«علی بهادری جهرمی» سخنگوی دولت طی روز چهارشنبه 27 تیرماه، اعلام کرد که هر ایرانی می‌تواند با کد ملی خود، یک خودرو کارکرده به کشور وارد کند. اکنون آیین‌نامه واردات خودروهای کارکرده توسط ایرانیان از سوی دولت منتشر شده است.

بندهای مهم آیین‌نامه واردات خودروهای کارکرده توسط شهروندان ایرانی، به شرح زیر هستند:

سن خودروها باید بین ۳ تا ۵ سال باشد.

خودرو بدون ثبت سفارش اجازه ورود به گمرکات کشور را ندارد و در صورت وارد شدن مرجوع می‌شود.

ترخیص خودرو منوط به ارائه گواهی اسقاط است.

واردات خودرو با حجم موتور بالاتر از ۲۵۰۰ سی‌سی ممنوع است.

خودروهای وارداتی باید ژاپنی، کره‌جنوبی یا ساخت کشورهایی اروپایی باشند. (واردات خودروهای آمریکایی ممنوع است.)

همچنین در ماده 2 این آیین‌نامه، اعلام شده است کارگروهی بر تعداد واردات خودرو به صورت سالیانه نظارت خواهند کرد. این کارگروه از وزارت اقتصاد، سازمان برنامه و بودجه به همراه بانک مرکزی تشکیل شده است. وظیفه این کارگروه، تعیین سهمیه واردات خودرو کارکرده به کشور در طول سال است. به عبارتی اگر سهمیه سالانه در آیین‌نامه واردات خودروهای کارکرده معادل 25 هزار خودرو در نظر گرفته شود، با پایان سهمیه افراد دیگر قادر به ثبت‌سفارش خودروهای جدید نخواهند بود و باید تا سال آینده برای ثبت‌سفارش خودروهایشان صبر کنند.

خودروهای کارکرده وارداتی به بازار ایران، باید از استاندارد عدم آلایندگی یورو 5 یا بالاتر از آن برخوردار باشند. همچنین واردکنندگان برای ثبت‌سفارش خودرو، باید در بانک مرکزی حساب ارزی باز کنند. ارز مخصوص واردات خودرو می تواند از محل ارز در اختیار افراد، سرمایه‌گذاری خارجی و یا ارز حاصل از صادرات تامین شود. به همین دلیل بانک مرکزی تنها باید تایید کند که این ارز منشاء خارجی دارد و در خارج از کشور است. همچنین تعیین نرخ تعرفه واردات خودرو کارکرده به جلسات بعدی موکول شده است، با این حال به نظر می‌رسد که نرخ تعرفه واردات خودرو دست دوم، معادل خودروهای نو در نظر گرفته شود.

آیین‌نامه واردات خودروهای کارکرده

براساس آیین‌نامه دولت، سه دسته واردکننده اجازه ورود خودرو به کشور را دارند:

اول، شرکت‌های واردکننده خودرو که دارای تأییدیه خدمات پس از فروش از سوی وزارت صمت هستند.

دوم شرکت‌های حمل‌ونقل

سوم، اشخاص حقیقی که با استفاده از کدملی قادر به ثبت‌نام و واردات خودرو هستند. براساس گفته‌های «احمد آقایی» سرپرست معاونت حمل‌ونقل وزارت صمت، عموم مردم  می‌توانند با ثبت آماری در گمرک و پرداخت حقوق ورودی و گمرکی خودرو را ترخیص کنند. نیازی به این نیست که مردم کارت بازرگانی داشته باشند.

source