اختصاصی طرفداری | تک تک لحظات، ثانیه‌ها و روزهای حضور مکس الگری در دوره دومش در یوونتوس همچون عذابی الیم برای هواداران این تیم و حتی هواداران بی‌طرف فوتبال محسوب می‌شد.

با پایان آن روزها و همچنین خروج آندره‌ آ‌ آنیلیِ خودشیفته، انقلابی بزرگ در تمامی سطوح در باشگاه فوتبال یوونتوس شکل گرفت و آخرین حلقه از این انقلاب، ترکیب تیم بود که انتظار می‎‌رفت تابستان امسال به طور کامل زیر و رو شود. این اتفاق تا آخرین روز فصل نقل و انتقالات تابستانی جریان داشت و اکنون شاهد ترکیبی متفاوت هستیم که کاملا تغییر کرده است. تئون کوپماینرس، نیکو گونزالس و چیکو کونسیسائو سه بازیکنی بودند که در هفته آخر فصل نقل و انتقالات راهی یوونتوس شدند تا تیاگو موتا بتواند ایده‌های فنی‌اش را با دست بازتر در تیم به اجرا بگذارد.

در این یادداشت به طور ویژه و مفصل از لحاظ فنی به بررسی این سه بازیکن خواهم پرداخت. چندین داده فنی پیشرفته بسیار مهم و کاربردی را که همین حالا در بزرگ‌ترین باشگاه‌های دنیا در جهت جذب بازیکن مورد بررسی قرار می‌گیرد در راستای بررسی فنی این سه بازیکن تعریف، مطالعه و در نهایت تحلیل خواهم کرد. در بخش اول با توجه به اینکه گونزالس و کونسیسائو هر دو بازیکن کناری خط جلو محسوب می‌شوند و در عین حال توانایی بازی به عنوان مهاجم دوم را نیز دارا هستند، در قالب مقایسه، نقاط قوت و ضعف این دو بازیکن را بررسی خواهم کرد و در بخش دوم به طور مجزا به بررسی کوپماینرس خواهم پرداخت.

نیکو گونزالس و چیکو کونسیسائو

بازیکن آرژانتینی و بازیکن پرتغالی گرچه هر دو در خط جلو و کناره‌های زمین به میدان می‌روند و در عین حال توانایی بازی به عنوان مهاجم دوم را نیز دارا هستند، اما بازیکنانی متفاوت از یکدیگر محسوب می‌شوند. شاید به همین علت نیز تیاگو موتا و تیم مدیریتی باشگاه روی جذب همزمان هر دو بازیکن اصرار داشته است. ضمن تعریف، مطالعه و تحلیل هشت داده فنی پیشرفته و قیاس توانایی‌های فنی این دو بازیکن با یکدیگر به شما خواهم گفت که این دو بازیکن چگونه با یکدیگر تفاوت دارند و هر یک در چه نقطه‌ای می‌توانند به یوونتوس کمک کنند.

داده‌های فنی پیشرفته این یادداشت را از کمپانی مرجع Smarterscout انتخاب و استخراج کرده‌ام. کمپانی ارزشمندی که توانسته انقلاب مهمی در سطح داده‌های فنی پیشرفته ایجاد کند که مورد توجه بسیاری از باشگاه‌های مطرح دنیا نیز قرار گرفته. این کمپانی ضمن تعریف چند داده فنی پیشرفته جدید، در بخش هجومی به جای ارائه داده‌ها به ازای هر 90 دقیقه، داده‌های فنی پیشرفته را در بخش تهاجمی به نسبت تعداد لمس توپ هر بازیکن ارائه می‌دهد. مسئله‌ای که می‌تواند به تحلیل داده‌ها کمک کند و ارزش و اعتبار بیشتری را نیز به بازیکنان باکیفیتی بدهد که در تیم‌های ضعیف‌تر بازی می‌کنند. در بخش تدافعی نیز این کمپانی همین رویه را ادامه می‌دهد و باز هم به جای ارائه داده‌ها در هر 90 دقیقه، داده‌های تدافعی را به ازای دقایقی که تیم مالک توپ نیست، ارائه ‌می‌دهد. این کمپانی به بازیکنان در هر یک از داده‌های فنی پیشرفته‌اش نمره‌ای بین 0 و 99 می‌دهد. نمرات نشان می‌دهد که این بازیکن در میان بازیکنان هم‌پستش از لحاظ داده مورد بررسی، چه نمره‌ای به خود اختصاص داده و چه توانایی می‌تواند از خود نشان دهد.

