tosi: این مهاجم 184 سانتی متری، از بازیکنان خارجی خوبی بود که در لیگ برتر ایران بازی کرد. این بازیکن برزیلی از جوانان پارانا و مالوتروم برزیل فوتبالش را شروع کرد. او در همان ابتدای فوتبالش به برونئی و باشگاه DPMM منتقل شد. جوینویل برزیل و ایراکلیس یونان،مقاصد بعدی این بازیکن بودند تا توسط باشگاه اولتن راهی سوئیس شد. ارزش توزی در دوران حضور در یونان به 600 هزار یورو رسید. نوشاتل زاماکس و لوزان اسپورتس باشگاه‌های بعدی او در سوئیس بودند. 44 بازی، 14 گل در دوران حضور در لوزان برای او ثبت شد تا توسط امیر قلعه نویی برای تراکتور تبریز برگزیده شد. 33 بازی، 8 گل در تراکتور برای توزی به ثبت رسید. بعد از انتقال قلعه نویی به استقلال، این بازیکن نیز به استقلال منتقل شد اما فقط 9 بازی و یک گل را در این تیم تجربه کرد. او بعد از مدت کوتاهی، از استقلال جدا شد تا دوباره به باشگاه برونئی برگشته و به 37 بازی 32 گل برسد. پارانای برزیل، تامپین راورز سنگاپور، پرسیا جاکارتای اندونزی، لیمریک ایرلند، وانگن سوئیس، سائو خوزنسه‌ی برزیل و ایندرای برونئی آخرین تجارب او در فوتبال قبل از خداحافظی در سال 2020 بودند.

23- لیام ردی Liam Reddy : این دروازه بان 189 سانتی‌متری نیز مدت کوتاهی در استقلال حضور داشت. پاراماتا پاور استرالیا اولین باشگاه لیام بود. او سپس در سیدنی یونایتد و نیوکاسل جتس بازی کرد. بریزبین راورز شروع درخشش او در استرالیا بود. سه فصل حضور، 66 بازی و 7 کلین شیت برای او در این باشگاه ثبت شد. ولینگتون فونیکس و اف سی سیدنی، مقاصد بعدی این گلر استرالیایی بودند. ردی در سال 2012 به استقلال منتقل شد اما حتی یک بازی نیز در ترکیب استقلال قرار نگرفت. بعد از فقط 6 حضور در نیمکت استقلال از این باشگاه جدا شد و به استرالیا برگشت. سیدنی یونایتد، وسترن سیدنی، سنترال کاست و در نهایت پرث گلوری باشگاه‌های بعدی او در کشورش، استرالیا بودند. بیشترین بازی را در پرث گلوری تجربه کرد و در 159 بازی، 252 گل خورد و 35 کلین شیت را ثبت کرد. بعد از حضور در پرث رداستار ، از سال 2023 دیگر در فوتبال دیده نشده است.

24- ویسنته آرزه Vicente Arze : این بازیکن بولیویایی در پست هافبک بازیساز بازی می کرد و 177 سانتی متری بود. کلوب بلومینگ بولیوی و جوانان نیوولز اولدبویز اولین مقاصد آرزه بودند. ونکوور وایتکپس و مرکر‌کالج در آمریکا و ارورای بولیوی، از جمله ماجراجویی‌های این بازیکن در قاره آمریکا بودند. دیوشگیور مجارستان ، باعث ورود این بازیکن به فوتبال اروپا شد. آرزه بعد از 37 بازی و دو گل در مجارستان توجه شارلوا بلژیک را جلب کرد و به این باشگاه منتقل شد. بعد از چهار بازی در شارلوا و نیمکت‌نشینی در بلژیک به صورت قرضی راهی استقلال شد. نیم فصل حضور در استقلال و 7 بازی و دو گل و قهرمانی در لیگ برتر، از این بازیکن سرعتی، یک خرید موفق ساخت. آرزه بعد از استقلال به پاورلای اوکراین و رویال‌پری بولیوی پیوست و در سال 2020 برای همیشه از فوتبال کناره گیری کرد. حضور در تیم جوانان بولیوی و 3 بازی در تیم ملی بولیوی در کارنامه ملی این بازیکن ثبت شده است.

25- گوران لاوره Goran Lovre : یکی دیگر از خریدهای خارجی امیر قلعه نویی برای استقلال، گوران لاوره بود که سابقه خوبی داشت. این هافبک مرکزی اهل کرواسی، فوتبالش را در تیم جوانان پارتیزان بلگراد و اندرلخت بلژیک آغاز کرد. 5 سال در تیم اندرلخت حضور داشت و در 61 بازی، شش گل و شش پاس گل را ثبت کرد. لاوره سپس به صورت رایگان به خرونینخن هلند پیوست و بهترین دوران فوتبالش را در این تیم سپری کرد. 149 بازی، 28 گل و 19 پاس گل در هلند ، ارزش این بازیکن را به 1.6 میلیون یورو در ترانسفرمارکت رساند. مدت کوتاهی در بارنزلی در چمپیونشیپ انگلیس و پارتیزان بلگراد در لیگ صربستان بازی کرد و سپس به استقلال پیوست. یک نیم فصل نیمکت نشینی و سه بازی و فقط 34 دقیقه حضور حاصل کار او در استقلال بود. به جز این سه بازی، او فقط در سه بازی دیگر در لیست تیمش قرار گرفت. آلم آلمان مقصد بعدی و نهایی این بازیکن بود و سال 2014، فوتبالش به پایان رسید. گوران لاوره در حال حاضر مدیریت ورزشی باشگاه اندرلخت را برعهده دارد. لاوره در رده ملی برای تیم‌های جوانان یوگسلاوی و صربستان‌و‌ مونته‌نگرو بازی کرده بود.

26- بوباکار کبه Boubacar Kébé: این مهاجم 180 سانتی‌متری دورگه مالیایی-بورکینافاسویی بود. او در تیم نوجوانان مالی و جوانان بورکینافاسو بازی کرده و یک بازی ملی نیز در رده بزرگسالان این کشور به میدان رفته است. کبه محصول تیم‌های پایه بوردو فرانسه بود و در تیم‌ب این باشگاه نیز بازی کرد. بعد از رسیدن به تیم اصلی، به باشگاه سنت سئورین قرض داده شد و مدتی بعد فروخته شد. المپیک نیم، استراسبورگ و شربورگ باشگاه‌های بعدی او در فرانسه بودند. او به جز سال آخرش در فرانسه، فقط در لیگ۲ فرانسه بازی کرد. داماش گیلان بانی ورود این بازیکن به ایران شد. در همان اولین بازی‌اش برای داماش در برابر استقلال، به عنوان تعویضی به میدان آمد و گل سه امتیازی باشگاهش را به ثمر رساند. کبه 17 بازی و 2 گل در یک و نیم فصل برای داماش ثبت کرد و با 10 هزار یورو به استقلال پیوست. کبه در استقلال 7 بازی و 3 گل را تجربه کرد. از جمله گل‌های او می‌توان به دبل برابر الریان در لیگ قهرمانان آسیا اشاره کرد. الهلال سودان و الرائد عربستان، پراگرسوی آنگولا و دو باشگاه فرانسوی چالش‌های نهایی کبه بودند. او در سال 2020، از دنیای فوتبال خداحافظی کرد.

27- آنتونیو کاروالیو Antônio Carvalho: تونی فوتبالش را در بوآویشتا برزیل شروع کرد و جابجایی‌های زیادی را در برزیل تجربه کرد. پست بازی این بازیکن هافبک بازیساز بود. از تیم اولش بوآویشتا به تیم های زیادی قرض داده شد؛ از جمله حضور قرضی در بوتافوگو، دوکه کاکسیاس و سیارا. حضور در دوکه کاکسیاس و آمار 47 بازی و شش گل، ارزش او را در ترانسفرمارکت به 500 هزار یورو رساند. باشگاه ABC سرانجام او را دائمی خرید و بعد از یک فصل با 40 هزار یورو او را به استقلال فروخت. استقلال اولین و آخرین تجربه خارج از کشور برای کاروالیو بود. 12 بازی و یک پاس گل حاصل حضورش در استقلال بود. او بعد از شش ماه دوباره به کشورش برگشت. بعد از بازگشت به برزیل، در آمِریکا مینیرو، دو فصل و 51 بازی به میدان رفت و بیشترین بازی کارنامه خود را در همین باشگاه ثبت کرد. مقاصد بعدی این بازیکن ایتوانو، فیگورنزه، گوارانی و سیریکوما بودند. کاروالیو در سال ۲۰۲۳ از فوتبال خداحافظی کرد.

28- آلبرتو رافائل داسیلوا Alberto Rafael da Silva : این دروازه بان 192 سانتی متری برزیلی، یکی دیگر از خریدهای خارجی امیر قلعه نویی برای استقلال، بعد از توزی، ردی، آرزه، لاوره، کبه و کاروالیو بود. او برای جانشینی مهدی رحمتی خریداری شد. این دروازه بان محصول تیم‌های پایه پالمیراس بود و بعد از حضور در واسکودوگاما به شهرت رسید. 11 بازی و سه کلین شیت در سری‌آ برزیل عملکرد او در 24 سالگی‌اش بود. فلومیننزه و اتلتیکو گویاننزه تیم‌های بعدی او در برزیل بودند که ارزش او را به ماکسیموم خود یعنی 400 هزار یورو رساندند. بهترین عملکردش در فلومیننزه و سال 2009 بود که در 19 بازی، شش کلین شیت ثبت کرد. آلبرتو بعد از جدایی از اتلتیکو به تیم های مختلفی از سری ب برزیل پیوست. آلبرتو در سال 2014، با مبلغ 138 هزار یورو از باشگاه آناپولیس برزیل به سوی اولین و آخرین تجربه خارجی اش یعنی استقلال رهنمون شد. آلبرتو قرار بود جانشین رحمتی باشد اما بعد از یک بازی در تورنمنت جام ولایت و باخت استقلال در این بازی، نیمکت نشین محسن فروزان شد و بدون یک بازی رسمی ایران را ترک کرد. آلبرتو بعد از استقلال در تیم‌های زیادی از سری ب و سطوح پایینتر برزیل بازی کرد.

