تمیز کردن داخل لپتاپ از آن کارهایی است که همه کاربران سیستم های لپتاپ باید بعد از مدتی به سراغ آن رفته و آن را انجام دهند. در این مقاله از پلازا می خواهیم یک دستورالعمل کامل برای انجام این کار ارائه دهیم.
لپتاپ ها را میتوان یکی از کار راه انداز ترین انواع دیوایس های کامپیوتری دانست که بشر اختراع کرده است. یک کامپیوتر قدرتمند و تمام عیار که می تواند برای کار، تفریح، سرگرمی و درس خواندن از آن در هر محلی استفاده کرد. البته باید گفت همین ویژگی باعث شده است که لپتاپ ها در معرض خطرات مختلفی قرار بگیرند و اقدامات محافظتی که برای آنها باید در نظر گرفته شود بسیار بیشتر و مهمتر از سیستم های عادی کامپیوتری هستند. یکی از ایراداتی که لپتاپ ها بخاطر ماهیت جابجا شونده خود دارند کثیف شدن آنها به خصوص کثیف شدن داخل آنها می باشد و ما را مجبور می کند که به دنبال راه هایی برای تمیز کردن داخل Laptop برویم.
در این مقاله قصد داریم با هم بهترین روش هایی که برای تمیز کردن داخل لپتاپ وجود دارد را بررسی کنیم و یک آموزش کامل برای این کار ارائه دهیم. البته قبل از اینکه به سراغ خود این روش ها برویم لازم است کمی در مورد اینکه چرا باید این دردسر ها را به جان بخرم و اگر نظافت داخل لپتاپ را انجام ندهیم چه بلایی بر سر لپتاپ نازنین ما خواهد آمد صحبت کنیم.
فهرست مطالب
چرا داخل لپتاپ به تمیز کردن نیاز دارد؟
مطمئنا وقتی که شما هم برای اولین بار یک لپتاپ خود را خریده بودید با ظرافت خاصی با آن کار می کردید و همه جوره هوای آن را داشتید. اما بعد از مدتی این حساسیت کمرنگ شده و ما خیلی به این دستگاه حساس و ظریف توجه نمی کنیم. اما باید گفت خطرات زیادی برای لپتاپ ها وجود دارند که باید به صورت جدی آنها را در نظر داشت و از این دستگاه گران قیمت در برابر آنها مراقبت کرد.
این خطرات می تواند از ضربه خوردن و ریختن مایعات که منجر به آسیب های ناگهانی و جدی می شود، تا کثیفی و گرد و غبار که به مرور زمان دستگاه ما را نابود می کند و مانند خوره از درون می خورد متفاوت باشند. همین موضوع باعث شده است که کارهایی مانند تمیز کردن داخل لپتاپ به اندازه جابجایی آن با یک کیف درست و حسابی و یا دور نگه داشتن آن از مایعات مهم باشد! مهمترین دردسر هایی که کثیف بودن داخل لپتاپ می توانند برای شما ایجاد نمایند این موارد هستند:
- اتصال های الکتریکی: یکی از خطرناک ترین اتفاقاتی که می تواند منجر به خرابی های بد و هزینه های گزاف تعمیر شود، اتصال کوتاه به دلیل کثیف بودن بورد ها مدار ها است. قطعات روی بورد لپتاپ شما باید از هم ایزوله باشند وقتی یک لایه گرد و خاک روی آنها بنشیند می تواند یک لایه رسانا را تشکیل دهد که باعث اتصال کوتاه شده و آسیب هایی در حد سوختگی مادربرد را ایجاد می کند.
- بالا رفتن دما: مورد بعدی بالا رفتن دما است که به دلیل تجمع گرد و غبار روی هیت سینک ها و سیستم خنک کننده لپتاپ اتفاق می افتد. به دلیل وزن و اندازه کوچکی که لپتاپ دارد، نمی توان از سیستم های خنک کننده قدرتمند در آن استفاده کرد و همین سیستم های کوچک نیز با گرد و غبار آسیب می بینند. در صورتی که سری به مقاله جلوگیری از داغ شدن لپتاپ بزنید می توانید با این مورد بیشتر آشنا شوید.
- مشکلات کیبورد و تاچ پد: یکی دیگر از مواردی که نسبت به گرد و غبار حساس هستند، دکمه هایی است که روی بدنه لپتاپ وجود دارد. نفوذ گرد و غبار زیر آنها می تواند منجر به اختلال در عملکرد آنها شود. وقت هایی که شما یک بار یک دکمه را فشار می دهید، اما چند بار عمل می کند، بارزترین مثالی است که می تواند از این نوع اختلال زد.
