ساعت 24 – یک اقتصاددان در گفتوگو با «توسعه ایرانی»، با اشاره به اینکه همتی کارنامه مشخصی دارد و در موقعیتهای گوناگون مسئولیت داشته است، عنوان کرد که آنچه در کشور به عنوان مانع برای وزیر اقتصاد وجود دارد، مشکلات ساختاری است.
بهمن آرمان تصریح کرد: مشکلات ساختاری مانع از آن میشوند که یک نفر بتواند به صورت مستقل کار کند و در جهت بهبود اوضاع، بزرگ شدن سفره مردم، کاهش نرخ بیکاری و افزایش رشد اقتصادی موفق شود. او با عنوان اینکه باید بپذیریم کشورهای دارای تکنولوژی همین گروه ۷ شامل ژاپن، آمریکا و تعدادی کشورهای اروپایی هستند، درباره مشکلات ساختاری اقتصاد ایران، اظهار کرد: تکیه ما بر سیاست خارجی و مراودات، تنها با چین و روسیه بوده است.
این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: چین به علت سرمایهگذاری برخی شرکتهای خارجی در آن، تا حدودی میتواند نیاز ما را برطرف کند اما نه به صورت کامل زیرا برخی کالاهایی که ما نیاز داریم، به طور انحصاری در اختیار کشورهای دارنده تکنولوژی است در حالی که چین و روسیه، که خود تحتتحریمند، در شرایطی نیستند که تولیدکننده تکنولوژی باشند.
او تاکید کرد: به همین دلیل وزیر اقتصاد، محدودیتهای بسیار سنگینی دارد و آنچه که میگوید بیشتر رویاست تا اینکه واقعا تحقق پیدا کند؛ به عبارت بهتر نمیتواند کاری از پیش ببرد. آرمان درباره شروط شفافیت و پیشبینیپذیر شدن اقتصاد کلان تصریح کرد: در کشوری که فساد نهادینه شده باشد، شفافیتی نمیتواند به وجود بیاید.
او با بیان اینکه در بورس باید همهچیز شفاف باشد، اما شفاف نیست، ادامه داد: برای شفافیت نیازمند اقدامات بسیار جدیتری هستیم ولی فعلا از شفافیت در اقتصاد ایران صحبت کردن، آنچنان منطقی نیست و مسائل دیگری در اولویت هستند.
این تحلیلگر مسائل اقتصادی درباره شرایط مهار تورم گفت: برای مهار تورم باید طرف عرضه افزایش پیدا کند که طرف عرضه هم نمیتواند افزایش پیدا کند زیرا دولت در حال پرداخت یارانههای بسیار سنگینی است. آرمان با اشاره به پرداخت یارانه حاملهای انرژی توسط دولت، افزود: واقعا بسیار تعجبآورست که ما بگوییم قیمت ۳۰۰ سیسی آب معدنی، ۷ برابر یک لیتر بنزین است. این نشاندهنده اینست که قیمتها در ایران منطقی نیست. یک عده که به مجلس راه پیدا کردند میگویند اگر قیمت بنزین افزایش پیدا کند یک تورم لجامگسیختهای در کشور به وجود میآید اما دیدیم که گوشت از ۲۰۰ هزارتومان به ۱ میلیون تومان در هر کیلو رسید و هیچ اتفاقی نیفتاد.
او خاطرنشان کرد: برای اینکه دولت دست از چاپ پول بردارد و از طریق اصلاح قیمتها پرداخت سوبسیدها را کاهش دهد، نیازمند یک جراحی عمیق اقتصادی هستیم و این جراحی عمیق به هرحال درد دارد که دولتها زیربار آن نمیروند.
source