کلاس یوس

رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات اعلام کرد اپراتورها در افازیش قیمت اینترنت، متعهد به رشد سرعت و افزایش پوشش نسل چهارم و پنجم شده‌اند. به گفته لاجوردی براساس الحاقیه پروانه اپراتورها، آنها اگر به تعهدات خود عمل نکنند، جریمه خواهند شد.

صبح امروز نشست بهبود کیفیت اینترنت با محوریت بحث افزایش تعرفه اینترنت با حضور مدیران سازمان تنظیم مقررات و اپراتورها برگزار شد. «امیر محمدزاده لاجوردی»، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در این نشست تأکید کرد افزایش تعرفه باید به سرمایه‌گذاری در شبکه منجر شود: «میزان سرمایه گذاری سه اپراتور سیار را از سال ۹۶ که ۱۳۰۰ میلیون دلار بوده حالا در سال ۱۴۰۱ به ۵۸۰ میلیون دلار رسیده است.»

به گفته وی آنها در ازای افزایش قیمت اینترنت با اپراتورها توافق کرده‌اند تا پایان سال ۱۴۰۳ تعداد سایت‌های نسل پنجم به ده درصد افزایش پیدا کند، پوشش نسل چهارم به ۹۶ درصد برسد و میانگین سرعت اینترنت در ۶ ماه آینده سی درصد افزایش یابد.

یکی از نکات قابل توجه درباره افزایش قیمت اینترنت، رشد یکسان تعرفه اینترنت ثابت و همراه بود. موضوعی که می‌تواند تعادل بین اینترنت سیار و ثابت را برقرار نکند. لاجوردی در این باره اظهار داشت : «بر اساس مدیریت بسته‌ها این تفاوت را ایجاد می‌کنیم تا مزیت اینترنت ثابت مشخص شود.‌‌ این موضوع در پروژه فیبر نوری هم بیشتر مشخص خواهد شد و کاربر سرعت چندصدمگابیتی را تجربه خواهد کرد.»

لاجوردی درباره چرایی انتخاب نرخ رشد ۳۴ درصد قیمت اینترنت اعلام کرد: «اپراتورها از این میزان افزایش راضی نبودند و خواهان درصد بیشتری برای نرخ افزایش قیمت اینترنت بودند ولی در نهایت براساس پارامترهای مختلف به این عدد رسیدیم.»

«اپراتورها اگر به تعهدات خود عمل نکنند، جریمه می‌شوند»

سازمان تنظیم مقررات چه ضمانت اجرایی برای عمل به تعهدات در راستای افزایش قیمت اینترنت گرفته است؟ لاجوردی در پاسخ به این سؤال دیجیاتو اعلام کرد در قالب الحاقیه پروانه اپراتورها، مقرر شده است درصورتی‌که آن‌ها تعهدات خود در راستای افزایش نرخ اینترنت را محقق نکنند، جریمه شوند.

او اعتقاد دارد تعهداتی که برای اپراتورها درنظر گرفته‌اند سختگیرانه، اما شدنی است: «اگر اپراتورها تعهد خود را انجام ندهند مشمول جریمه می‌شوند. درحال‌حاضر اپراتورها پروانه UNSP را دریافت کرده‌اند و در قالب UNSP در هر بار تخلف تا 5 درصد از درآمدشان می‌تواند مشمول جریمه شود.»

به گفته لاجوردی، جلسات منظمی با اپراتورها تشکیل شده است و سازمان رگولاتوری در کنار اپراتورها به آن‌ها کمک می‌کند تا تعهداتشان محقق شود: «ازجمله خدماتی که در راستای افزایش تعرفه بر اپراتورها تکلیف شد، هدیه اینترنت رایگان بود که تاکنون 4 میلیون نفر ثبت‌نام کرده‌اند و از آن بهره‌مند هستند.»

لاجوردی سؤال دیجیاتو مبنی بر میانگین سرعت فعلی اینترنت را به‌نوعی بی‌پاسخ گذاشت و اظهار داشت میانگین سرعت اینترنت در سامانه نت‌سنج پلاس قابل مشاهده است. این در حالی است که کاربران با مراجعه به نت سنج پلاس می‌توانند اطلاعات کیفی درباره فعالیت ارائه دهندگان اینترنت را مشاهده کنند. در این سایت نتوانستیم به آماری درباره میانگین سرعت اینترنت دست یابیم.