- از دست رفتن اطلاعات: تجمع گرد و غبار می تواند توده هایی رسانا را ایجاد نماید که تجمع آنها در بعضی از قسمت های لپتاپ مانند هارد دیسک می تواند منجر به اتصالاتی موقتی شده و برخی از اطلاعات شما از دست برود.
در کل می توان گفت که دردسر های نفوذ و ماندن این گرد و خاک در لپتاپ آنقدر هستند که ما را مجاب کند تمیز کردن داخل لپتاپ را در لیست کارهای خود قرار دهیم و هر از گاهی این کار را انجام دهیم. البته باید دقت داشت که در این فرآیند به چیزی آسیب نرسانیم. در ادامه روش درست و اصولی انجام این کار را با هم بررسی خواهیم کرد.
روش تمیز کردن داخل لپتاپ
به طور کلی باید گفت که تمیز کردن داخل لپتاپ به دو صورت عمده انجام می شود، یا شما می توانید لپتاپ را باز کرده و برای تمیز کردن آن اقدام کنید. یا به دلایلی مانند ابطال گارانتی این قابلیت را ندارید و باید از روش های دیگری برای این کار استفاده نمایید. در کل باید گفت بهترین روش که می تواند تمامی آلودگی ها را از لپتاپ شما بزداید، باز کردن بدنه لپتاپ و تمیز کردن آن است.
تمیز کردن داخل لپتاپ یک کار به نسبت حساس است که شما باید با آمادگی کامل برای آن اقدام کنید. دقت داشته باشید در صورتی که تجهیزات کافی برای این کار را نداشته باشید، ممکن است با مشکل مواجه شده و یا عملیات تمیزکاری شما نصفه و نیمه بماند و یا بدتر از آن به لپتاپ خود آسیب برسانید. پس بهتر است قبل از اقدام و بررسی دستورالعمل ها لوازمی که معرفی می کنیم را در اختیار داشته باشید.
در ادامه هر دو روش تمیز کردن لپتاپ را با هم بررسی کرده و امکانات لازم برای هر کدام را نیز بررسی خواهیم کرد.
تمیز کردن داخل لپتاپ بدون باز کردن بدنه
در صورتی که لپتاپ شما نو بوده و هنوز مشمول گارانتی است، این باز کردن بدنه می تواند گارانتی را باطل کرده و به دستگاه شما نیز آسیب برساند. در ضمن برای لپتاپ هایی که مدت کمی از استفاده از آنها می گذرد، باز کردن اصلا لازم نبوده میتوان گفت داخل دستگاه شما چندان هم خاکم نگرفته است. برای تمیز کردن داخل لپتاپ بدون باز کردن آن تجهیزات چندانی لازم نیست، اما لازم است که شما این موارد را در اختیار داشته باشید:
- یک دستمال نخی نرم (دستمال های پاک کننده ال سی دی) که پرز ندهد؛
- یک قلم مو و فرچه نظافت (می توانید از مسواک نرم استفاده کنید)؛
- اسپری هوای فشرده (اسپری خشک) یا پمپ دستی؛
بعد از فراهم کردن این امکانات باید دستورالعمل زیر را دنبال کنید:
- ابتدا لپتاپ خود را خاموش کنید؛
- آن را از برق و شارژر جدا کرده و در صورتی که باتری آن خارج می شود، بهتر است باتری را هم جدا نمایید؛
- لپتاپ را به محیط باز ببرید (گرد و خاک زیادی از آن خارج خواهد شد)؛
- لپتاپ را به پشت برگردانده و لوله باریک اسپری یا پمپ دستی را مقابل ورودی دریچه فن نگه دارید؛
- دقت داشته باشید دریچه های ورودی عمدتا در زیر لپتاپ و دریچه های خروجی در حاشیه ها قرار دارند؛
- دقت داشته باشید که لوله را نباید داخل دستگاه فرو کنید؛
- چند بار در فواصل کوتاه و به صورت بریده بریده عملیات اسپری کردن را انجام دهید تا گرد و غبار از خروجی هوا بیرون بزند؛
می توانید یک بار هم معکوس این کار را انجام داده و هوا را از خروجی اسپری کنید. البته تعداد این اسپری های معکوس نباید بیشتر باشد و این موضوع می تواند به فن لپتاپ شما آسیب برساند. بعد از انجام این کار لپتاپ را باز کرده و به سراغ کیبورد بروید. احتمال اینکه بخشی از گرد و غبار از کیبورد بیرون زده باشد وجود دارد. کیبورد را ابتدا به وسیله یک دستمال نرم پاک کرده و بعد از ان حاشیه دکمه ها را با فرچه یا مسواک تمیز کنید. این بهترین روش تمیز کردن داخل لپتاپ بدون باز کردن آن خواهد بود.
