تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:
تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
حلق و دهان، دروازۀ بدن هستن. وجود مشکل در اونها برای بقیۀ اندامها هم مشکل ایجاد میکنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافتِ مشاوره
علتهای مشاهدۀ خون در مدفوع میتواند هموروئید، بواسیر، کولیت روده و… باشه. برای تشخیص و درمان درست و به موقع، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
اختلال خواب اگه جدی گرفته نشه، سلامت جسم و روان رو درگیر میکنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص اعصاب و روان بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
دردهای اسکلتی یکی از شایعترین علائم ایرانیهاست، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
سردرد علتهای مختلفی داره؛ از اضافه وزن گرفته تا اختلال در هورمونها. برای تشخیص درست علت سردردت تا دیر نشده علائمت رو به متخصص مغز و اعصاب بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
سرطان معده سومین سرطان شایع ایران است. همین حالا علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافتِ مشاوره
تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مُشاوره
تا دیر نشده علائمت رو به متخصص ریه بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
تا دیر نشده علائمت رو به کارشناس روانشناس بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
قرص باکلوفن (Baclofen) متعلق به دستهای از داروها به نام شلکنندههای عضلات اسکلتی است. این دارو یک عامل ضد اسپاسم (Antispasmodic) بوده که بر روی اعصاب نخاع اثر میگذارد و تعداد و شدت اسپاسم عضلانی را در بیماران مبتلا به بیماریهای مرتبط با نخاع کاهش میدهد.
این دارو اغلب برای بزرگسالان و کودکان بالاتر از ۱۲ سال و بهمنظور تسکین درد و بهبود حرکات عضلات تجویز میشود. برای آشنایی با کاربردهای قرص باکلوفن و عوارض آن پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مقاله از مجله درمانکده همراه ما باشید.
اطلاعات شناسنامهای داروی باکلوفن
اطلاعات شناسنامهای این دارو به شرح زیر است:
عناوین | توضیحات |
چکیده راهگشای دارو | باکلوفن برای درمان موارد خاصی از اسپاستیسیتی (سفتی و سفتی عضلانی) و درد عضلانی در افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS)، آسیب نخاعی یا سایر بیماریهای نخاع استفاده میشود. |
نام دارو | این دارو با نام باکلوفن [BAK-loe-fen] شناخته میشود. |
برند دارو | باکلوفن با نامهای تجاری Lioresal، Gablofen، Ozobax، Fleqsuvy، Lyvispah، FIRST Baclofen، Lioresal Intrathecal تولید میشود. |
بکگراند دارو | باکلوفن اولین بار در سال ۱۹۶۲ توسط Ciba-Geigy (اکنون Novartis نام دارد) تولید شد. این دارو در ابتدا بهعنوان یک درمان برای صرع توسعه یافت؛ اما در تحقیقات بعدی مشخص شد که در درمان اسپاسم عضلانی تاثیر بیشتری دارد.باکلوفن در سال ۱۹۷۷ تاییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان اسپاستیسیتی را دریافت کرد. |
نوع دارو | این دارو از نوع مولکول کوچک (Small Molecule) است. |
گروه دارو | داروی باکلوفن یک داروی تاییدشده است. |
ساختار دارو | |
فرمول شیمیایی | C10H12ClNO2 |
معرفی داروهای همگروه | سیکلوبنزاپرین (Cyclobenzaprine)، کاریزوپرودول (Carisoprodol)، تیزانیدین (Tizanidine)، متاکسالون (Metaxalone)، متوکاربامول (Methocarbamol)، اورفنادرین (Orphenadrine)، کلرزوکسازون (Chlorzoxazone)، دانترولن (Dantrolene) |
فرمهای موجود دارو | گرانول خوراکی (Oral Granule)، مایع خوراکی (Oral Liquid)، سوسپانسیون خوراکی (Oral Suspension)، قرص خوراکی (Oral Tablet) |
وزن دارو | گرانول خوراکی (۵، ۱۰ و ۲۰ میلیگرم)، مایع خوراکی (۵ میلیگرم/میلیلیتر)، سوسپانسیون خوراکی (۱ و ۵ میلیگرم در میلیلیتر)، قرص خوراکی (۵، ۱۰ و ۲۰ میلیگرم) |
کاربرد قرص باکلوفن
این دارو برای افرادی تجویز میشود که بیماریهای آنها باعث انقباضات و اسپاسم غیرطبیعی عضلانی میشود. برخی از کاربردهای داروی باکلوفن عبارتاند از:
۱. کاهش اسپاسم عضلانی
باکلوفن اغلب برای افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس(MS)، افراد با آسیب نخاعی، فلج مغزی و اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) تجویز میشود تا اسپاسم عضلانی، سفتی عضلات در این افراد کاهش پیدا کند.
