به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، بیش از یکصد آیه از برخی از کتب علما و مفسّرین اهل سنت و شیعه در شأن و تأویل امام مهدی علیه السلام آمده است.

شیعه نیوز در مطلبی به این پرسش، پاسخ گفته که : آیا در شأن امام زمان علیه السلام در قرآن آیاتی وجود دارد؟

پاسخ :
صدالبته . بیش از یکصد آیه از برخی از کتب علما و مفسّرین اهل سنت و شیعه  در شأن و تأویل امام مهدی  علیه السلام آمده است که ذیلاً معدودی از آیات را از منابع اهل سنت می آوریم تا هم مومنین بر ایمانشان نسبت به حضرتش افزون شود و هم اتمام حجتی برای معاندین و شبهه انگیزان باشد.

آیه ای در سوره بقره

  • سوره بقره ( ۳-۲ ) : ” هدی” للمتقین – الذین یومنون بالغیب ” برای اهل تقوی هدایت است. آنان که به غیب ایمان دارند .

حافظ القندوزی حنفی روایت کرده از جابر بن عبدالله الانصاری ، گفت : روزی جندل بن جناده یهودی بر رسول خدا  صلی الله علیه و آله وارد شد و سوال هایی پرسید ، از جمله سوال ها پرسید:  اوصیا و جانشینان شما کدامند ؟.  حضرت رسول اکرم فرمودند : ” از علی بن ابی طالب  علیه السلام آغاز می شوند و  اسامی اولاد علی را شمارش کردند  تا فرزند امام حسن عسکری که به المهدی مشهور است و نیز الحجه ،  زمانی که ظهور می کند زمین را پس از آنکه مملو از ظلم و جور شده ، با عدل و قسط کامل می نماید درود بر صابرین در زمان غیبت آن حضرت . آفرین بر کسانی که بر محبت آن حضرت پایدار می مانند ، آنان کسانی هستند که خداوند کریم در کتابش به ” هدی ” للمتقین ، الذین یومنون بالغیب وصف کرده ، یعنی آنان اهل تقوی هستند و آنان به غیب ایمان دارند. یعنی متقین همان مومنین به غیب یا امام مهدی علیه السلام هستند . او که از حواس ظاهری ما غیب است همانگونه که خداوند غیب است.

آیه ۱۵۵ سوره بقره

  • وَلَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْءٍ مِّنَ الْخَوفْ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الأَمَوَالِ وَالأنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِینَ»

مسلّماً شما را به چیزی از ترس، گرسنگی، کاهش بخشی از اموال و جان‌ها و نیز محصولات نباتی، [یا ثمرات باغِ زندگی چون پسران و دخترانتان] آزمایش می‌کنیم [تا مشخص گردد چه کسی در برابر هجوم بلاهای آزمایشی در مدار دین می‌ماند، و چه کسی طاقت نیاورده، دین‌گریز می‌شود،] و [تو ای پیامبر!] صبرکنندگان را بشارت ده‌

حافظ القندوزی به سند مذکور …تا محمد بن مسلم از جعفر الصادق علیه السلام فرمودند : ” پیش از ظهور حضرت حجت بلاها و آزمایشهای سخت در انتظار مومنین خواهد بود مثل نا امنی و ترس ، بیماری ، قحطی ، گرانی و بی برکتی و مرگ های ناگهانی و….و صابرین را بشارت بده ….”  .

آیه ۲۰۰ سوره عمران

  • سوره عمران – ۲۰۰ : ” یا ایها الذین آمنوا اصبروا و صابروا و رابطوا “

ترجمه : ای کسانی که ایمان آورده اید ، صبر و پایداری کنید در دین و با ولی الله رابطه داشته باشید  .

حافظ القندوزی حنفی به اسنادش  گفت : از امام محمد باقر علیه السلام در شأن نزول آیه فرمودند: “صبر و پایداری بر ادای واجبات ، و استقامت و صبر بر آزار دشمنان داشته باشید. و رابطه تان را با امام عصر ، امام مهدی منتظر تقویت کنید .

یعنی اعتقاد و ایمانتان را برای جهاد در راه خدا همراه با صاحب الزمان و فداشدن در راهش زیاد کنید و اوامر ایشان را اطاعت کنید و آماده ظهورشان باشید.

