در حالی که نیکلاس مادورو، رئیسجمهوری ونزوئلا آماده میشود هفته آینده سومین دوره ریاست جمهوری خود را پس از نتایج بحثبرانگیز انتخابات آغاز کند، صادرات نفت این کشور آمریکای جنوبی برای دومین سال پیاپی افزایش یافت و درآمدی را برای کمک به رشد اقتصادی فراهم کرد.
تحویل نفت خام به آمریکا، اروپا و هند با مجوز ایالات متحده به بعضی از شریکان سرمایهگذاری مشترک و مشتریان پدوسا، از جمله شورون، رپسول، انی، مورل اند پروم و صنایع ریلاینس مجاز است. واشینگتن ژوئیه امسال برای شفافیت در تجارت نفتی با ونزوئلا، مجوز انفرادی اعطا کرد.
این مجوز به شرکتهای تولیدکننده اجازه داده است میلیونها دلار بدهی معوق خود از ونزوئلا را پس بگیرند.
با توجه به اقدامهای آمریکا و مجوزهای جداگانه صادرشده برای بعضی از شریکان سرمایهگذاری مشترک پدوسا، با توجه به دادههای ردیابی نفتکشها چین پارسال همچنان مقصد اصلی نفت ونزوئلا بود و پس از آن ایالات متحده و اروپا در ردههای بعدی قرار دارند.
بر اساس دادههای مربوط به حرکت نفتکشها و شرکتهای کشتیرانی، پدوسا و سرمایهگذاریهای مشترک این شرکت پارسال در مجموع بهطور میانگین روزانه ۷۷۲ هزار بشکه نفت صادر کردهاند که بیشترین مقدار از سال ۲۰۱۹، زمان اعمال محدودیتها علیه بخش انرژی ونزوئلا برای نخستین بار از سوی آمریکا، بهشمار میآید.
این دستاوردها ممکن است پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب، به خطر بیفتد.
ترامپ در نخستین دوره ریاست جمهوری خود تحریمهای شدیدی را علیه ونزوئلا اعمال کرد و اکنون مقامهایی را انتخاب کرده است که میتوانند واردات نفت ونزوئلا را از آمریکا کاهش دهند.
دولت جو بایدن، رئیسجمهوری کنونی آمریکا، مشوقهایی را برای تشویق انتخابات ریاستجمهوری در ونزوئلا ایجاد کرد، اما پس از اینکه شرایط اولیه برای رأیگیری عادلانه تأمین نشد، مجوزهای گسترده را برای بخش انرژی لغو کرد، در عوض مجوزهای انفرادی برای شرکتها صادر کرد.
بخش بزرگی از دستاوردهای صادراتی سال ۲۰۲۴ میلادی در پی ارسال محمولههای نفت خام ونزوئلا به آمریکا از سوی شورون با مجوز واشینگتن پدید آمده است.
مجموع صادرات روزانه نفت ونزوئلا به آمریکا در سال ۲۰۲۴ میلادی با ۶۴ درصد افزایش به ۲۲۲ هزار بشکه رسید و ایالات متحده را پس از چین به دومین بازار بزرگ صادراتی این کشور عضو اوپک تبدیل کرد.
چین در دوره مورد بررسی بهطور میانگین روزانه ۳۵۱ هزار بشکه از ونزوئلا وارد کرده است که نسبت به سال ۲۰۲۳ میلادی ۱۸ درصد افزایش نشان میدهد.
مجوزهای ایالات متحده به تولیدکنندگان اروپایی از جمله انی، رپسول، مورل اند پروم بهطور مشابه صادرات نفت ونزوئلا به اروپا را با افزایش سه برابری به حدود ۷۵ هزار بشکه در روز رساند.
دادهها نشان میدهد که صادرات روزانه نفت ونزوئلا به هند در سال ۲۰۲۴ میلادی از ۱۰ هزار و ۳۰۰ بشکه به ۶۳ هزار و ۱۱۵ بشکه رسید.
در حالی که پارسال ونزوئلا با توقف چندباره فعالیت پالایشگاهها دستوپنجه نرم میکرد، صادرات نفت خام و سوخت به متحد سیاسی خود کوبا که با بحران شدید انرژی روبهروست، از رقم روزانه ۵۶ هزار بشکه در سال ۲۰۲۳ به حدود ۳۲ هزار بشکه در روز رسید.
این اسناد نشان میدهد صادرات نفت ونزوئلا در دسامبر به ۷۵۶ هزار بشکه در روز رسیده است، در حالی که این رقم در نوامبر پارسال ۹۷۴ هزار بشکه در روز بود، زیرا یکی از چهار دستگاه واحدهای رقیقکننده نفت شرکت پدوسا با مشکلات عملیاتی روبهرو شده بود.
بر اساس دادهها، واردات سوخت و رقیقکنندههای کلیدی ونزوئلا برای تولید انواع نفت خام قابل صادرات از رقم روزانه ۶۰ هزار بشکه در سال ۲۰۲۳ میلادی به حدود ۹۲ هزار بشکه رسید که بیشتر از طریق مجوز سوآپ با شریکان تولیدکننده نفت و مشتریانش بود.
بر اساس ارقام اعلامی به اوپک، تولید نفت خام ونزوئلا در ۱۱ ماه سال ۲۰۲۴ با ۱۷ درصد افزایش به ۹۱۴ هزار بشکه در روز رسید، در حالی که این رقم در دوره مشابه ۲۰۲۳ حدود ۷۸۰ هزار بشکه در روز بود.
منبع: شانا
source