۲. قرص باکلوفن برای کمر درد
در برخی موارد، باکلوفن ممکن است برای کمک به کاهش کمردرد مزمن یا دیگر دردهای مزمن استفاده شود.
بیشتر بدانید:قرص ملوکسیکام چیست؟
۳. قرص باکلوفن برای معده
باکلوفن معمولا برای درمان بیماریها و علائم مربوط به معده مانند درد شکم، سوء هاضمه، ریفلاکس اسید یا اسپاسم گوارشی استفاده نمیشود. با این حال، ممکن است برخی از پزشکان از این دارو برای مدیریت بیماریهای معده نیز استفاده کنند.
نحوه مصرف داروی باکلوفن
روش مصرف باکلوفن مطابق با سایر داروها است. این دارو بهطور معمول بهصورت خوراکی و سهبار در روز مصرف میشود. همچنین، میتوانید آن را با غذا یا بدون غذا مصرف کنید. مصرف باکلوفن با غذا میتواند به کاهش ناراحتی معده کمک کند.
روش قطع قرص باکلوفن به شرح زیر است:
- حتما داروی تجویزشده توسط پزشک را بهطور کامل مصرف کنید.
- اگر با مصرف دارو، علائم شما بدتر شد فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
- به هیچ عنوان باکلوفن را بهطور ناگهانی و بدون مشورت با پزشک قطع نکنید؛ زیرا دوز این دارو باید بهصورت تدریجی کم شود.
- اگر پس از مصرف این دارو با علائمی مانند بیقراری، گیجی، اضطراب و حتی تشنج روبهرو شدید، فورا به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید.
نحوه مصرف قرص باکلوفن در شیردهی
مصرف باکلوفن در دوران شیردهی با تجویز پزشک منعی ندارد. با این حال، برای کاهش اثرات روی نوزاد بهتر است چند ساعت پس از مصرف دارو، شیر خود را دوشیده و برای مصرف نوزاد ذخیره کنید.
نحوه قرص باکلوفن در بارداری
استفاده از باکلوفن در دوران بارداری باید با احتیاط و تحت راهنمایی دقیق پزشک انجام شود. همچنین، توصیه میکنیم برای کاهش خطرات ژنتیکی، ویتامین اسیدفولیک (B9) را بهطور مرتب مصرف کنید.
نحوه مصرف قرص باکلوفن در تست اعتیاد
آزمایشهای استاندارد مواد مخدر معمولا روی تشخیص موادی مانند الکل، مواد افیونی، کوکائین، آمفتامینها، کانابینوئیدها (THC) و… تمرکز دارند و باکلوفن جزو استانداردهای این آزمایشها نیست. با این حال، در آزمایشهای تشخیص دارو، باکلوفن بهعنوان یک نتیجه مثبت برای حضور دارو نشان داده میشود.