تمیز کردن داخل لپتاپ با باز کردن آن
اگر این امکان را دارید که دستگاه خود را باز کنید و آن را تمیز کنید، بهتر است هر از چند گاهی این کار را انجام دهید. بعد از تمیز کردن کلی می توانید ببینید که بازدهی لپتاپ شما چقدر بهتر شده و این موضوع تا چه اندازه می تواند روی بازدهی و داغ نکردن آن تاثیر داشته باشد. برای این منظور شما نیاز به ابزار آلات بیشتری دارید و باید گفت برای باز کردن لپتاپ وجود ابزار های خاص خود ضروری به نظر می رسد (حداقل برای بار اول). مهمترین ابزار هایی که باید در اینجا داشته باشید و قبل از باز کردن آماده کنید، از این قرارند:
- پیچ گوشتی های مخصوص لپتاپ خود (از نظر سایز و شکل)؛
- ابزار قاب باز کن یا خار باز کن (می توانید از یک کارت عابر بانک هم استفاده نمایید)؛
- خمیر سیلیکون مخصوص CPU؛
- اسپری هوای فشرده؛
- دستمال نخی بدون پرز؛
- قلم مو یا فرچه نرم (می توانید از یک مسواک نرم استفاده کنید)؛
وقتی که همه این موارد را آماده کردید نوبت به باز کردن لپتاپ می رسد. این کار برای دستگاه های مختلف متفاوت بده و شما نیاز به یک راهنمای خوب برای این کار دارید. بهترین راهنمایی که در اختیار دارید استفاده از ویدئو های یوتیوب برای این کار است. شما می توانید با سرچ کردن مدل لپتاپ خود در یوتیوب، ویدئو های زیادی را برای این کار پیدا کنید. بهتر است ابتدا یکی دو بار ویدئو را دیده و ظریف کاری ها و توالی انجام کار را یاد بگیرید. بعد از آن ویدیو را در گوشی خود داشته باشید و سپس اقدام به باز کردن لپتاپ کنید و مرحله به مرحله کار را کنترل کنید. دقت داشته باشید که کمی فشار اضافی به جایی که نباید می تواند برای شما فاجعه بار باشد.
همینطور در نظر بگیرید که نیاز نیست کل اجزای لپتاپ را باز کنید و شما باید کار را تا جایی انجام دهید که مادربرد و سیستم خنک کننده لپتاپ در دسترس باشند. معمولا برای این کار لازم است صفحه کلید و قاب بدنه باز شوند و نیازی به باز کردن صفحه نمایش یا بلندگو ها و تاچ پد نیست. بعد از اینکه به مادربرد خود رسیدید عملیات اصلی تمیز کردن داخل لپتاپ شروع می شود. برای این کار باید در ابتدا مادربرد را در حالتی که سیستم خنک کننده هم روی آن است به محلی مناسب برده و لای پره های سیستم خنک کننده را به صورت کامل با فرچه و بعد از آن با اسپری هوا تمیز کنید.
بعد از این بخش می توانید برای تکمیل تمیزکاری سایر بخش های بدنه که خاک گرفته اند را هم به کمک فرچه و اسپری پاک کرده و می توان گفت که در این حالت بخش عمده تمیز کردن داخل لپتاپ تمام شده است. در صورتی که بخواهید کار بهتر انجام شود باید یک بار هیت سینک را باز کرده و خمیر سیلیکون زیر آن را نیز تعویض کنید. دقت داشته باشید برای این کار نیازمند خرید خمیر سیلیکون مخصوص خواهید بود و اگر یک بار این هیت سینک باز شود دیگر نمی توانید آن را با خمیر قبلی ببندید. اگر مایل به انجام این کار بودید، بهتر است برای باز کردن این بخش هم از طریق ویدئو های آموزشی عمل کنید.
هشدار مهم: به هیچ عنوان در باز کردن هیت سینک از زور و فشار استفاده نکنید. کوچکترین آسیبی به هر یک از بخش های زیر هیت سینک می تواند منجر به از بین رفتن CPU و GPU لپتاپ شما شود!!!