داده نخست «Ball retention ability» است. داده‌ای که به ما می‌گوید هر بازیکن تا چه اندازه در حفظ توپ توانا است و چه کیفیتی می‌تواند در حفظ توپ از خود نشان دهد. هر چه نمره به 99 نزدیک‌تر باشد، به این معنی است که بازیکنان حریف، کار بسیار سخت‌تری را برای پس گرفتن توپ از بازیکن مورد نظر پیش رو دارند. داده دوم «Progressive passing» است. داده‌ای که در تعریف این کمپانی به ما نشان می‌دهد هر بازیکن نسبت به لمس توپ‌هاى تهاجمی‌اش چند بار توانسته پاس‌هایی را ارسال کند که حداقل 10 متر تیم را در راستای دروازه حریف رو به جلو سوق دهد.

داده سوم «بازپس گیری توپ و قطع توپ» است. داده چهارم تعداد ضربات زده شده به سمت دروازه حریفان است. داده پنجم مقدار توپ های دریافتی در باکس حریفان و داده ششم نیز مقدار حمل توپ موثر و دریبل زنی است. داده هفتم در این بخش «Disrupting opposition moves» است. داده‌ای که به ما می‌گوید هر بازیکن به ازای هر دقیقه که تیمش مالکیت توپ را عهده‌دار نیست چه مقدار توانسته از طریق انجام کنش‌های تکل، بلاک، خطا و یا دفع توپ، مانع از پیش‌ روی بازیکن صاحب توپ شود. در نهایت داده هشتم نیز «Aerial duels» است که به ما خواهد گفت هر بازیکن چه مقدار در نبردهای هوایی و مشارکت در این نبردها فعال است و توانایی دارد.

حالا به تصویر زیر دقت کنید که گونزالس و کونسیسائو را در فصل گذشته رقابت‌های لیگ ایتالیا و پرتغال از حیث این هشت داده فنی پیشرفته با یکدیگر مقایسه کرده. وضعیت بسیار حائز اهمیت است. همان‌طور که گفتم، ما با دو بازیکن خط جلو کاملا متفاوت با یکدیگر رو به رو هستیم که هر یک توانایی‌ها و تخصص متفاوتی دارند. می‌بینید که کونسیسائو در کار با توپ به شکل انفرادی توانایی بیشتری از گونزالس دارد. او هم توانایی حمل توپ و دریبل‌زنی بیشتری از خود نشان می‌دهد (Carry & dribble volume) و هم اینکه نسبت به گونزالس علاقه بیشتری به ارسال پاس‌های رو به جلو و پیش‌ رونده دارد (Progressive passing). در عین حال کونسیسائو در حفظ توپ نیز از گونزالس تواناتر است (Ball retention ability) و حریفان در برابر او کار بسیار سختی در جهت پس گرفتن توپ پیش‌ رو دارند. این توانایی کونسیسائو فوق‌العاده است. 

در نقطه مقابل اما می‌بینیم که گونزالس در نبردهای هوایی یک متخصص واقعی به شمار می‌رود و مطابق انتظار از بازیکن پرتغالی در این حوزه بسیار تواناتر است. در عین حال هافبک – مهاجم سابق فیورنتینا از کونسیسائو بیشتر درون باکس ظاهر می‌شود و یک هدف همیشگی و بالقوه دریافت توپ در باکس حریفان است. همچنین می‌بینیم که نیکو علاقه بسیار بیشتری از چیکو در پارامتر شوت‌زنی از خود نشان می‌دهد و جسارت بیشتری در این زمینه دارد. در حوزه بازی بدون توپ نیز هر دو بازیکن بسیار عالی هستند (Ball recoveries & interception) و (Disrupting opposition moves) که این مساله نشان دهنده تاکید تیاگو موتا روی جذب بازیکنانی است که در بازی بدون توپ سرآمد هستند.

تحلیل مجموع داده‌ها به ما درباره این دو بازیکن چه می‌گوید؟ بازیکن پرتغالی یک متخصص در کار با توپ است. او سرعت، تکنیک و توانایی خوبی در حمل توپ دارد و چه در کناره‌ها و چه در پشت تک مهاجم تیم می‌تواند از این توانایی خود بهره ببرد. در نقطه مقابل اما گونزالس در شوت‌زنی تواناتر است، در نبردهای هوایی یک متخصص ذاتی محسوب می‌شود و بسیار زیاد علاقه دارد که خود را درون باکس حریفان قرار دهد و یک هدف دریافت پاس توسط هم‌تیمی‌هایش باشد. هر دو بازیکن نیز در بازی بدون توپ بسیار فعال هستند. چه در تحت فشار قرار دادن حریفان از بالای زمین و چه در نبردهای یک در برابر یک بدون توپ در جهت جلوگیری از پیش‌ روی آنان.