آیه ۵۴ سوره مائده

  • یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا مَنْ یَرْتَدَّ مِنْکُمْ عَنْ دِینِهِ فَسَوْفَ یَأْتِی اللَّهُ بِقَوْمٍ یُحِبُّهُمْ وَیُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَی الْمُؤْمِنِینَ أَعِزَّةٍ عَلَی الْکَافِرِینَ یُجَاهِدُونَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَلَا یَخَافُونَ لَوْمَةَ لَائِمٍ ۚ ذَٰلِکَ فَضْلُ اللَّهِ یُؤْتِیهِ مَنْ یَشَاءُ ۚ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِیمٌ مائده
  • ای مؤمنان! هرکس از شما از دین خود برگردد [و به آیین‌های ضد اسلام روی آورَد زیانی به خدا و پیامبر نمی‌رساند]، خداوند به‌زودی گروهی را می‌آورد که محبوب خدایند و خداوند هم محبوب آنان است، در برابر مؤمنان فروتنند و در برابر کافران سرسخت [و قدرتمند]، همواره در راه خدا جهاد می‌کنند و از سرزنشِ هیچ سرزنش‌کننده‌ای نمی‌هراسند، این احسان خداست که به هرکس بخواهد می‌دهد؛ خداوند بسیار عطاکننده و داناست

     حافظ القندوزی حنفی گفت : از سلیمان بن هارون العجل : شنیدم امام جعفر صادق علیه السلام فرمود : شأن نزول آیه : یأتی الله بقومٍ ) حضرت مهدی صاحب الزمان) علیه السلام است ، خداوند او را حفظ می کند تا روزی که بخواهد ظاهر می شوند و در راه خدا جهاد می کنند و دین خدا و عدالت را برقرار می کنند.

تأویل این آیه هم می تواند در شأن امیر المومنین علیه السلام باشد و هم درباره امام زمان و اصحاب ایشان ، خدا معصومین و از جمله امام مهدی علیه السلام را دوست دارد و آنان هم خدا را دوست دارند .

آیه 33 سوره توبه

  • هُوَ الَّذِی أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَیٰ وَدِینِ الْحَقِّ لِیُظْهِرَهُ عَلَی الدِّینِ کُلِّهِ وَلَوْ کَرِهَ الْمُشْرِکُونَ توبه

ترجمه : خداوند رسولش را با هدایت و دین حق فرستاد تا بر همه ادیان غالب گردد.

حافظ القندوزی صنفی به اسنادش ….  از امام جعفر صادق علیه السلام در شأن نزول آیه فوق فرمود :

” تأویل این آیه هنگام خروج و ظهور حضرت قائم المهدی علیه السلام خواهد بود و زمانی که حضرتش ظهور کنند هر مشرکی از ظهور ایشان ناراحت است و هر کافر و مشرکی که عناد بورزد و با حضرت جنگ داشته باشد  حضرت او را نابود ساخته و دین خدا را پیروز خواهند کرد. لازم به ذکر است که کفّار غیر معاند که با منطق امام روبرو می شوند اسلام می آورند.

آیه ۸۶ سوره هود

  • ” بقیه الله خیرٌ لکم ان کنتم مومنین ” . هود : ۸۶

   سید مومن شبلنجی شافعی در کتاب نور الابصار از امام ابی جعفر امام محمد باقر علیه السلام نقل می کند : بقیه الله حجه ابن الحسن امام زمان است زمانی که ظهور می کند پشت خود را به کعبه داده و سیصد و سیزده نفر از یارانش به ایشان ملحق شده و اولین حرفی که می زند ترتیل همین آیه است ، سپس می فرماید : ” من بقیه الله و خلیفه و حجت خدا بر شما هستم ، و هرکس به ایشان می رسد می گوید : السلام علیک یا بقیه الله فی الارض “. .

