عبدالله دارابی: سؤالی که ذهن تعدادی را از ابتدای امر درگیر کرد، این بود که خوان کارلوس گاریدوی اسپانیایی طبق کدام معیارها به سرمربیگری پرسپولیس منصوب شد؟ او در عرصه کاریاش دستاورد چندانی نداشت و معمولا در تیمهایی که بود، بعد از یک سال به خاطر نتایج ضعیف به سمت درِ خروجی هدایت شده است. آیا صرف خارجیبودن دلیل این انتخاب بود؟ آنهم برای تیمی که قهرمان لیگ برتر شده بود و به گفته مدیرعاملش (در آن مقطع) در تدارک قهرمانی آسیاست؟ به هر حال گاریدو سکاندار سرخهای پایتخت شد و روزهای ابتدایی در لیگ برتر نتایج خوبی گرفت، دربی را برد و همگان نیز راضی و به تعریف از او مشغول؛ اما نتایج بد در لیگ نخبگان آسیا، کمکم شعله انتقادات و سپس اعتراضات را مشتعل کرد و با دو باخت در لیگ برتر برابر استقلال خوزستان و نساجی مازندران، گاریدو کاملا به «سیبل» مخالفان بدل شد.
پرسپولیس با گاریدو از ۲۰ بازی (۱۳ بازی در لیگ برتر، یک بازی در جام حذفی و شش بازی در لیگ نخبگان) صاحب ۹ برد، پنج تساوی و شش باخت شد. سرمربی اسپانیایی در لیگ برتر از ۱۳ بازی ۲۳ امتیاز کسب کرد و با اختلاف پنج امتیازی از صدر در رتبه چهارم قرار گرفت که نمیتوان عملکرد بدی تا اینجای لیگ برتر قلمدادش کرد، زیرا چنین شرایطی را پرسپولیس در این سالها و در زمان برخی مربیان سابق نیز تجربه کرده بود ولی به مرور ورق به سودشان برگشته بود. حتی برانکو در فصل اول حضورش در پرسپولیس و به دلیل نتایجش در آستانه اخراج بود ولی مدیریت این باشگاه صبوری به خرج داد و حاصل کار برانکو هم عیان شد.
آیا گاریدو هم آن حمایتهای باشگاه در این سالها و اسباب و ابزار آنها را در اختیار داشت؟ خوان کارلوس گاریدو زمانی که سرمربی قرمزپوشان شد، چهار بازیکن مؤثر پرسپولیس جدا شده بودند. امثال احمدزاده، علیپور و مهری با نظر باشگاه جذب شدند و گاریدو فقط در جذب گندوز و العملود نقش داشت. طبق اخباری که از جلسه آخر گاریدو و مدیریت پرسپولیس به بیرون درز کرده، او از جذبنشدن مهرههای مدنظرش گلایه هم داشته است! هرچند گفته میشود قبل از برکناری برای تقویت و ترمیم تیمش در نیمفصل هم برنامههایی درباره نفرات مدنظرش ارائه داده بود که البته مجالش را نیافت.
بااینحال، شایعه شده که در برکناری سرمربی اسپانیایی پرسپولیس، نقش اصلی یا یکی از اصلیترین نقشها را هوادار متمول داشته است و این ادعا طبق شواهد، ظاهرا کتماننشدنی است و از سویی تأسفبرانگیز! کتماننشدنی است، چراکه بارها تحت فشار قراردادن مدیران پرسپولیس برای عزل گاریدو از طرف او رسانهای شد و حتی برخی پرسپولیسیهای سابق و فعلی نیز به طرق مختلف آن را تأیید کردند؛ از آن جمله میتوان به سخنان افشین پیروانی (بازیکن سابق و سرپرست سالهای اخیر تیم پرسپولیس) اشاره کرد که در جواب رسانهها و مقابل دوربین تلویزیون، صراحتا دخالت هوادار متمول در امور باشگاه را حق او در قبال هزینهای که میکند، دانست و امیر عابدینی (مدیر اسبق پرسپولیس) که به دخالتهای هوادار متمول در امور مختلف باشگاه و ازجمله مسائل فنی، خرده گرفته بود.
تأسفبرانگیز است از آن نظر که هواداری بدون سمت رسمی در باشگاهی پرطرفدار و دولتی و البته بدون مسئولیت و پاسخگویی در قبال عواقب خواستهها و توصیههایش، فقط به دلیل تزریق پول، صاحب چنین نفوذ فراگیری شده است. حتما الان صحبتهای بیرانوند در برنامه فوتبال برتر درباره نقش این هوادار و علاقه شدید مدیران پرسپولیس برای همراهداشتن او، بیشتر آشکار میشود؛ صحبتهایی که در آن مقطع مدیریت پرسپولیس سعی در نادرست جلوهدادنش داشت.
هرچند استخدام این مربی از ابتدا و به دلیل کارنامهاش، انتخاب درستی برای پرسپولیس به نظر نمیرسد، چراکه فوتبال ما برای رفع کاستیهای فنیاش شدیدا محتاج مربیان خارجی زبدهتر و با رزومه درخشان است، ولی عملکرد او با توجه به موجودی فعلی پرسپولیس و فرصتی که در لیگ برتر باقی مانده است، آنقدر هم بد نبود. ضمن اینکه گاریدو نیمفصل را نیز برای ترمیم تیمش در پیشرو داشت. به هر حال جمعبندی مدیریت پرسپولیس به عزل سرمربی اسپانیایی انجامید ولی دو نکته شایان تأمل باقی است:
۱ -شنیده میشود گاریدو به مدیران باشگاه درباره برخی تحرکات زیرپوستی ناخوشایند در تیمش هشدار داده است، بهویژه در جلسه پایان همکاری؛ مسئلهای که نه به قطعیت میتوان وجودش را تأیید و نه به جزمیت انکار کرد و شاید گذشت زمان حقیقتش را آشکار کند، اما اگر چنین چیزی صحت داشته باشد، باید بهسختی با آن برخورد شود؛ چراکه بدعتی خطرناک و خلاف منافع هر باشگاه و وسیلهای برای رسیدن به اهداف ناپسند و مخرب است که در هر زمانی و برای هر فردی اعم از مدیر و مربی میتواند به کار گرفته شود.
2- گفته میشود گاریدو باقیمانده قراردادش را بخشیده و عنوان کرده که برای کارِ نکرده، پولی نمیخواهد. اگر واقعا چنین باشد، با توجه به سوابقی که از خارجیهای آمده به فوتبالمان سراغ داریم، لطف بزرگی در حق این باشگاه کرده است که امیدواریم در عمل نیز چنین باشد.
source