29- هرایر مکویان Hrayr Mkoyan : این مدافع ارمنستانی آخرین خرید قلعه نویی برای استقلال بود و شاید بهترین آن. مکویان در پست دفاع وسط، دفاع راست و چپ بازی می کرد و در باشگاه شیراک فوتبالش را شروع کرد. آرارات یروان، اولیسس و میکا مقاصد بعدی او در ارمنستان بودند تا برای اولین بار در روسیه به عنوان یک لژیونر به میدان رفت. اسپارتاک نالچیق روسیه اولین باشگاه خارجی او بود. او مدتی در لیگ برتر چک و باشگاه بودیوویس بازی کرد و سپس دو مرتبه به شیراک بازگشت. مکویان در سال 2014 به استقلال پیوست و اولین ارمنستانی تاریخ این باشگاه شد. در استقلال دوران بسیار خوبی را داشت و چهار فصل عضو این تیم ماند. مکویان در استقلال به حداکثر ارزش ترانسفرمارکت خود یعنی 300 هزار یورو رسید. 76 بازی در پیراهن استقلال برای مکویان ثبت شد. بعد از استقلال به ارمنستان برگشت و دوباره در چند مقطع برای تیم شیراک بازی کرد. 52 بازی و یک گل ملی در تیم ملی ارمنستان و هفت بازی برای تیم جوانان این کشور، در کارنامه ملی او ثبت شده است.

30 – ریوالدو باربوسا Rivaldo Barbosa : این بازیکن برزیلی در پست هافبک دفاعی و دفاع چپ بازی می کرد. ریوالدو از تیم جوانان سانتوس به فوتبال معرفی شد و به مرور به بزرگسالان این باشگاه رسید. بعد از سانتوس در تیم‌های گوارانی، ماریلیا و باهیا بازی کرد. او از باشگاه باهیا با 300 هزار یورو به وادوز سوئیس پیوست. 20 بازی، چهار گل و سه پاس گل برای او در سوئیس ثبت شد. او بعد از یک فصل بازی در سوئیس به برزیل برگشت و در اوسته و آوای بازی کرد. سپس باشگاه دسپورتیوو برزیل با 650 هزار یورو او را خریداری کرد. دسپورتیوو این بازیکن را به صورت قرضی راهی تیم های پالمیراس و رسیفه کرد. ریوالدو در سال 2013 راهی فیگورنزه شد. او با فیگورنزه به سری آ برزیل صعود کرد و یک فصل در سری آ حضور داشت. سپس به عنوان بازیکن آزاد راهی استقلال شد. ریوالدو نیز به جرگه رفقای نیمه راه استقلال اضافه شد و بعد از سه بازی و 83 دقیقه از استقلال جدا شد. عدم پرداخت مطالبات و نیمکت‌نشینی، از جمله دلایل جدایی این بازیکن برزیلی از جمع آبی‌پوشان بود. بازگشت به برزیل و باشگاه های CRB، براگانتینو و حضور در نفت الوسط عراق، تجربیات بعدی باربوسا بودند. در سال 2018 فوتبال ریوالدو نیز به پایان خودش رسید.

31- هندریک هلمکه Hendrik Helmke : از معماهای خارجی استقلال می‌توان به هندریک هلمکه اشاره کرد. او بعد از عقد قرارداد با آبی‌پوشان در یک بازی دوستانه مصدوم شد و طبق اخبار از ناحیه مینسک آسیب دید. به همین دلیل، بعد از مدتی قراردادش را فسخ کرد و بدون یک بازی رسمی برای استقلال، از این تیم جدا شد و پولش را نیز گرفت! هلمکه آلمانی-برزیلی بود و در پست هافبک مرکزی بازی می کرد. هلمکه محصول جوانان هامبورگ است و فوتبالش را بعد از این باشگاه، در چند تیم از سطوح پایین فوتبال آلمان ادامه داد. او سپس به باشگاه ماریهامن فنلاند پیوست و در لیگ برتر فنلاند فیکس بازی کرد. صباح مالزی ماجراجویی بعدی این بازیکن بود. هلمکه در مالزی چهار بازی و دو گل را ثبت کرد و دوباره به فنلاند و باشگاه یارو پیوست. 21 بازی، چهار گل و هفت پاس گل در بازگشت به فنلاند، دوباره این بازیکن را احیا کرد تا این بار راهی نروژ و باشگاه ترومسو شود. یک فصل در باشگاه نروژی ماند و در لیگ اروپا نیز بازی کرد. بازگشت دوباره به فنلاند و باشگاه قبلی اش یارو باز این بازیکن را به بورس برگرداند و آمار خوبی مثل 30 بازی، 8 گل و 13 پاس گل را برای او به همراه داشت. بعد از فنلاند، به استقلال پیوست و سی و یکمین خارجی این تیم شد. او بعد از یک مصدومیت، قرارداد خودش را فسخ کرد و راهی الاهلی مصر شد. حضورش در مصر کوتاه مدت بود و دوباره به فنلاند و باشگاه های لاهتی و کوکولان بازگشت. هلمکه در سال 2020 از فوتبال خداحافظی کرد.

32- پرو پجیچ Pero Pejic : این مهاجم 195 سانتی متری یکی از خریدهای مهم خارجی استقلال بود. پجیچ زمانی در یک قدمی پیوستن به پرسپولیس بود اما هیچ‌وقت در این باشگاه بازی نکرد. این مهاجم کروات در در فربووچ کرواسی فوتبال را شروع کرد و سپس در باشگاه اسلاون بلوپو در سطح برتر کرواسی توپ زد. ابتدا دینامو آلبانی او را به لیگ آلبانی آورد اما دوره اولش در آلبانی، چندان عملکرد خاصی از او ثبت نکرد. پجیچ در کاپفنبرگ در لیگ برتر اتریش بازی کرد و سپس به باشگاه ساسوت کرواسی برگشت. مقصد بعدی او باشگاه تیرانا آلبانی بود. او درخشش خود در فوتبال را در کشور آلبانی شروع کرد. 28 بازی و 14 گل باعث شد تا الفیصلی عربستان او را جذب کند. در عربستان فقط 8 بازی و یک گل را ثبت کرد. بعد از نیم فصل بازی در آسیا به باشگاه فلامورتاری  آلبانی پیوست اما در این تیم نیز عملکرد خاصی نداشت. پرو پجیچ در آلبانی ماندنی بود و این بار به باشگاه اسکندربو پیوست. 23 بازی، 12 گل و 30 بازی، 20 گل در دو فصل بازی در اسکندربو، دوباره پجیچ را احیا کرد. این بازیکن آقای گل آلبانی شد و به همراه تیمش به دو قهرمانی لیگ و یک حذفی رسید. کوکشی یکی از تیم های مطرح آلبانی نیز او را به خدمت گرفت و پجیچ در این باشگاه نیز آقای گل آلبانی شد. او در 35 بازی 31 گل زد و بعد از دو عنوان آقای گلی، به عنوان امید اصلی استقلال برای گلزنی راهی ایران شد. در آخرین روز نقل و انتقالات ایران و با هزار حرف و حدیث درباره تاریخ فسخ، این بازیکن استقلالی شد. در استقلال انتظارات از این بازیکن بسیار بالا بود. پجیچ در 16 بازی، 5 گل زد. پجیچ گل‌های مهمی برای استقلال زد و با گلهایش 4 امتیاز را به حساب استقلالی ها اضافه کرد. او بعد از یک فصل از استقلال جدا شد و دوباره به آلبانی برگشت. بازگشت به آلبانی و تیم کوکشی، برای او یک قهرمانی لیگ و آقای گلی دیگری را به همراه داشت. بعد از آقای گلی مجدد به اسلاون بلوپو کرواسی برگشت. او در سال 2018 از فوتبال کناره‌گیری کرد. در رده ملی فقط یک بازی در امید کرواسی برای او ثبت شد. پجیچ وارد دوره مربیگری خودش شده است و بعد از مدیریت ورزشی باشگاه کوکشی آلبانی، مدتی دستیار ملادن زیوویچ در الخلود عربستان بود و در حال حاضر نیز بعنوان دستیار در یکی از باشگاه های آلبانی فعالیت می کند.

