«حشدالشعبی نیز یکی از مولفه‌های مهم قدرت در عراق است که باید در جهت حفظ و تقویت بیش از پیش آن اهتمام داشت»؛ این بخشی از اظهارات آیت‌الله خامنه‌ای در دیدار هفته گذشته محمدشیاع السودانی، نخست وزیر عراق با ایشان است.

تاکید بر اهمیت و تقویت بیش از پیش حشدالشعبی در این دیدار، از آن رو مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت که پیش از سفر السودانی به ایران، منابع مطلع خبر داده بودند دونالد ترامپ در پیامی از السودانی خواسته تا تسلیحات را محدود به دولت و فعالیت گروه‌های مسلح مورد حمایت جمهوری اسلامی را متوقف کند.

با همین پیش‌زمینه، پس از بازگشت السودانی از ایران، برخی رسانه‌های عراقی خبری مبنی بر انحلال حشدالشعبی را منتشر کردند با این توضیح که دولت عراق در جریان دیدار سردار قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه از بغداد به وی نامه داده که «عراق مایل نیست جزئی از محور مقاومت باشد و حشدالشعبی در هیچ عملیاتی شرکت نخواهد کرد. »

در حالی که این خبر از برخی رسانه‌ها در حال انتشار بود، عباس موسوی، نماینده دبیرکل جنبش نجباء عراق در ایران در گفت‌وگویی با خبرگزاری مهر ایران وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی، چنین خبری را بجد تکذیب و تاکید کرد: «حشد الشعبی هرگز منحل نشده و نخواهد شد. »

وی توضیح داد: «خبر اعلام رسمی انحلال حشدالشعبی توسط یک رسانه بعثی منتشر شده است که ادعای این رسانه صحت ندارد. این رسانه‌ها قابل اعتماد نیستند و در خدمت پروژه‌های آمریکایی هستند. رسانه‌های شرقیه، عربیه، جزیره و رشید از این دست رسانه‌ها هستند. »

مناقشه در عراق بر سر بودن یا نبودن حشدالشعبی

علی رغم آن تکذیب، دیروز شماری از رسانه‌های عراقی خبر دادند که سه نیروی شبه نظامی حزب‌الله، النجباء و تیپ‌های سیدالشهدا، تحت فرماندهی ارتش عراق لغو شدند و به دنبال آن همه مقرهای آن‌ها منحل و سلاح‌هایشان به طور کامل به ارتش عراق تحویل داده می‌شود.

این تاکید بر حذف و انحلال این گروه‌ها و از سوی دیگر تکذیب آن ناشی از اختلافاتی است که در عراق میان جریان‌های قدرتمند سیاسی بر سر حشدالشعبی و گروه‌های مقاومت وجود دارد.

اوایل ماه جاری منابع عراقی فاش کردند که محمد الحسان، نماینده سازمان ملل در عراق قصد داشته در دیداری با آیت‌الله سیستانی در نجف، از وی درخواست کند فتوای انحلال بسیج مردمی را که با فتوای ایشان تشکیل شده بود، یا ملحق شدن این نیروها به وزارت‌خانه‌های امنیتی را صادر کند، اما آیت‌الله سیستانی دیدار با او را نپذیرفته است. این منابع اضافه می‌کردند که نپذیرفتن این دیدار به معنای مخالفت با درخواست مذکور بوده است.

هفته گذشته وقتی موضوع انحلال حشدالشعبی جدی‌تر شد، شیخ خالد الملا، رئیس جمعیت علماء اهل سنت عراق در مراسمی برای بزرگداشت رهبران شهید مقاومت با بیان اینکه «الحشد الشعبی یک عقیده، اندیشه و اخلاق است که نمی‌توان از آن کوتاه آمد»، گفت که «کوتاه آمدن از الحشد الشعبی به معنای رها کردن شرافت و ارزش‌هاست.»

حشدالشعبی و گروه‌های مقاومت در عراق مورد حمایت برخی از گروه‌های سیاسی متنفذ و موثر در عراق نیز هستند. طناب‌کشی میان آن‌ها و مخالفان چنین گروه‌هایی سال‌هاست که ادامه دارد و همواره محل مناقشه بوده است.

تحلیلگران معتقدند که گروه‌های مقاومت در عراق و منطقه یکی از پرونده‌های مورد بحث میان تهران و دولت جدید واشنگتن است. آن‌ها اشاره می‌کنند که مسئله هسته‌ای و توان موشکی، موضوعاتی هستند که ایران چندان از آن‌ها کوتاه نخواهد آمد اما در مورد گروه‌های مقاومت شاید راهی برای مذاکره باشد

در حال حاضر دولت السودانی به شدت تحت فشارهای خارجی برای حذف این گروه‌هاست. او حتی به اذعان مقامات عراقی همواره سعی کرده که حشدالشعبی را از درگیری‎‌‎های منطقه‌ای دور نگه دارد.

برخی دیگر در عراق حذف و انحلال این گروه‌ها به دلیل نزدیکی‌شان به ایران دنبال می‌کنند. یک نمونه‌اش مقتدی صدر که بارها خواستار انحلال گروه‌های به گفته او بی‌ضابطه و تحت حمایت ایران شده است.

توسعه ایرانی

source