بعد از اینکه کار تمیز کردن داخل لپتاپ انجام شد لازم است که معکوس تمامی مراحلی که برای باز کردن انجام داده بودید را انجام داده و لپ تاپ خود را ببندید. دقت داشته باشید که تمامی اتصالات کابل ها و فلت های داخلی را با ظرافت انجام داده و چیزی را جا نیندازید. بعد از این کار می توانید با روشن کردن لپ تاپ ببینید که چقدر صدای فن کمتر شده، دما پایین آمده و دستگاه شما روانتر از قبل کار می کند.
هشدار های مهم در خصوص تمیز کردن داخل لپتاپ
اکنون شما روش تمیز کردن داخل لپتاپ در حالت های مختلف را در اختیار دارید، اما بهتر است قبل از اینکه به سراغ این کار بروید، اطلاعات کافی در خصوص نبایدهایی که خیلی از افراد با انجام آنها به دستگاه خود صدمه می زنند را هم یاد بگیرید که مشکلی پیش نیاید. مهمترین مواردی که در این خصوص می توان به آنها اشاره کرد از این قرارند:
- از مایعات استفاده نکنید: استفاده از مایعاتی مانند آب، الکل، مواد شوینده مثل شیشه شور و مواردی از این دست به هیچ عنوان توصیه نمی شود و می تواند برای شما مشکلات جدی به دنبال داشته باشد؛
- ابزار های تیز را دور نگه دارید: به هیچ عنوان برای برداشتن غبار و نظافت دستگاه از ابزار های نوک تیز و سخت استفاده نکنید؛
- نظافت را در حد گردگیری نگه دارید: دقت کنید که لازم نیست حتما مادربرد را برق بیندازید و آن را حسابی تمیز کند. همین که خاک و غبار روی آن گرفته شود و از نظر ظاهری تمیز شود برای افزایش بازدهی و کارایی دستگاه شما کفایت می کند. کارهای بیشتر از این ممکن است به دستگاه صدمه بزند؛
- الکتریسیته ساکن را تخلیه کنید: دقت داشته باشید در زمان باز کردن لپ تاپ و وقتی بورد آن را در دست دارید از کارهایی مانند راه رفتن روی فرش با جوراب که باعث ایجاد الکتریسیته ساکن می شود خودداری کنید. جرقه های کوچک الکتریسیته ساکن روی مادربرد می تواند به دستگاه شما آسیب های جدی وارد کند؛
- حتما قبل از نظافت دستگاه را خاموش کنید: به هیچ عنوان سعی نکنید در حالت روشن ، Sleep یا حتی Hibernate کار تمیز کردن داخل لپتاپ را انجام دهید و حتما آن را خاموش کنید؛
- از اسپری خشک استفاده کنید: اسپری هوای فشرده در بازار به دو صورت چرب و خشک موجود است. شما برای تمیز کردن داخل لپتاپ نیاز به اسپری های خشک دارید. این اسپری ها یک مایع فرار مانند الکل هم دارند که می تواند برای نظافت برد های الکترونیکی استفاده شود؛
- فن ها را مخالف جهت نچرخانید: دقت داشته باشید در زمان هواگیری و نظافت حرکت فن ها باید مطابق با جهت اصلی آنها باشد که با یک فلش روی آنها نمایش داده می شود. در صورت حرکت خلاف جهت فن به صدا می افتد؛
- تعمیرات خودسرانه انجام ندهید: لپتاپ دستگاه الکترونیکی پیچیده ای است و نمی توان به صورت خودسرانه و بر اساس اطلاعات عمومی آن را تعمیر کرد. اگر دستگاه شما در حین نظافت دچار مشکل شد، حتما آن را به تعمیرگاه مجاز ببرید تا از خسارت های جدی تر جلوگیری کنید؛
نتیجه گیری
در این مقاله در مورد تمیز کردن داخل لپتاپ صحبت کردیم و دیدیم که در حالت باز کردن بدنه و یا بدون باز کردن لپ تاپ چطور میتوان کار نظافت را انجام داد. در کل باید گفت تمیز کردن داخل لپتاپ مربوط به بیرون کشیدن گرد و غبار از داخل آن بوده و ما قصد نداریم خیلی آن را برق بیندازیم. همینطور نکات و ریزه کاری های زیادی در مورد آن وجود دارد که باید گفت ظرافت داشتن در انجام کار، پرهیز از فشار و همینطور عدم انجام کاری که نتیجه آن را نمی دانیم مهمترین نکات در این مرحله هستند. در صورتی که برای نظافت لپ تاپ خود نیاز به کمک داشتید ما در کنار شما خواهیم بود و می توانید با مطرح کردن سوالات خود از بهترین کاری که باید انجام دهید آگاه شوید.
source