33- عادل شیحی Adil Chihi : شیحی یکی از مطرح ترین خریدهای خارجی استقلال بود که دوران موفقی را در این تیم داشت. شیحی مراکشی-آلمانی بود و در هفت بازی برای تیم بزرگسال و پنج بازی برای تیم جوانان مراکش بازی کرد. شیحی از تیم جوانان دوسلدورف و سپس کلن، فوتبال را شروع کرد و به مرور به تیم بزرگسالان کلن رسید. شروع این بازیکن در کلن، در بوندسلیگا2 بود و با این باشگاه دو فصل در این سطح حضور داشت. او توانست به یکی از بازیکنان فیکس تیمش تبدیل شود. شیحی بعد از دو فصل با کلن به بوندسلیگا رسید و چهار فصل با این باشگاه در بوندسلیگا حضور پیدا کرد. بعد از سقوط کلن به بوندسلیگا2 ، شیحی به مدت یک فصل در این باشگاه ماند و بعد از ناکامی در صعود، از این باشگاه جدا شد. فولام مقصد بعدی شیحی بود اما او در این تیم به یک نیمکت‌نشین تبدیل شد. بعد از جدایی از فولام به مدت شش ماه بدون تیم بود تا استقلال او را به فوتبال بازگرداند. شیحی در استقلال بازی های خوبی از خودش نشان داد. او در دربی پایتخت نیز فیکس تیمش بود اما در دقیقه 27 این مسابقه، مصدوم شد. نکته مهم آن است که بعد از مصدومیت این بازیکن استقلال دربی را با نتیجه 4-2 باخت، آن هم در مسابقه‌ای که حضور شیحی به خط هافبک استقلال در این بازی، کمک زیادی کرده بود. شیحی کلا در استقلال شش بازی کرد و بعد از مصدومیت دیگر به میدان نرفت. او در پایان فصل از استقلال جدا شد. اف‌سی‌وی فرانکفورت، الاتحاد طنجه‌ی مراکش و دویسبورگ آلمان، آخرین مقاصد شیحی بودند. شیحی در سال 2020 از فوتبال کناره گیری کرد.

34- رابسون جانواریو Róbson Januário : رابسون بازگشت استقلال به سبک خریدهای اولیه خارجی اش بود یعنی خرید های خارجی جوان. او از باشگاه باهیا به فوتبال معرفی شد و در پست دفاع وسط بازی می کند. سه فصل در باهیا حضور داشت. او بعد از سقوط باشگاه برزیلی، مدتی به باشگاه کاوازاکی فرونتاله‌ ژاپن به صورت قرضی منتقل شد. استقلال بعد از باشگاه ژاپنی، این بازیکن را قرضی جذب کرد تا یک فصل به خط دفاعی این تیم کمک کند. رابسون دوران موفقی را در استقلال سپری کرد و به یکی از ارکان خط دفاعی این تیم تبدیل شد. رابسون بعد از درخشش در استقلال پیشنهادهای بسیاری را دریافت کرد. او در بازگشت به باهیا، به بوآویشتای پرتغال فروخته شد. یک فصل در پرتغال بازی کرد و بعد از آن دوباره به صورت قرضی راهی باشگاهی دیگر شد. او این‌بار بازی در بنی‌یاس امارات را تجربه کرد. در بنی‌یاس حضور موفقی داشت و همان باعث شد تا خورفکن او را خریداری کند. مقاصد بعدی رابسون، بوتافوگو اسپی و نووریتزونو در برزیل، فارنسه در پرتغال و الجندل در عربستان بودند. او بعد از حضور در عربستان به دالیان اینگبو چین منتقل شد.

35- لئوناردو پادووانی Leandro Padovani : این بازیکن در پست مدافع وسط بازی می کرد و از باشگاه برازیلینزه برزیل، فوتبال را شروع کرد. از باشگاه برازیلینزه به صورت قرضی در گاما، باهیا و حتای امارات بازی کرد. او بعد از پایان قراردادش با باشگاه برزیلی به صورت آزاد به وُلتا ردوندا دیگر باشگاه برزیلی پیوست. بعد از بازی در دو باشگاه دیگر برزیلی به فولاد خوزستان پیوست و توسط این باشگاه به فوتبال ایران معرفی شد. این بازیکن با فولاد قهرمانی ایران را تجربه کرد و به یکی از خریدهای خوب خارجی تاریخ لیگ برتر تبدیل شد. پادوانی از فولاد به صورت قرضی، مدت کوتاهی راهی الریان قطر شد و بعد از بازگشت به فولاد، راهی نفت تهران شد. او در نفت تهران نیز حضور موفقی داشت و با این باشگاه به نایب قهرمانی لیگ برتر رسید. او در نفت، به آمار ۴۱ مسابقه و ۱۰ گل رسید. پادوانی یکی از بهترین مدافعان لیگ ایران بود و به همراه علی منصوریان، سرمربی سابقش در نفت، به استقلال پیوست. پادوانی دو فصل در استقلال بازی کرد و در 41 بازی، دو گل زد و قهرمان جام حذفی شد. بعد از مصدومیت شدید در استقلال ، پادوانی مجبور به خداحافظی از فوتبال و بازنشستگی اجباری شد.

36- سرور جپاروف Server Djeparov : جپاروف در پست هافبک بازیساز بازی می کرد و یکی از بهترین خارجی‌های تاریخ استقلال بود. جپاروف با سابقه مرد سال آسیا به استقلال پیوسته بود و همین باعث محبوبیت او در بین هواداران این تیم شده بود. جپاروف در تیم نوبهار نَمنگان فوتبالش را شروع کرد و بعد از بازی های خوبش در این باشگاه به پاختاکور پیوست. حضور در پاختاکور باعث شروع درخشش این بازیکن در آسیا شد. جپاروف به تیم ملی ازبکستان و بازی در جام ملتهای آسیا رسید. بعد از شش فصل حضور در پاختاکور، به رقیب مهم این تیم در ازبکستان یعنی بنیادکار پیوست. او با این باشگاه حضوری موفق در بازی های داخلی و قاره‌ای داشت. در بنیادکار به ارزش یک میلیون یورویی در ترانسفرمارکت رسید. او سپس با 800 هزار دلار به صورت قرضی به اف‌سی سئول کره‌جنوبی پیوست. او با این باشگاه به قهرمانی لیگ و حذفی کره جنوبی رسید. حضور موفق در این باشگاه، باعث پرداخت 800 هزار یورو دیگر برای جذب دائمی او توسط تیم کره‌ای شد. الشباب عربستان با 1.6 میلیون یورو او را از باشگاه اف‌سی سئول خریداری کرد. دو فصل در این باشگاه، حضور متوسطی داشت. سرانجام سئونگنام کره با مبلغی کمتر از الشباب، 550 هزار یورو، اسطوره ازبکستان را خرید. اولسان هیوندای کره و لوکوموتیو تاشکند، باشگاه‌های بعدی او بودند. جپاروف بعد از بازگشت به ازبکستان، راهی استقلال شد اما به دلیل بسته بودن پنجره نقل و انتقالاتی این باشگاه، ابتدا مجبور به حضور قرضی در سپاهان شد. او در 10 بازی یک گل برای سپاهان به ثمر رساند. بازگشت به استقلال منجر به درخشش این بازیکن در پیراهن آبی و محبوبیت شدید او میان هواداران شد. 40 بازی برای استقلال، شش گل و پنج پاس گل آمار او در استقلال بود. ژیتسو قزاقستان و متالورگ بیک آباد، مقاصد نهایی او در فوتبالش بودند. او در سال 2020 کفش‌هایش را آویخت. جپاروف در حال حاضر به مربیگری روی آورده و بعد از سرمربیگری در جوانان و بزرگسالان لوکوموتیو تاشکند، در حال حاضر در تیم ملی ازبکستان و اف‌سی المپیک دستیار سرمربی است. 128 بازی ملی و 25 گل ملی در رزومه ملی جپاروف ثبت شده است. 10 قهرمانی ازبکستان، یک قهرمانی حذفی ایران، یک آقای گلی ازبکستان، یک لیگ کاپ کره جنوبی، یک جام حذفی کره جنوبی ، یک قهرمانی لیگ برتر کره جنوبی و یک قهرمانی لیگ عربستان از جمله افتخارات جپاروف، سوای دوبار مرد سال آسیا شدن می‌باشند.

37- مامه بابا تیام Mame Baba Thiam : این مهاجم 185 سانتی‌متری که دورگه ایتالیایی-سنگالی است، یکی از بهترین خریدهای خارجی تاریخ استقلال بوده است. تیام از جوانان ساسولو فوتبال را آغاز کرد و سپس به تیم جوانان اینترمیلان منتقل شد. بعد از درخشش در رده‌های پایه، اینتر این بازیکن را به باشگاه‌های آولینو، زودتیرول و ویرتوس‌لونسیانو قرض داد . بهترین عملکرد این سال‌های تیام در‌ لونسیانو در سری ب بود که در 34 بازی، هشت گل و چهار پاس گل را ثبت کرد. سپس یوونتوس او را با مبلغ 1.4 میلیون یورو خریداری کرد. یوونتوس نیز به عنوان یک بازیکن مستعد او را خرید و به تیم‌های دیگر قرض داد. از جمله باشگاه‌هایی که تیام در آنها به صورت قرضی توپ زد می‌توان به زولته وارخم بلژیک، پائوک یونان و امپولی ایتالیا اشاره کرد. در بلژیک عملکرد خوبی داشت و در 27 بازی، 9 گل زد اما در یونان بیشتر نیمکت نشین بود. او در امپولی بیشتر بازی کرد اما در سری‌آ به آماری بهتر از 15 بازی، یک گل و یک پاس گل نرسید. تیام بعد از پایان قراردادش با یوونتوس، بازیکن آزاد شد و شش ماه بدون تیم ماند تا به عنوان سهمیه فیفا استقلالی شد. 13 بازی، 12 گل به طور قطع بهترین عملکرد یک بازیکن خارجی در باشگاه استقلال بوده است. بعد از درخشش در استقلال، تیام پیشنهادات بسیاری را دریافت کرد که از بین آنان، عجمان موفق شد با پرداخت 307 هزار یورو، او را به خدمت گیرد. درخشش تیام در عجمان نیز تکرار شد و در 26 بازی 13 گل زد تا نشان دهد یک مهاجم چهارچوب شناس است. بعد از عجمان راهی سوپرلیگ ترکیه شد و به قاسم پاشا پیوست. در فصل اولش در ترکیه نیز دوررقمی گل زد و در 26 بازی، 11 گل و چهار پاس گل را ثبت کرد. او سپس موردتوجه فنرباغچه قرار گرفت و راهی این تیم شد. 30 بازی، شش گل و چهار پاس گل در فنرباغچه برای او به ثبت رسید. سه فصل بعدی را در کایسری اسپور سپری کرد و مجموعا برای این تیم در 76 بازی 31 گل و 10 پاس گل را ثبت کرد. 

