به مناسبت هفته اطلاع‌رسانی مهار مقاومت میکروبی، چهارشنبه، ۳۰ آبان ۱۴۰۳، نشست خبری با حضور اصحاب رسانه و مسئولین معاونت بهداشتی، درمانی و پژوهشی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برگزار شد.

در این نشست، بهروز عطایی، رئیس مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی و گرمسیری، مقاومت‌های ضدمیکروبی را یک پاندمی خاموش رو به رشد عنوان کرد و گفت: در سال ۲۰۱۹ حدود ۵ میلیون مرگ ناشی از مقاومت‌های ضدمیکروبی گزارش شده و پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که حدود ۳۹ میلیون نفر ممکن است در ۲۵ سال آینده بر اثر مقاومت‌های ضدمیکروبی جان خود را از دست بدهند.

رئیس مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی ادامه داد: متاسفانه امروزه به علت مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها و امحا غلط آنتی‌بیوتیک‌های تاریخ گذشته و ورود آن‌ها به چرخه آب و غذای مردم، مصرف نابجا و به‌طور وسیع در صنعت دامپزشکی، کشاورزی، پزشکی و جهش میکروب‌ها، وضعیت وخیمی را برای ما ایجاد کرده است.

عطایی با بیان این‌که حدود ۱۰ سال طول می‌کشد تا یک آنتی‌بیوتیک جدید ساخته شود، خاطرنشان کرد: طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۲۲، ایران بزرگ‌ترین مصرف‌کننده آنتی‌بیوتیک در سطح جهان بوده و در این سه‌سال هم روند رو به افزایش بوده است. ما جزء یکی از کشورهایی هستیم که مصرف آنتی‌بیوتیک در کشورمان بالاست. در نتیجه‌ی این مصرف بالا، مقاومت ضدمیکروبی در بیمارستان‌ها افزایش پیدا می‌کند و آنتی‌بیوتیک‌ها کارایی خود را از دست می‌دهند و در نهایت سلاح اولیه‌ای که ما می‌توانیم از آن علیه میکروب‌ها استفاده کنیم، از دست ما خارج خواهد شد.

وی در ادامه یادآور شد: اطلاع‌رسانی دقیق در مورد علائم بالینی بیماری‌های ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا می‌تواند تأثیر بسزایی در مدیریت صحیح این بیماری‌ها داشته باشد. برای مثال، علائمی چون آبریزش بینی، تب و بدن‌درد در فصول سرد سال، معمولاً نشان‌دهنده بیماری‌های ویروسی هستند. اگر شدت این علائم بیشتر شود، احتمال آنفلوآنزا مطرح می‌شود. در این شرایط، تأکید بر اقدامات ساده‌ای مانند استراحت و مصرف مایعات می‌تواند بدون نیاز به مصرف آنتی‌بیوتیک به بهبود بیمار کمک کند.

رئیس مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی همچنین خاطرنشان کرد: تنها درصد کمی از این بیماری‌ها (در حدود ۰.۵ تا ۲ درصد) ممکن است با عفونت‌های باکتریایی همراه شوند که در چنین شرایطی نیاز به مصرف آنتی‌بیوتیک وجود دارد. آموزش عمومی در این زمینه می‌تواند به کاهش مصرف غیرضروری آنتی‌بیوتیک و پیشگیری از مقاومت‌های دارویی کمک کند.

source