ساعت 24 – اگر روال فشارها به سمت کاهش تولید همچنان ادامه داشته باشد و قطعی برق، نبود و گرانی منابع مالی، تقاضای محدود در بازار و ناتوانی خریداران در بازار ادامه پیدا کند، فشار بر تولیدکننده به‌اندازه‌ای می‌شود که ادامه فعالیتش را غیراقتصادی کند. یعنی دیگر نه تنها سود نمی‌کند، بلکه ادامه فعالیت برایش زیان خواهد داشت و زیانش هم به حدی می‌رسد که توجیهی برای ادامه فعالیت نداشته باشد.

مسئولان مربوطه فکر می‌کنند که با تحمیل وضعیت رکود، تورم را کنترل می‌کنند و تولیدکننده هم تحت این شرایط به فعالیت خود ادامه خواهد داد؛ اما تولیدکننده از یک حدی به بعد دیگر فعالیت نمی‌کند و آنوقت در چرخه بعدی تورم، که حاصل از کاهش عرضه محصولات و خدمات است، قرار می‌گیریم.عدم افزایش نرخ تورم یا کاهش نسبی آن حاصل برنامه‌های کنترل تورم نیست، بلکه یک وضعیت رکود و عدم تصمیم‌گیری در بازار وجود دارد که می‌تواند زمینه‌ساز نوعی از کاهش قیمت، یا بهتر است بگوییم زمینه‌ساز جلوگیری از افزایش قیمت‌ها، باشد. نام روند حاکم بر تولید، کاهش تورم نیست. در بازه دو ماه اخیر، آنچه که برای فعالان مشخص بوده کاهش تورم نبوده بلکه رکود حاصل از عدم تصمیم‌گیری و کم شدن فعالیت بنگاه‌ها بوده است.کاهش تورم زمانی جذاب است که در فضای تولید، اندازه تولید کاهش پیدا نکرده و عرضه و تقاضا در همان سطح ادامه پیدا کرده باشد؛ اما به دلیل بهبود شرایط اقتصادی و به‌کارگیری ابزارهای کنترلی تورم، میزان سرعت افزایش قیمت‌ها کنترل شده باشد. قطعی برق را یکی از چالش‌های صنعت در دو ماهه اخیر است. برخی مناطق صنعتی، دو روز در هفته تعطیل هستند و در بعضی مناطق یک روز در هفته تعطیلی جریان دارد. این قطعی برق به رکود دامن می‌زند و این شرایط عامل کاهش نرخ رشد قیمت و تورم تولیدکننده بوده است.
کم شدن تقاضا و در عین حال کم شدن تولید و هیجان کمتر برای تولید، زمینه‌ساز کاهش تورم تولیدکننده بوده است. مشکل بزرگ دیگر تولیدکنندگان، تامین منابع و به ویژه منابع نقدی است که برای سرمایه در گردش خود نیاز دارند. این منابع در ماه‌های اخیر با دشواری تهیه می‌شود و این دشواری، حاصل سیاست پولی انقباضی است که تزریق منابع ریالی را در بازار محدود می‌کند که آن هم می‌تواند در کاهش تورم تولیدکننده تاثیرگذار بوده باشد.
فضا، فضای مثبتی نیست که حاصل تولید بیشتر، رونق بیشتر و به کار گرفته شدن ابزارهای مناسب برای کنترل تورم باشد. با این اوصاف کاهش تورم تولیدکننده یک کاهش مثبت شاخص نیست که بدون از دست رفتن فرصت‌ها و ظرفیت‌های تولید، باشد.
فضا، فضای مثبتی نیست که حاصل تولید بیشتر، رونق بیشتر و به کار گرفته شدن ابزارهای مناسب برای کنترل تورم باشد و با این اوصاف، کاهش تورم تولیدکننده یک کاهش مثبت شاخص نیست که بدون از دست رفتن فرصت‌ها و ظرفیت‌های تولید، باشد

با این روند هرچقدر که جلوتر رویم، می‌تواند برای برخی تولیدکنندگان خطر توقف فعالیت را به دنبال داشته باشد. تولید از چند وجه تحت فشار است و هزینه‌های تولید، مانند تامین نیروی انسانی، انرژی و تامین منابع مالی، به شدت در حال افزایش است.: تولید تا اندازه‌ای می‌تواند در مقابل فشار مقاومت و آن را تحمل کند.
وی یادآور شد: از سویی امکان تامین منابع مالی به شدت محدود و محدودتر می‌شود و از سویی دیگر، محدودیت‌های قیمت‌گذاری در بسیاری از صنایع وجود دارد که این محدودیت‌ها چه از جنس محدودیت‌های اجباری دولتی و چه از جنس آثار رکودی که در بازار وجود دارد، باشد؛ اجازه قیمت‌گذاری متناسب با هزینه‌ها را به شرکت‌ها نمی‌دهد. کاهش توان قیمت‌گذاری در عین کاهش نهایی میزان تقاضا، در نهایت کاهش تولید را به دنبال دارد. این چند فشار زمینه کاهش تولید را فراهم می‌کنند و اگر تولید از حدی کمتر شود، توجیه پرداختن هزینه‌ها را برای تولیدکنندگان از بین می‌برد.
حسن فروزانفر – توسعه ایرانی

source