38- بویان نایدنوف Bojan Najdenov : این بازیکن دورگه بلغاری-مقدونی در پست هافبک مرکزی بازی می کرد و به همراه تیام استقلالی شد. نایدنوف در چهار بازی ملی در طول دوران فوتبالش، در تیم ملی مقدونیه بازی کرد. نایدنوف فوتبالش را در باشگاه هوریزونت مقدونیه شروع کرد و به صورت قرضی از این باشگاه راهی کوزوف‌میراوچی مقدونیه شد. بعد از مدتی توسط باشگاه مطرح مقدونیه یعنی رابوتنیچی خریداری شد. 30 بازی، 4 گل و 3 پاس گل در این باشگاه باعث شد تا برای اولین بار راهی تیمی خارج از کشور خود شود. اسموحه مصر اولین مقصد خارجی این بازیکن بود. نایدنوف در این باشگاه کمتر از قبل بازی کرد و در میانه راه از تیم مصری جدا شد و به استقلال پیوست تا خط هافبک این باشگاه را تقویت کند. نیم فصل حضور نایدنوف در استقلال، با پنج بازی و یک پاس گل به پایان رسید. لاچی آلبانی مقصد بعدی این بازیکن بود و در این باشگاه در 18 بازی یک گل زد. بازگشت به مقدونیه و باشگاه های بِررا و واردا و بازی در باشگاه نوبهار ازبکستان، از تجربیات بعدی نایدنوف بودند. در نوبهار در 13 بازی، دو گل و یک پاس گل ثبت کرد. مقاصد بعدی این بازیکن، ایسکرای مونته نگرو، بررای مقدونیه و لوکوموتیو تاشکند بودند. این بازیکن از ابتدای سال 2024 بدون تیم بوده است.

39- مارکوس نیومایر Markus Neumayr : این بازیکن در پست هافبک بازیساز بازی می کرد و ملیت آلمانی-سوئیسی داشت. نیومایر یکی از خریدهای پرتعداد خارجی استقلال در دوران حضور شفر بود. نیومایر کارنامه جالبی داشت و از باشگاه آشافنبرگ آلمان فوتبالش را آغاز کرد. بعد از درخشش در رده‌های پایه، ابتدا جذب تیم‌های پایه فرانکفورت شد. سپس منچستر یونایتد برای تقویت آکادمی خود این بازیکن را با 300 هزار یورو برای تیم زیر 18 سال خود خریداری کرد. دویسبورگ اولین باشگاهی بود که نیومایر را به رده بزرگسالان منتقل کرد. نیومایر با این باشگاه ابتدا در بوندسلیگا2 و سپس سه بازی در بوندسلیگا حضور داشت. او بعد از مدتی به زولته وارخم بلژیک پیوست. نیمکت‌نشینی در بلژیک باعث شد به روت‌وایس اِسن در دسته چهارم آلمان منتقل شود. بورگاوسن در لیگ سطح سوم آلمان مقصد بعدی او بود و در این باشگاه نیز آمار خاصی از او ثبت نشد. باشگاه بعدی او، تون در لیگ برتر سوئیس بود. بعد از مدت کوتاهی بازی در بالاترین سطح سوئیس، دوباره به لیگ پایینتر یعنی سطح دوم سوئیس و باشگاه بلینزونا منتقل شد. وادوز دیگر تیم سطح دوم سوئیس باعث بازگشت این بازیکن به سطح بالاتر شد؛ نیومایر با این تیم به لیگ برتر سوئیس صعود کرد و دو فصل در این لیگ عملکرد موفقی داشت. 33 بازی، 11 گل و 10 پاس گل از نیومایر ، نقش مهمی در صعود وادوز به لیگ برتر سوئیس داشت. لوزرن سوئیس باشگاه بعدی او، بعد از حضور در لیگ برتر سوئیس بود که در فصل دوم حضور نیومایر، او را به عنوان یک ستاره در لیگ سوئیس مطرح کرد. نیومایر در 31 بازی، 7 گل و 10 پاس گل را ثبت کرد و درخشش جالب توجهی داشت. سپس قاسم پاشای ترکیه با 250 هزار یورو او را خریداری کرد. 22 بازی، سه گل و چهار پاس گل، حاصل کارش در لیگ ترکیه بود. بعد از حضور در ترکیه، با نظر وینفرد شفر استقلالی شد. دوران حضور نیومایر در استقلال پرحاشیه و با مصدومیت همراه بود و فقط 10 بازی با پیراهن استقلال دیده شد. بعد از شش ماه به سوئیس برگشت و به تیم آرائو در سطح دوم این کشور منتقل شد. آخرین تیم نیومایر، لینت در رده‌های پایینتر سوئیس بود. او در سال 2021 از فوتبال خداحافظی کرد.

40- همام طارق Humam Tariq : این بازیکن عراقی نیز در دوران حضور شفر به عنوان یک بازیکن مستعد آسیایی راهی استقلال شده بود. او در پست های وینگر و هافبک نفوذی بازی می کرد. طارق در تیم‌های پایه و المپیک عراق حضور فعالی داشت و تاکنون نیز در 74 بازی ملی برای عراق سه گل زده است. طارق از تیم الزورا شروع به فوتبال کرد و بعد از پیوستن به تیم جوانان و بزرگسال نیروی هوایی عراق، توجه باشگاه های مختلفی را به خود جلب کرد. الاهلی امارات موفق شد با 600 هزار یورو این بازیکن را خریداری کند.این باشگاه سپس او را به الظفره و باشگاه سابقش نیروی هوایی قرض داد. بعد از پایان قراردادش با باشگاه اماراتی، دوباره به نیروی هوایی برگشت و سپس راهی استقلال شد. یک فصل در استقلال حضور داشت و در 14 بازی یک گل و یک پاس گل ثبت کرد. اسماعیلی مصر مقصد بعدی این بازیکن بود که در این تیم به طارق، خوب بازی رسید و در 24 بازی در لیگ مصر یک گل و سه پاس گل ثبت شد. همام برای چهارمین مقطع به نیروی هوایی عراق برگشت و سپس راهی تیم های الاهلی بنغازی لیبی و معیذر قطر شد تا دوباره به نیروی هوایی و این بار برای بار پنجم برگردد.

41- الحاجی گرو Alhaji Gero : گرو از جمله بازیکنانی بود که حداقل در 3 پنجره نقل و انتقالاتی به استقلال لینک شد و بعد از اخبارهای گوناگون درباره خودش به این باشگاه پیوست. کانمی واریورز و لوبی استارز تیم‌های نخستین او در فوتبال و لیگ برتر نیجریه بودند. گرو در رده ملی برای تیم جوانان نیجریه در 16 بازی، 6 گل زد و تاکنون یک بار نیز برای تیم ملی بزرگسالان نیجریه بازی کرده است. اوسترز سوئد اولین تیم خارجی گرو بود و در سطح دوم فوتبال سوئد حضور داشت. بعد از سه فصل بازی در این تیم، گرو به تیم وایبورگ در سطح دوم دانمارک پیوست و با این باشگاه به لیگ برتر دانمارک صعود کرد. اوسترشوند سوئد مقصد بعدی گرو بود و در همین باشگاه توانست به بهترین دوران فوتبال خود برسد. گرو در این تیم همبازی سامان قدوس بود و همین باعث شد در میان رسانه‌های ایرانی نیز شناس‌تر باشد. گرو با اوسترشوند قهرمان جام حذفی سوئد شد و به همراه آنها در مرحله گروهی لیگ اروپا حاضر شد. گراهام پاتر سرمربی او در این تیم بود. گرو به همراه این باشگاه سوئدی در لیگ اروپا درخشید و دو گل در برابر زوریا لوهانسک و اتلتیک بیلبائو به ثمر رساند. او به همراه باشگاهش به دور بعدی لیگ اروپا صعود کردند اما به قرعه سختی مثل آرسنال خوردند و بعد از باخت به این تیم از این رقابت ها کنار رفتند. بعد از بازی در لیگ اروپا و شگفتی سازی باشگاه سوئدی، بارها نام الحاجی گرو به باشگاه استقلال پیوند خورد تا سرانجام در سال 2018 این انتقال نهایی شد. گرو در استقلال دوران سختی را داشت و نتوانست همانند باشگاه سوئدی حضوری موفق داشته باشد. 10 بازی، یک گل و یک پاس گل و جدایی در میانه فصل، سرنوشت این بازیکن در ایران بود. بازگشت به اوسترشوند و پیوستن به هلسینگبورگ سوئد اتفاقات بعدی کارنامه گرو بود. لیگ فنلاند نیز دیگر تجربه گرو در سالهای اخیر بوده و در دو باشگاه این کشور حضور داشته است. گرو از ابتدای سال ۲۰۲۴ به باشگاه جدیدی نپیوسته است.