آیه ۱۱۰ یوسف

  • ” حتی اذا استیئاس الرسل و ظنّوا انّهم قد کذبوا جاءهم نصرنا فنجّی من نشاء و لا یردّ بأسنا عن القوم المجرمین ” . یوسف  ۱۱۰
  • آن پیامبران زمانی طولانی مردم را به قبول ایمان دعوت کردند، و متکبّران هم به انکارشان ادامه دادند] تاجایی‌که پیامبران [از مؤمن‌شدنِ اکثر مردم] مأیوس شدند، و [کفرپیشگان] گمان کردند به آنان [در وعده یاری و حمایت] دروغ گفته شده [که نهایتاً] یاری ما به‌سوی پیامبران آمد، پس کسانی را که خواستیم رهایی یافتند، و عذابِ ما از گنه‌پیشگان بازگردانده نمی‌شود

حافظ القندوزی حنفی به اسنادش از امیرالمومنین علی بن ابی طالب علیه السلام :

نصر و یاری نهایی خداوند نخواهد آمد تا زمانی که مشکلات و ظلم ها آنقدر زیاد شوند که جان مردم به لبشان برسد و گمان کنند درباره ظهور حضرت به ایشان دروغ گفته شده و مأیوس شوند ، آن گاه خداوند مهدی صاحب زمان را ظاهر کند و مجرمین به سزای اعمالشان می رسند.

آیه ۱۳ اسراء

  • ” و کل انسان الزمناه طائره فی عنقه ” .

ترجمه : و برای هر انسان پرنده و دستاویزی قرار دادیم …

حافظ القندوزی حنفی به سندش …. از ابی عبدالله جعفر الصادق علیه السلام در شأن این آیه فرمودند  : الزمناه طائره فی عنقه ، طائر ولایت امام معصوم و امام زمان علیه السلام است.

و کسی که نیات و اعمالش بر پایه ولایت امام معصوم باشد بی شک نتایج عملش با کسی که از  غیر معصوم پیروی می کند متفاوت خواهد بود.

آیه ۱۰۵ انبیا 

  • ” و لقد کتبنا فی الزبور من بعد الذکر انّ الارض یرثها عبادی الصالحون “.

ترجمه : در زبور آوردیم که …….  حتما بندگان شایسته ما وارث زمین خواهند شد.

حافظ القندوزی حنفی به اسنادش …… از امام محمد باقر و امام صادق علیهما السلام در شأن آیه فرمودند : عبادی الصالحون ، امام قائم و یارانشان خواهند بود.

آیه ۵ قصص

  • ” و نرید أن نمنّ علی الذین استضعفوا فی الارض و نجعلهم ائمه و نجعلهم الوارثین»

ما اراده کرده ایم به آنان که در روی زمین به ضعف کشیده شده اند از مومنین منّت نهاده و آنها را پیشوایان و وارثان زمین قرار دهیم .

   در تفسیر برهان ، ج ۳ ، ص ۲۲۰ و ینابیع الموده قندوزی   ص۴۵۰  آمده است. این آیه در شأن امام زمان و یارانشان نازل شده که بساط ظلم را در هم خواهند پیچید و پرچم عدالت را در سرتا سر جهان برپا خواهند داشت.

آیه ۱-۳   العصر

  • والعصر إنّ الانسان لفی خسر الا الذین آمنوا و عملوا الصالحات و تواصوا بالحق و تواصوا بالصبر

امام صادق علیه السلام فرمودند : عصر دوران ظهور امام زمان است ، مومنین کسانی هستند که به آیات قرآنو  عترت ایمان دارند و با برادران مواسات دارند و توصیه به حق و پایداری می کنند.     (کمال الدین ص   ۶۵۶ ).

و نیز ده ها آیه دیگر در تفاسیر اهل سنت و شیعه هست از جمله : سوره یونس : ۲۰

بقره ۲ و  ۳    ، انبیا ۱۰۵ ،  آل  عمران ۸۳ ،  انعام : ۱۵۸ ، اسراء ۳۳۰ ، بقره ۱۴۸ ، اعراف ۱۵۷ ، زمر ۶۳ ، بقره ۱۵۵ ، حدید ۱۹ ، صف ۸

و آیات دیگری که در کتب ینابیع الموده قندوزی ، بحارالانوار ج ۵۳ ، روضه کافی ، کمال الدین و تمام النعمه ، تفسیر عیاشی ، تفسیر قمی ۲۹۰ ، غیبت نعمانی ، تفسیر برهان و

موعود قرآن  و کتاب  المهدی فی القرآن سید صادق شیرازی ،و  سیمای امام زمان در آینه قرآن نگارش علی اکبر مهدی پور موجود است .

source