جذب نیکو و چیکو در کنار هم، دست تیاگو موتا را برای داشتن ابزارهای متفاوت در جلوی زمین باز خواهد گذاشت. سرمربی جدید یوونتوس حالا به خوبی می‌تواند از این ابزارها با توجه به رویکرد فنی‌اش و حریفان مختلف استفاده کند. تنوعی که گونزالس و کونسیسائو به ترکیب یوونتوس در خط جلو خواهند بخشید، مسئله بسیار مهمی برای موتا خواهد بود و در عین حال کار حریفان را نیز دشوار خواهد کرد.

تئون کوپماینرس

هافبک میانی و تهاجمی هلندی یکی از طولانی‌ترین و فرسایشی‌ترین انتقال‌های تابستانی جاری در سطح اروپا بود. با این حال در روزهای پایانی او نیز سهم یوونتوس شد تا تیاگو موتا یکی از جدی‌ترین هدف‌هایش را نیز در نهایت جذب شده ببیند. اما کوپماینرس چه ویژگی دارد که یوونتوس تا این اندازه روی جذب او اصرار داشت. این مساله را با مطالعه و تحلیل چهار داده فنی پیشرفته و یک نمودار فنی، شفاف خواهم کرد.

چهار داده‌ فنی پیشرفته این بخش، همان داده‌های بخش اول به همراه داده فنی «Attacking output» است. داده‌ای که به ما می‌گوید مجموع کنش‌های تهاجمی هر بازیکن همراه با توپ تا چه اندازه می‌تواند تیم را به احتمال گلزنی بیشتر و خلق موقعیت‌های باکیفیت‌تر سوق دهد. هر چه این عدد بالاتر باشد، به این معنی است که بازیکن مورد نظر در امور تهاجمی اثربخشی بیشتری در راستای رسیدن تیم به گل دارد. حالا به تصویر زیر دقت کنید که وضعیت کوپماینرس را از حیث این داده و همچنین داده‌های «Disrupting opposition moves» و « Ball recoveries & interception» و همچنین «Progressive passing» نشان می‌دهد.

می‌بینیم که هافبک میانی و تهاجمی هلندی یک متخصص در امور تهاجمی از طریق ارسال پاس‌های پیش رونده است. پاس‌هایی که در مجموع باعث شده تا کوپماینرس به خوبی تیمش را رو به جلو و در راستای رسیدن به امکان گلزنی بهتر سوق دهد. در عین حال باز هم مشاهده می‌کنید که خرید تیاگو موتا در بازی بدون توپ تا چه اندازه توانا است. کوپماینرس نیز به خوبی زمانی که تیمش مالکیت توپ را عهده‌دار نیست، فعال است. چه در بالای زمین و چه در مواقعی که نیاز است حریف را دنبال کند و مانع از پیش‌ روی او در مناطق مختلف زمین شود. بازی بدون توپ وجه اشتراک اکثر خریدهای یوونتوس در فصل نقل و انتقالات تابستانی زیر نظر مربی و مدیران جدید بوده که همگی نشان از یک انقلاب وسیع در ابعاد فنی دارد. 

برای درک بهتر مسائل شرح داده شده به نمودار فنی زیر نیز دقت کنید که از کمپانی مرجع Soccerment استخراج کرده‌ام. نمودار وضعیت تمام هافبک‌های میانی و تهاجمی پنج لیگ معتبر اروپایی را طی سه فصل گذشته از حیث ارسال پاس‌های پیش رونده (Progressive Pass) و همچنین داده فنی پیشرفته «xA» (توضیح مفصل فنی) نشان می‌دهد. ملاحظه می‌کنید که کوپماینرس در سطح بهترین هافبک‌های میانی و تهاجمی دنیا در مجموع این دو داده عمل کرده (دایره سبز کوپماینرس را نشان می‌دهد). در کنار بهترین هافبک‌های دنیا از جمله تونی کروس، کوین دی بروین، فلورین ویرتس، دنی اولمو و دیگران. حضور کوپماینرس در ترکیب یوونتوس قدرت تهاجمی تیم موتا را به شدت در مرکز زمین افزایش می‌دهد و می‌تواند همان مهره‌ای باشد که در مواقع مورد نیاز با ارسال پاس‌های خود سرنوشت تیم را عوض کند.

یوونتوس با انقلابی کامل فصل جدید را شروع کرده و در دو بازی نخست نیز روند رو به رشد خود را از لحاظ فنی نشان داده (هر چند اندک). قطعا تیاگو موتا برای رسیدن به ایده‌آل‌های خود به زمان نیاز دارد به خصوص اینکه تیم او قرار است بر خلاف دوران سیاه، شیطانی و غیر قابل وصف سرمربی قبلی، سرانجام «فوتبال» بازی کند و این مسئله برای تیمی که طی سال‌های گذشته دقیقا در تلاش بوده تا «فوتبال» بازی نکند، بسیار دشوار خواهد بود.

source