42- اسماعیل گونسالوس Esmaël Gonçalves : این مهاجم 184 سانتی متری اهل گینه بیسائو ، یکی دیگر از خریدهای پرتعداد خارجی استقلال در دوران شفر بود و برای جانشینی الحاجی گرو خریداری شد. گونسالوس یا ایسما در رده های پایه پرتغال بازی کرده بود و در رده بزرگسال نیز یک بازی ملی نیز در تیم ملی گینه بیسائو حضور داشت. ایسما در رده های پایه توسط باشگاه بوآویشتا مطرح شد و بعد از بازی در رده های مختلف این باشگاه و یک باشگاه دیگر از پرتغال به تیمهای پایه نیس فرانسه منتقل شد. نیس این بازیکن را به تیم اصلی خود منتقل کرد و به او میدان داد. ایسما در فصل اول بازی خود در رده بزرگسال در 17 بازی 2 گل و 3 پاس گل را برای نیس به ثبت رساند. ریوآوه پرتغال با 400 هزار یورو او را از نیس خریداری کرد اما چندان از این بازیکن بهره نبرد و به صورت قرضی به سنت میرن اسکاتلند، آپوئل نیکوزیا قبرس، وریا یونان و آنورتوسیس قبرس فرستاد. ایسما در تیم های قرضی خود عملکرد خاصی نداشت در این بین مدتی نیز به ریوآوه برگشت اما حضور در آنورتوسیس و 9 گل در 15 بازی باعث شد تا باشگاه قبرسی برای خرید دائمی او حاضر به پرداخت 200 هزار یورو شود.  ادامه درخشش در لیگ قبرس و 19 بازی و 8 گل او را به ارزش 750 هزار یورویی در ترانسفرمارکت رساند. الاتفاق عربستان این بازیکن را با پرداخت 350 هزار یورو به عربستان آورد اما از این بازیکن در این باشگاه به جز دو بازی و یک گل در جام حذفی عربستان آمار خاصی در دسترس نبود و نیست و ایسما بعد از 6 ماه دوباره به باشگاه آنورتوسیس بازگشت. 19 بازی و 8 گل در بازگشت به قبرس باز به باشگاه قبرسی سودآوری رساند و این بازیکن بعد از پرداخت 200 هزار یورو رضایتنامه اش به باشگاه هارتز اسکاتلند پیوست. دو فصل در هارتز حضور داشت و به ترتیب 8 گل و 7 گل در این تیم به ثبت رساند. پاختاکور با پرداخت 400 هزار یورو به باشگاه اسکاتلندی او را به ازبکستان کشاند. ایسما در ازبکستان درخشید و در یک فصل در 35 بازی 18 گل زد و یک فصل کاملا موفق را در این کشور تجربه کرد. استقلال سرانجام در بازار زمستانی این بازیکن را خرید. ایسما در استقلال دوران نسبتا خوبی را داشت و در 13 بازی 3 گل زد. بعد از استقلال تیم هایی مثل ماتسوموتو ژاپن، چنایین هند، شیخ راسل بنگلادش و لیوینگستون و رایث راورز اسکاتلند مقاصد ایسما بودند. ایسما از ماه می 2023 تاکنون در تیم جدیدی بازی نکرده است.

43- آیاندا پاتوسی Ayanda Patosi : در بین خریدهای رنگارنگ خارجی استقلال در دوران شفر ، آیاندا پاتوسی یک نمونه خرید خارجی قابل قبول محسوب می شد. این بازیکن در پست هافبک بازیساز بازی می‌کرد و برای جانشینی نیومایر خریداری شد. پاتوسی اولین بازیکن از کشور آفریقای جنوبی بود که در یکی از تیمهای مطرح ایران بازی می کرد. 12 بازی ملی و 3 گل در تیم ملی آفریقای جنوبی برای پاتوسی ثبت شده است. پاتوسی از تیم ASD کیپ تاون فوتبال را شروع کرد و سپس به باشگاه لوکِرِن بلژیک منتقل شد. او از همان ابتدای حضور در بلژیک به ترکیب ثابت لوکِرِن رسید و پنج فصل نیز در این تیم حضور داشت. 166 بازی، 24 گل و 44 پاس گل در بلژیک، یک آمار خوب از این بازیکن بود. بعد از پایان قرارداد با تیم بلژیکی، به کیپ تاون سیتی آفریقای جنوبی پیوست. 46 بازی، 11 گل و 8 پاس گل حاصل کار پاتوسی در کشورش بود. او در بازار زمستانی با قراردادی قرضی و شش ماهه به استقلال پیوست. 19 بازی، چهار گل و 7 پاس گل به علاوه بازی چشم‌نواز این هافبک اهل آفریقای جنوبی، او را به یکی از خریدهای موفق خارجی استقلال تبدیل کرد. بنی یاس بعد از بازگشت این بازیکن به کیپ تاون، با قراردادی دائمی ، او را به امارات آورد. 14 بازی، 2 گل و یک پاس گل در شش ماه حضورش در امارات ثبت شد. او از بنی‌یاس جدا شد و به فولاد خوزستان پیوست. پاتوسی بعد از سه فصل حضور در فولاد و آمار 82 بازی، 18 گل و 10 پاس گل از ژانویه 2023 بدون تیم است.

44- گادوین منشا Godwin Mensha : گادوین نیز از بازیکنان خارجی موفق و ماندگار در فوتبال ایران بوده است که مانند ابراهیم توره توسط پیکان به لیگ ایران معرفی شد.منشا اهل کشور نیجریه بود و فوتبالش را در باشگاهی گمنام از اسپانیا به نام پدرونراس شروع کرد و در این باشگاه در 18 بازی 6 گل زد. به مرور در تیم های مختلف سطوح پایین اسپانیا توپ زد و در این تیم‌ها نیز آمار گلزنی خوبی را داشت؛ از جمله 41 گل در 71 بازی برای باشگاه سوکوئلاموس. بعد از مدتی حضور در دسته سوم اسپانیا، به بالزان در لیگ برتر مالت ملحق شد و در این باشگاه در 15 بازی، سه گل زد. سپس به موستای مالت ملحق شد و آمار بهتری مثل 16 بازی، 10 گل را ثبت کرد. مقصد بعدی منشا، پیکان بود که او را بعد از ابراهیم توره، به یکی از مهاجمان خارجی موفقی تبدیل کرد که توسط باشگاه پیکان وارد ایران شدند. 27 بازی 15 گل در پیکان باعث ورود او به جمع بازیکنان پرمشتری نقل و انتقالات شد. درنهایت پرسپولیس موفق به خرید او شد. منشا در پرسپولیس قهرمانی لیگ ایران و گل خاطرانگیز به الدحیل را تجربه کرد و یکی از مهاجمان خارجی موفق تاریخ این تیم شد. 63 بازی 14 گل آمار کلی او در پرسپولیس بود. بعد از جدایی از پرسپولیس، مستقیما به رقیب دیرینه یعنی استقلال پیوست. منشا در ۱۳ مسابقه برای استقلال، یک گل زد.حضور کوتاه در عجمان امارات تنها تجربه خارج از ایران او در سالهای اخیر بوده است. او در سالیان اخیر با پیراهن مس رفسنجان آقای گل لیگ برتر شده است و در باشگاه‌های گل گهر سیرجان و فولاد خوزستان نیز بازی کرده است.

45- شیخ دیاباته Cheick Diabaté : شیخ دیاباته یک مهاجم از کشور مالی است که قد ۱۹۸ سانتی‌متری دارد. سی‌اس‌کا باماکو مالی اولین تیم دوران حرفه ای شیخ بود که از همین تیم به تیم دوم بوردو و سپس تیم اصلی آن منتقل شد. بوردو این بازیکن را به صورت قرضی به آژاکسیو فرستاد. آژاکسیو اولین تیمی بود که به شیخ بازی داد. 30 بازی و 14 گل ، حاصل اولین فصل شیخ در فوتبال و در لیگ دو فرانسه بود. نانسی دیگر تیمی بود که شیخ را از بوردو قرض گرفت اما در این تیم موفقیتی حاصل نشد. بازگشت به بوردو بعد از این دو دوره قرضی، برای دیاباته بسیار موفقیت آمیز بود. پنج فصل حضور در بوردو برای شیخ قهرمانی در جام حذفی فرانسه و آمار 151 بازی 66 گل و 16 پاس گل را به همراه داشت. بعد از پایان قرارداد با بوردو، شیخ به عثمانلی‌اسپور ترکیه پیوست و در 16 بازی برای این تیم شش گل به ثمر رساند. این باشگاه، شیخ را ابتدا به متز فرانسه و سپس به بنونتوی ایتالیا قرض داد. شیخ در هر دو تیم فقط 8 گل به ثمر رساند. الامارات درنهایت پس از پایان قرارداد قرضی شیخ با بنونتوی ایتالیا، این بازیکن را از عثمانلی‌اسپور خرید. 19 بازی 10 گل برای شیخ در امارات ثبت شد. او بعد از پایان قراردادش با باشگاه اماراتی، به همراه آندره‌آ استراماچیونی راهی استقلال شد. 23 بازی 18 گل در همان فصل اول حضور در استقلال و آقای گلی لیگ برتر ایران دستاورد فوق العاده ای برای استقلالی‌ها و شیخ بود. شیخ یک فصل دیگر نیز در استقلال ماند اما مصدومیت ها و شیوع کرونا، آماری بهتر از 8 گل برای او را به همراه نداشت. شیخ بعد از استقلال با نظر استراماچیونی به الغرافه قطر پیوست و با وجود مصدومیت‌ها عملکرد خوبی در این باشگاه داشت و آمار 28 بازی و 19 گل را ثبت کرد. بعد از یک فصل در قطر به فوتبال ایران بازگشت اما این بار پیراهن رقیب استقلال یعنی پرسپولیس را پوشید. او اولین بازیکن خارجی تاریخ استقلال شد که بعد از حضور اولیه در این تیم، به پرسپولیس پیوسته است. دیاباته در پرسپولیس نیز به مصدومیت های سریالی خود ادامه داد و فقط در 9 بازی برای این تیم بازی کرد و 3 گل به ثمر رساند. سه گانه قهرمانی با پرسپولیس تنها جام های شیخ در ایران بوده است. شیخ در حال حاضر بعد از جدایی از پرسپولیس به تیمی منتقل نشده است. 39 بازی ملی و 15 گل برای شیخ در تیم ملی مالی ثبت شده و سابقه آقای گلی در جام ملتهای آفریقا نیز در کارنامه او می درخشد.