عوارض جانبی داروی باکلوفن
باکلوفن مانند هر دارویی میتواند عوارض جانبی داشته باشد. همه افراد این عوارض جانبی را تجربه نخواهند کرد و برخی افراد نیز ممکن است این عوارض را به میزان بیشتری نسبت به دیگران تجربه کنند. عوارض قرص باکلوفن عبارتاند از:
- سردرد
- سرگیجه هنگام ایستادن یا بلند شدن
- ضعف در عضلات
- احساس خستگی
- علائم گوارشی مانند حالت تهوع یا ناراحتی معده
- یبوست و کند شدن حرکات روده
- خشکی دهان
- تکرر ادرار
- تغییرات خلقوخو مانند احساس افسردگی یا توهم
- واکنشهای آلرژیک مانند بثورات پوستی، خارش، تورم، سرگیجه شدید یا مشکل در تنفس
- علائم ترک مانند اضطراب و گیجی در صورت قطع ناگهانی دارو
همچنین، قرص باکلوفن قند را بالا میبرد و برخی افراد پس از مصرف این دارو گزارشهایی از افزایش سطح قند خون (هیپرگلیسمی) دادهاند. علاوه بر این، ممکن است این سوال برای شما مطرح شود که آیا قرص باکلوفن خوابآور است؟ باکلوفن بهعنوان یک قرص خوابآور طراحی نشده است. با این حال، یکی از عوارض جانبی این دارو میتواند خوابآلودگی باشد.
در صورت تجربه کردن عوارض این دارو، توصیه میکنیم با پزشک خود تماس برقرار کنید. علاوه بر این، میتوانید از دکتر مغز و اعصاب آنلاین درمانکده نیز مشاوره دارویی دریافت کنید.
بیشتر بدانید:قرص آتورواستاتین؛ از موارد مصرف تا عوارض جانبی
عوارض قرص باکلوفن برای نوزادان
باکلوفن معمولا برای نوزادان تجویز نمیشود. با این حال، در صورت تجویز این دارو توسط پزشک، مراقب ایجاد عوارض ذکرشده در تیتر بالا در نوزاد باشید.
عوارض قرص باکلوفن برای کودکان
علاوه بر عوارض بالا، کودکان پس از مصرف این دارو میتوانند عوارض زیر را بروز دهند:
- تغییرات رفتاری و خلقوخو
- مشکلات گفتاری
- تشنج (Seizures)
بیشتر بدانید:سیپروهپتادین چیست؟
موارد احتیاط پیش از مصرف یا منع مصرف باکلوفن
قبل از استفاده از باکلوفن اقدامات زیر را در نظر بگیرید:
- این دارو را بدون تجویز پزشک مصرف نکنید.
- تاریخچه پزشکی خود از جمله داروهای مصرفی فعلی، سابقه مصرف مواد، آلرژی و بیماریهای فعلی را به پزشک اطلاع دهید.
- اگر در دوران شیردهی یا بارداری هستید یا قصد دارید باردار شوید این موضوع را به پزشک اطلاع دهید.
- هنگام مصرف این دارو از مصرف نوشیدنیهای الکی، مواد مخدر و سایر آرامبخشها بپرهیزید.
- اگر مشکلی در کلیههای خود دارید، حتما این موضوع را با پزشک به اشتراک بگذارید زیرا این باکلوفن از طریق کلیهها دفع میشود.
- پس از مصرف دارو از رانندگی و کار با ماشینآلات سنگین خودداری کنید.
- از فعالیتهای پرخطر مانند کوهنوردی پس از مصرف این دارو بپرهیزید؛ زیرا مصرف باکلوفن میتواند باعث ضعف در تعادل و زمین خوردن شود.
- دارو را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید.
- باکلوفن را دور از دسترس کودکان و در یک مکان خشک و خنک نگهداری کنید.