46- هروویه میلیچ Hrvoje Milic : این مدافع چپ کروات نیز از خریدهای موفق خارجی استقلال بوده و با نظر آندره‌آ استراماچیونی راهی این تیم شد. میلیچ در پست دفاع چپ بازی می کرد. این بازیکن محصول تیم‌های پایه اوسیِک کرواسی بود و از این باشگاه به تیم‌های رده سنی و اصلی هایدوک اشپیلت منتقل شد. دیورگاردن سوئد از همان جوانی او را به خدمت گرفت. 41 بازی، چهار گل و شش پاس گل در سوئد، در دو فصل برای میلیچ ثبت شد. ایسکرای کرواسی مقصد بعدی او بود که 57 بازی، 5 گل و 3 پاس گل در دو فصل، برای میلیچ به همراه داشت. او سپس با 350 هزار یورو راهی روستوف روسیه شد. دو فصل در روسیه حضور داشت و در 51 بازی برای روستوف به میدان رفت. بازگشت به هایدوک اشپیلت، اقدام بعدی میلیچ بود که باعث شد بعد از درخشش در ترکیب این تیم، راهی فیورنتینا ایتالیا شود. 17 بازی و 4 گل در تنها فصل حضورش در فیورنتینا به ثبت رسید. المپیاکوس یونان مقصد بعدی میلیچ بود اما دوره حضورش در این باشگاه، بیشتر از شش ماه نشد. بعد از جدایی از این باشگاه و بحران دفاع چپ در ناپولی، در میانه های نیم فصل دوم به عنوان سهمیه فیفا راهی بندر ناپل شد. او در ناپل حتی یک بازی رسمی هم به میدان نرفت. بعد از ناپولی، شش ماه بدون تیم ماند تا در زمستان راهی کروتونه شود و در این تیم نیز فقط ۹ بازی در ترکیب حضور داشت. بعد از حضور استراماچیونی در استقلال، میلیچ نیز به ایران آمد و یکی از بازیکنان مهم ترکیب استقلال شد. دو فصل بازی و 49 حضور در ترکیب این تیم، سه گل و چهار پاس گل، آمار میلیچ در ایران بود. بعد از استقلال، در یُورواچ کرواسی بازی کرد. او از سال 2023 تاکنون در فوتبال حضور نداشته است. 6 بازی ملی برای میلیچ در تیم ملی کرواسی ثبت شده است.

47- نیکولای بودوروف Nikolay Bodurov : این مدافع بلغارستانی اولین خرید استقلال از کشور بلغارستان بوده است. این بازیکن 180 سانتی‌متری در پست مدافع وسط بازی می‌کند. بودوروف از باشگاه پیرین بلغارستان به فوتبال معرفی شد و بعد از حضور در دیگر تیم بلغاری به نام لیتِکس لووچ، توانست درخشش خود در فوتبال را شروع کند. بودوروف بعد از بازی در لیتِکس، به همراه این باشگاه دو قهرمانی لیگ بلغارستان و یک قهرمانی جام حذفی را به دست آورد. بعد از پنج فصل حضور در لیتِکس، با قیمت یک میلیون دلار به فولام منتقل شد. دو فصل در فولام حضور داشت و در 49 بازی برای این باشگاه در چمپیونشیپ به میدان رفت و یک گل و یک پاس گل را ثبت کرد. فولام بعد از مدتی او را به مدت یک فصل به میدتیلند دانمارک قرض داد. بودورف بعد از پایان قراردادش با فولام به زسکا صوفیه پیوست. 4 فصل در زسکاصوفیه حضور داشت و در 95 بازی، چهار گل ثبت کرد. او در بازار نقل و انتقالات زمستانی 2020 از باشگاه بلغاری جدا شد و با قراردادی به استقلال پیوست. بودوروف برای استقلال فقط دو بازی در لیگ قهرمانان آسیا و یک بازی در لیگ برتر به میدان رفت. او بعد از شیوع کرونا دیگر به ایران برنگشت. بودوروف راهی پیرین باشگاه جوانی خود شد و تاکنون نیز در این تیم حضور داشته است. 50 بازی ملی و 2 گل ملی برای تیم ملی بلغارستان در کارنامه بودوروف دیده می شود.

48- کوین یامگا Kevin Yamga : این مدافع راست فرانسوی-کامرونی یکی دیگر از بهترین و ماندگارترین خریدهای خارجی تاریخ استقلال بوده است. یامگا فوتبالش را از تیم کیه وو ایتالیا شروع کرد و بعد از بازی برای تیم‌های پایه این باشگاه در پریماورا بی ، برای پیشرفت فوتبالی به تیم های مختلفی قرض داده شد. اولین تیم مطرحی که یامگا به صورت قرضی در آن حضور داشت باشگاه کارپی بود که در سری ب حضور داشت. پسکارا دیگر تیمی بود که این بازیکن را قرض گرفت اما یامگا در سری ب ایتالیا خیلی بازی نکرد تا به صورت قرضی به باشگاهی خارج از ایتالیا به نام شاتوروی فرانسه منتقل شود. 20 بازی، یک گل و سه پاس گل در باشگاه شاتورو در سطح دوم فرانسه برای یامگا ثبت شد. دسپورتیوو آوس در پرتغال مقصد بعدی یامگا بود. او بعد از 21 بازی در این باشگاه، به وایله بولدکلاب دانمارک پیوست و در این باشگاه هم‌بازی سعید عزت اللهی هافبک تیم ملی ایران شد. 32 بازی، دو گل و یک پاس گل در وایله در دو فصل، آمار نهایی این بازیکن در دانمارک بود. او با نظر فرهاد مجیدی از این باشگاه به استقلال پیوست. یامگا در همان فصل اول حضورش در ایران و همان بازی اولش گلزنی را شروع کرد و با 10 گل در 27 بازی نقش مهمی در قهرمانی استقلال در لیگ برتر داشت. یامگا همچنان نیز یکی از ستاره های استقلال بوده اما به دلیل مصدومیت از ناحیه چشم مشخص نیست کی به فوتبال باز می گردد.

49- رودی ژستد Rudy Gestede : این مهاجم 193 سانتی‌متری، یکی دیگر از خریدهای فرهاد مجیدی برای استقلال بود. ژستد کار خود را از جوانان متز فرانسه شروع کرد و بعد از رسیدن به تیم اصلی متز، به صورت قرضی راهی کان شد. بعد از چهار فصل حضور در متز، توسط کاردیف انگلستان خریداری شد. 33 بازی، پنج گل در متز و 24 بازی 4 گل در کان برای او به ثبت رسید. او در کاردیف به آمار یک گل در 25 بازی رسید و سپس به صورت قرضی از این باشگاه جدا شد . بلکبرن، ژستد را به صورت قرضی خرید و او در فصل اول حضورش در این باشگاه در چمپیونشیپ، در 27 بازی، 13 گل زد تا قراردادش با پرداخت 240 هزار یورو دائمی شود. ژستد در فصل اول حضور دائمی در بلکبرن نیز به درخشش خود ادامه داد و در 39 بازی، 20 گل زد. استون ویلا با پرداخت 8.5 میلیون یورو ژستد را به تیم خودش اضافه کرد و از این بازیکن در لیگ برتر استفاده کرد. آمار ژستد در بالاترین سطح انگلستان، 32 بازی، پنج گل و دو پاس گل بود. ژستد بعد از سقوط با استون ویلا به چمپیونشیپ، در این باشگاه یک فصل دیگر حضور داشت و سپس با 7.1 میلیون یورو به میدلزبورو پیوست. چهار فصل در میدلزبورو حضور داشت. او در فصل اولش در میدلزبورو در لیگ برتر، در 16 بازی یک گل زد. میدلزبورو در این فصل به چمپیونشیپ سقوط کرد. با این وجود، ژستد سه فصل در این سطح به فوتبالش ادامه داد. مقصد بعدی او، ملبورن ویکتوری استرالیا بود که در این باشگاه به آمار 18 بازی، پنج گل و دو پاس گل رسید. بعد از جدایی از ملبورن، به پانِتولیکوس یونان پیوست. با این حال بعد از سه بازی و یک گل، پیشنهاد استقلال به دستش رسید و هنوز به یونان نرسیده، راهی ایران شد. ژستد در استقلال 23 بازی، سه گل و سه پاس گل را ثبت کرد و با گل یک امتیازی خود در دربی پایتخت علاوه بر تبدیل شدن به اولین خارجی گلزن استقلال در تاریخ شهرآوردها، تیم خود را به یک امتیاز مهم رساند. ژستد با استقلال قهرمانی لیگ برتر را تجربه کرد و از فوتبال خداحافظی کرد. 11 بازی، 3 گل برای تیم ملی بنین و 13 بازی برای تیم ملی جوانان فرانسه، در کارنامه ملی این بازیکن ثبت شده است.

50 عزیزبک آمانوف Azizbek Amonov : این بازیکن در پست‌های هافبک بازیساز و مهاجم نوک و وینگر بازی می‌کند. آمانوف در زمان فرهاد مجیدی برای استقلال خریداری شد. او فوتبال را در پایه‌های لوکومتیو تاشکند شروع کرد و به تیم اصلی این باشگاه رسید. آمانوف پنج فصل در لوکومتیو حضور داشت و مدتی نیز به صورت قرضی در باشگاه بخارای ازبکستان بازی کرد. بهترین فصل آمانوف در لوکوموتیو، فصل آخرش بود که در 26 بازی، 8 گل و چهار پاس گل ثبت کرد. استقلال بعد از جدایی این بازیکن از لوکوموتیو، او را جذب کرد. آمانوف در 12 بازی برای استقلال به میدان رفت و بازی های چشم‌نوازی از خود ارائه داد و با این باشگاه به قهرمانی لیگ برتر ایران رسید. با ورود ساپینتو نیمکت‌نشین شد. سپس در نیم فصل از استقلال جدا شد و به نسف قرشی پیوست. در لیگ ازبکستان احیا شد و در 33 بازی، مجموعا هفت گل و شش پاس گل را ثبت کرد و این باشگاه را به قهرمانی جام حذفی و سوپرکاپ ازبکستان رساند. بعد از درخشش در لیگ قهرمانان آسیا با نسف، به خورفکن امارات پیوست.

51- رافائل سیلوا Raphael Silva: این مدافع 193 سانتی متری بعد از سرباز شدن مرادمند و یزدانی به استقلال پیوست و در قهرمانی استقلال در همان‌سال نقش مهمی داشت. سیلوا فوتبالش را در تیم های ریوپِرتو و پونته پِرِتا برزیل شروع کرد و بعد از مدتی به صورت قرضی در بوآسپورته بازی کرد. بعد از بازی برای بوآسپورته، راهی سیریکورما شد و در این باشگاه نمایش خوبی داشت. او سپس به باشگاه مطرح گویاس منتقل شد. فقط یک‌بار با پیراهن گویاس دیده شد. او بعد از گویاس، به بوآویشتای پرتغال پیوست. در پرتغال 13 حضور پیدا کرد و سپس راهی الفیصلی عربستان شد. سه فصل و نیم در الفیصلی حضور داشت. او مجموعا در 71 بازی با پیراهن این باشگاه در میادین حضور داشت. بعد از جدایی از الفیصلی در نیم فصل، به صورت آزاد در میانه‌های نیم فصل دوم به استقلال پیوست و به این باشگاه در راستای جایگزینی دو مدافع جداشده آن، کمک کرد. بعد از قهرمانی با استقلال یک فصل دیگر در این تیم باقی ماند. سیلوا از ابتدای فصل 2023-24 از استقلال جدا شد اما در زمستان دوباره به این تیم بازگشت و در حال حاضر نیز عضو استقلال است.

52- منتظر محمد Muntadher Mohammed : این هافبک عراقی نیز ابتدای فصل 2023 به استقلال پیوست اما بعد از برخی تصمیمات فنی به صورت قرضی راهی مس رفسنجان شد. منتظر در الطلبه عراق، شروع به فوتبال کرد و در باشگاه های الحسین، الکهربا، الکرخ، الزورا، نیروی هوایی عراق و التعاون امارات بازی کرد تا جذب باشگاه استقلال شد. منتظر سابقه قهرمانی در جام جوانان غرب آسیا در سال 2023 را در کارنامه اش ثبت کرده است. بعد از پیوستن به استقلال بلافاصله به صورت قرضی راهی مس رفسنجان شد.

53- گوستاوو بلانکو لزچوک Gustavo Blanco Leschuk : این مهاجم آرژانتینی 190 سانتی متری فوتبالش را در باشگاه آرسنال ساراندی شروع کرد و سپس به تیم بزرگسالان آن منتقل شد. مدتی از این باشگاه به دپورتیوو مِرلوی آرژانتین پیوست. او بعد از پایان قراردادش با باشگاه آرژانتینی، به آنژی ماخاچ قلعه روسیه پیوست. آماری از دوران حضورش در آنژی در دسترس نیس اما بعد از مدت کوتاهی حضور در این تیم، به الوِداد مراکش پیوست و فقط در پنج بازی با پیراهن این باشگاه در میادین حضور داشت. آسیریسکای سوئد، مقصد بعدی بلانکو بود. او در این باشگاه به آمار 26 بازی، 10 گل و شش پاس گل رسید. او سپس به باشگاه کارپاتی لیِف اوکراین منتقل شد. 7 گل در 17 بازی بانی حضورش در شاختار دونتسک، یکی از تیم‌های قدرتمند اوکراین شد. بلانکو دو فصل در شاختار بازی کرد و در 31 بازی برای این تیم، 8 گل به ثمر رساند. بلانکو از شاختار به صورت قرضی در مالاگا منتقل و 9 گل و 7 پاس گل در 39 بازی را برای آنها ثبت کرد. آنتالیاسپور این بازیکن را از شاختار خرید. بعد از یک فصل بازی در لیگ ترکیه با آمار 25 بازی و چهار گل، به صورت قرضی به اسپانیا و باشگاه اوویِدو و سپس ایبار منتقل شد. دو فصل در ایبار حضور داشت و آمار 72 بازی، 11 گل و سه پاس گل را ثبت کرد. بلانکو از ابتدای فصل 2023-24 به استقلال پیوسته است.

54- جلال الدین ماشاریپوف Jaloliddin Masharipov : این وینگر ازبکستانی سالها به استقلال و پرسپولیس لینک شده بود. او سرانجام در زمستان 2024 و بعد از حضور با ازبکستان در مرحله یک چهارم نهایی جام ملت‌های آسیا و حذف شدن توسط قطر بالاخره استقلالی شد. ماشاریپوف از تیم‌های پایه پاختاکور به بزرگسالان این باشگاه پیوست و هفت فصل در این باشگاه حضور داشت. در دوران حضورش در پاختاکور یک فصل را به صورت قرضی در باشگاه لوکوموتیو تاشکند گذرانید. او در این باشگاه آمار 38 بازی، 9 گل و دو پاس گل را ثبت کرد. ماشاریپوف در پاختاکور تبدیل به یک ستاره شده بود و به تیم ملی ازبکستان نیز رسید و حضور موفقی در باشگاه و تیم ملی خود داشت. بعد از ثبت آمار 181 بازی، 33 گل و 58 پاس گل، با یک میلیون یورو توسط النصر عربستان خریداری شد. بعد از 19 روز از عقد قرارداد با باشگاه عربستانی به صورت قرضی به شباب الاهلی پیوست و در 19 بازی، آمار یک گل و 9 پاس گل را ثبت کرد. بعد از بازگشت به عربستان، دو فصل در النصر حضور داشت و برای این باشگاه، 45 بازی، چهار گل و 8 پاس گل را به ثبت رسانید. با ورود رونالدو و خریدهای گرانقیمت از النصر جدا شد. او شش ماه در پانسِرایکوس یونان حضور داشت و از ژانویه 2024 به استقلال پیوست.

55- آلمدین زیلیکیچ Almedin Ziljkic : این بازیکن بوسنیایی در پست وینگر چپ، راست و هافبک مرکزی بازی می‌کند. او یکی از صرب‌های کشور بوسنی است، با این حال در سه بازی ملی برای تیم ملی بوسنی به میدان رفته است. او فوتبالش را در نووی پلازار صربستان آغاز کرد و بعد از بازی در دو باشگاه صربستانی دیگر، به باشگاه اولیه خود بازگشت. بعد از 21 بازی، دو پاس گل در اولین فصل فوتبال خود در سطح بالای صربستان، به گوریچای کرواسی منتقل شد. بعد از مدت کوتاهی بازی در کرواسی، به اسلوبودا توزلای بوسنی پیوست. او در این باشگاه که در میانه راه به توزلاسیتی تغییر نام داد، سه فصل باقی ماند و در 51 بازی مجموعا 6 گل و 9 پاس گل را ثبت کرد. او سپس به بوراک بانیا لوکای بوسنی پیوست و یکی از بهترین فصول فوتبالی خود را در فصل دومش در این باشگاه سپری کرد. بعد از یک فصل متوسط، زیلیکیچ در فصل دومش در بوراک، آمار 28 بازی، هفت گل و یازده پاس گل را به ثبت رساند.زیلیکیچ به لطف این درخشش برای اولین بار به تیم ملی بوسنی نیز دعوت شد. اولمپیای اسلوونی، با 200 هزار یورو، زیلیکیچ را خرید. او در اولین فصل حضورش در اسلوونی نیز آماده بود و در 29 بازی، هفت گل و پنج پاس گل داد. او بعد از شش ماه از قرارداد سال دوم خود با باشگاه اولمپیا، به بوسنی برگشت. سارایووی بوسنی با 100 هزار یورو او را به کشورش برگرداند. زیلیکیچ 16 بازی، شش گل و پنج پاس گل در فصل اول و 14 بازی، سه گل و یک پاس گل در فصل دوم حضورش در پایتخت بوسنی را به ثبت رساند. او بعد از دو فصل مذکور، راهی استقلال شده است.