تداخلات دارویی قرص باکلوفن
باکلوفن میتواند با برخی از داروها تداخل داشته باشد. برخی از داروهایی که با باکلوفن تداخل دارند، عبارتاند از:
- داروهای ضد فشار خون (Antihypertensive Medications)
- داروهایی که بر عملکرد کلیه تاثیر میگذارند از جمله دیورتیکها (Diuretics)
- داروهای ضد صرع (Antiepileptic Medications)
- داروهای ضد افسردگی سه حلقهای (TCAs)
- مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز (MAOIs)
- داروهای ضد اضطراب (آنکسیولیتیک)
- داروهای ضد روان پریشی (Antipsychotic Medications)
- ضد انعقادها (Anticoagulants)
- داروهای ضد افسردگی (Antidepressant Medications)
بیشتر بدانید:قرص فلوکونازول چیست؟
افراد آسیبپذیر در مقابل باکلوفن
در حالی که باکلوفن یک داروی موثر برای بسیاری از افراد مبتلا به اسپاستیسیته عضلانی است، مصرف آن برای برخی از افراد میتواند خطرناک باشد. برخی از گروههای آسیبپذیر عبارتاند از:
- افراد مسن
- کودکان و نوجوانان
- افراد مبتلا به اختلال عملکرد کبد یا کلیه
- افراد با سابقه سوء مصرف مواد
- افراد با شرایط خاص سلامت روان مانند افراد مبتلا به افسردگی یا اختلالات اضطرابی
- زنان باردار و شیرده
- افراد با سابقه تشنج
قیمت داروی باکلوفن
قیمت داروی باکلوفن بسته به شرکت تولیدکننده متفاوت است. با این حال، باکلوفن یک داروی تقریبا ارزان محسوب میشود.
فعل و انفعالات دارو در بدن (Mechanism of action)
باکلوفن به عنوان آگونیست گیرنده گاما آمینو بوتیریک اسید (GABA) عمل کرده و بهطور خاص گیرندههای GABA-B را هدف قرار میدهد. گابا یک انتقالدهنده عصبی (نوروترانسمیتر) است که فعالیت عصبی در مغز و نخاع را مهار میکند. فعال شدن گیرندههای GABA-B توسط باکلوفن به کاهش انتقال سیگنالهای عصبی که باعث اسپاسم عضلانی میشوند، کمک میکند.
بیشتر بدانید:قرص سیپروفلوکساسین چیست؟
بیماریهای مرتبط با کپسول باکلوفن
باکلوفن اساسا توسط کبد متابولیزه (تجزیه) شده و از طریق کلیهها دفع میشود. اختلال عملکرد شدید کلیه یا کبد میتواند بر متابولیسم و دفع دارو تاثیر بگذارد؛ بنابراین در صورت ابتلا به هرگونه بیماری کبد یا کلیه، این موضوع را به پزشک اطلاع دهید.
راهنمای پزشک
باکلوفن دارویی است که برای درمان اسپاستیسیته و سفتی عضلانی استفاده میشود. باکلوفن را بدون تجویز پزشک مصرف یا قطع نکنید. همچنین، در صورت بروز عوارض جانبی فورا به پزشک مراجعه کرده تا دوز یا نوع دارو را برای شما تغییر دهد. اگر با مصرف این دارو، علائم شما کنترل نشدند، میتوانید از متخصصان مغز و اعصاب درمانکده مشاوره آنلاین دریافت کنید.
همچنین، در صورت نیاز به مراجعه حضوری به این متخصصان میتوانید از طریق سایت درمانکده نوبت دریافت کنید.
سوالات متداول
باکلوفن دارویی است که برای درمان اسپاسم عضلانی و سفتی عضلانی در بیماریهایی مانند مولتیپل اسکلروزیس (MS)، آسیب نخاعی، فلج مغزی، اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) و کمر درد مزمن استفاده میشود.
باکلوفن میتواند باعث تغییر اشتها و کاهش فعالیتها بدنی شود. با این حال، شواهد علمی درباره چاقکننده بودن این دارو وجود ندارد.
باکلوفن بهعنوان مسکن استفاده نمیشود؛ اگرچه ممکن است اثرات تسکیندهنده درد نیز داشته باشد.
منابع: drugbank
source