56- ودران کیوسفسکی Vedran Kjosevski : کیوسفسکی دروازه‌بان 187 سانتی‌متری اهل بوسنی بوده است که به همراه زیلیکیچ استقلالی شد. او فوتبالش را از باشگاه زلزنیچار بوسنی شروع کرد. اولین بازی کیوسفسکی در فصل 14-2013 رقم خورد و او در 9 دقیقه پایانی به میدان فرستاده شد. کیوسفسکی هفت فصل در باشگاه زلزنیچار حضور داشت. او از فصل 17-2016 تبدیل به دروازه‌بان شماره یک تیمش تبدیل شد و حتی در یک بازی برای باشگاهش گل به ثمر رساند. 131 بازی، 57 کلین‌شیت در باشگاه بوسنیایی برای کیوسفسکی ثبت شد. مقصد بعدی این بازیکن، ولزموستار بوسنی بود که در این باشگاه بیشتر نیمکت‌نشین بود و بیشتر از یک فصل در آن دوام نیاورد. او تصمیم به ترک بوسنی گرفت و راهی اشتروگای مقدونیه شمالی شد. او دو فصل برای باشگاه مقدونی بازی کرده است و هر فصل 12 کلین شیت را در کارنامه خود ثبت کرده است. کیوسفسکی در ابتدای فصل 25-2024 راهی استقلال شد اما بعد از ماجراهای عجیب پیرامون قراردادش و تاییدیه سرمربی، قراردادش را فسخ کرد و به باشگاه اشتروگا بازگشت. او در تیم‌های ملی رده‌های پایه بوسنی به میدان رفته است اما به جز دعوت به چند اردو، او در بازی رسمی برای بزرگسالان بوسنی به میدان نرفته است.

57- گائل کاکوتا Gaël Kakuta : گائل کاکوتا در پست هافبک بازیساز بازی می‌کند و دورگه فرانسوی-کنگویی است. کاکوتا ابتدا در جام جهانی زیر 20 ساله‌های جهان مطرح شد. او با تیم‌های ملی رده پایه فرانسه حضور فعالی در تورنمنت‌های رسمی فیفا و یوفا داشت و همین باعث شد استعدادش دیده شود. او با فرانسه در سال 2010 قهرمان تورنمنت زیر 19 ساله‌های اروپا شد. کاکوتا که در لانس فرانسه پرورش یافته بود، توسط استعدادیاب‌های باشگاه چلسی پسندیده شد و به این باشگاه پیوست. او سه فصل و نیم در تیم بزرگسالان چلسی حضور داشت و در این مدت، 16 بازی برای تیم اصلی، قهرمانی لیگ برتر و جام اتحادیه و یک پاس گل با پیراهن چلسی را تجربه کرد. سرانجام در ژانویه 2011 به صورت قرضی راهی فولام شد. او با پیراهن فولام در لیگ برتر انگلستان در هفت مسابقه یک گل به ثمر رساند. چلسی بعد از بازگشت کاکوتا از فولام، به قرض دادن او ادامه داد. ابتدا به صورت قرضی به بولتون پیوست اما در این باشگاه خیلی بازی نکرد. دیژون فرانسه، مقصد موقت بعدی او بود. کاکوتا با پیراهن دیژون در لیگ برتر فرانسه در 16 بازی، به پنج گل و یک پاس گل رسید. ویتسه آرنهم هلند که مالکیت مشترکی با چلسی داشت برای دو فصل این بازیکن را قرض گرفت. 22 بازی، یک گل و چهار پاس گل در فصل اول کاکوتا در هلند به ثبت رسید اما در فصل دوم، بیشتر از شش ماه در هلند نماند و در نیم فصل قرارداد قرضی خود را ملغی کرد. کاکوتا به مدت شش ماه و قرضی راهی لاتزیو شد. یک بازی در سری‌آ و یک بازی در لیگ اروپا، تنها دفعاتی بود که این بازیکن با پیراهن لاتزیو دیده شد. رایو وایکانوی اسپانیا، آخرین ایستگاه موقت کاکوتا در مدت قراردادش با چلسی بود. 35 بازی، پنج گل و هفت پاس گل باعث شد تا بعد از برگشت به چلسی خریدار قطعی برای او پیدا شود. سویا در سال 2015 با پرداخت شش میلیون یورو، کاکوتا را برای همیشه از چلسی جدا کرد. او در سویا فقط در پنج مسابقه حضور پیدا کرد و یک گل و یک پاس گل را ثبت کرد. بعد از نیمکت‌نشینی در سویل، با پنج میلیون یورو به هِبی چاینافورچون چین پیوست. در چین احیا شد و در 24 بازی، دو گل و سه پاس گل را ثبت کرد. بعد از یک فصل حضور در چین ابتدا به صورت قرضی به دپورتیوو لاکرونیا و سپس آمیان فرانسه منتقل شد. او در آمیان، 36 بازی، شش گل و شش پاس گل را ثبت کرد. بعد از بازگشت به چین، رایو وایکانو با دو میلیون یورو او را به باشگاهش بازگرداند. در بازگشت به وایکانو به دلیل مصدومیت نتوانست بیشتر از 12 مسابقه با پیراهن این باشگاه، در میادین حضور داشته باشد. بعد از یک فصل، با سه میلیون یورو به آمیان بازگشت. در بازگشت به آمیان، آمار 24 بازی، دو گل و پنج پاس گل را ثبت کرد اما نتوانست از سقوط این باشگاه جلوگیری کند. لانس تصمیم به بازگرداندن این بازیکن گرفت و ابتدا با قراردادی قرضی و سپس با پرداخت پنج میلیون یورو، به صورت دائمی کاکوتا را خرید. در فصل اول حضورش در لانس، در 35 بازی، 11 گل و پنج پاس گل را ثبت کرد. در فصل دوم حضورش در لانس، آمار 29 بازی، دو گل و سه پاس گل را ثبت کرد. بعد از دو فصل از لانس جدا شد و برای سومین مرتبه به آمیان برگشت. او دو فصل در آمیان حضور داشت و با آمار 43 بازی، 10 گل و سه پاس گل این باشگاه را ترک کرد و برای اولین بار راهی خاورمیانه شد. کاکوتا در تابستان 2024 به استقلال پیوست. کاکوتا در رده ملی بزرگسال برای تیم ملی جمهوری دموکراتیک کنگو به میدان رفته و با این کشور، حضور در جام ملت‌های آفریقا را نیز تجربه کرده است.

58- دیدیه اندونگ Didier Ndong  : اندونگ در پست هافبک مرکزی و هافبک دفاعی بازی می‌کند. او فوتبالش را از باشگاه سنترمبری گابن آغاز کرد. اندونگ بعد از قهرمانی در تورنمنت زیر 23 ساله‌های آفریقا به همراه تیم ملی جوانان گابن، مورد توجه باشگاه اسفاکسین تونس قرار گرفت و با 35 هزار یورو خریداری شد. او سه فصل در تونس حضور داشت و آمار 53 مسابقه، دو گل و چهار پاس گل را ثبت کرد. لورینت برای جذب اندونگ حاضر به پرداخت 950 هزار یورو به باشگاه تونسی شد. اندونگ در یک فصل حضورش در لورینت به ترکیب اصلی این باشگاه رسید و 54 مسابقه، دو گل و دو پاس گل را ثبت کرد. باشگاه فرانسوی این بازیکن را با 20 میلیون یورو به ساندرلند فروخت. اندونگ در فصل اول خود در باشگاه انگلستانی، 16 مسابقه و یک گل در لیگ برتر انگلیس را تجربه کرد اما در همان فصل با باشگاهش به یک دسته پایینتر سقوط کردند. شش ماه در چمپیونشیپ بازی کرد و سپس به صورت قرضی به واتفورد پیوست اما در هیچ بازی رسمی برای این باشگاه به میدان نرفت. گنگام فرانسه، مقصد بعدی او بود. در گنگام 14 مسابقه در میادین حضور داشت و با این باشگاه نیز سقوط به دسته پایینتر را تجربه کرد. دیژون با خرید این بازیکن به ماندن او در بالاترین سطح فرانسه کمک کرد. 27 بازی و چهار پاس گل در فصل اول و 29 بازی و یک پاس گل در فصل دوم حضورش در دیژون در لیگ برتر فرانسه به ثبت رسید. بعد از سقوط دیژون، اندونگ برای یک فصل به فوتبال ترکیه و باشگاه ینی مالاتیاسپور قرض داده شد. در ترکیه در 20 بازی به میدان رفت و با این حال با این باشگاه ترک نیز به دسته پایینتر سقوط کرد تا چهار مرتبه این تجربه را در کارنامه خود داشته باشد. بعد از ترکیه، به دیژون بازگشت و در لیگ سطح دوم فرانسه برای این باشگاه بازی کرد. با پایان قراردادش با باشگاه فرانسوی، این بار راهی خاورمیانه شد و به باشگاه الریاض عربستان پیوست. 30 بازی، یک گل و یک پاس گل در تنها فصل حضورش در عربستان به ثبت رسید. او در تابستان 2024 راهی استقلال شده است.

source