اقدامات عملی برای مقابله با آتش‌سوزی حوضچه‌ها و دیتاسنترها

ازجمله مشکلات اینترنت کشور طی دو سال اخیر، آتش‌سوزی حوضچه‌های فیبر نوری، قطعی برق دیتاسنترها و… بود. لاجوردی در پاسخ به سؤال دیجیاتو مبنی بر اینکه چه تمهیداتی برای جلوگیری از این مشکلات اندیشیده شده است؟ گفت: «درزمینه حوضچه‌های مخابراتی، اقداماتی از سوی وزارتخانه و پدافند غیرعامل وزارت ارتباطات صورت گرفته است. این حوضچه‌ها شناسنامه‌دار شده‌اند و برای هرکدام سازوکار حفاظتی متفاوتی درنظر گرفته شده است.»

«رضا خلیلی»، معاون توسعه شبکه مخابرات نیز با تأیید سخنان لاجوردی، اظهار داشت اتفاقاتی که برای حوضچه‌های فیبر نوری یا کابل‌های مسی رخ می‌داد، گاه سهوی بود که سازمان‌های مختلف طی اقدامات عملیاتی خود به آن‌ها آسیب می‌زدند: «این حوضچه‌ها دسته‌بندی و اولویت‌بندی شده‌انده تا مراقبت بیشتری از آن‌ها صورت گیرد. البته تعدادشان زیاد است و گسترده هستند که نیاز به یک همت همگانی برای مراقبت وجود دارد.»

واکنش اپراتورها به افزایش تعرفه اینترنت

«بیژن عباسی» مدیرعامل ایرانسل در این نشست اعلام کرد در همه لایه‌ها توسعه اینترنت تسریع خواهد شد و قصد دارند تا پایان سال برنامه سایت‌های جدید را جلو بیندازند تا اینترنت، کیفیت بهتری را در ایام نوروز پیدا کند.

«حمید بهروزی» قائم مقام همراه اول نیز اعلام کرد آن‌ها قصد دارند در کلان شهرها تا پایان سال تجهیزات جدیدی را را‌ه‌اندازی کنند و هرچقدر تعرفه افزایش پیدا کند نیز تجهیزات جدیدی خریداری می‌کنند.

شانه‌ساز زاده رئیس هیئت مدیره شاتل نیز اعلام کرد تا آخر سال افزایش ظرفیت Core خود را دارند و در تبریز یک Core جدید اضافه خواهد شد.

«محمدعلی یوسفی زاده»، مدیرعامل آسیاتک در با توجه به تغییرات تعرفه اعلام کرد منتقدین می‌گویند اپراتورها رشد درآمد داشتند و این موضوع تغییرات هزینه آن‌ها را پوشش می‌دهد: «اما باید گفت از سال ۹۵ تا ۱۴۰۲ افزایش درآمد ما پنج برابر بوده که بر اساس بالا رفتن مصرف مشترکین بوده. این پنج برابری جواب هزینه های چند ده برابر بیشتر شده تجهیزات را در این سال‌ها نمی‌دهد.»

«حسین ملازاده»، مدیرعامل رایتل معتقد است افزایش ۳۴ درصدی قمیت اینترنت حتی با افزایش حقوق سالانه مصوب دولت سنخیت ندارد. او با بیان اینکه باید قیمت اینترنت بیشتر افزایش می‌یافت گفت همین درصد افزایش کنونی هم می‌تواند کمک حال اپراتورها باشد.

«رضا خلیلی» معاون توسعه شبکه مخابرات نیز اعلام کرد شرکت مخابرات ایران 50 درصد بازار اینترنت ثابت را در اختیار دارد که هزینه سرپا نگه داشتن آن بالا است. خلیلی رشد ۳۴ درصدی قیمت اینترنت را کافی ندانست و باور دارد این موضوع فقط می‌تواند کمی به بهبود شبکه کمک کند. او با توجه به اینکه بخش ترافیک داخلی شامل افزایش قیمت نشده، اعتقاد دارد این رشد قیمت‌ها به مرور نهایتا هزینه مشتریان را 18 درصد افزایش می‌دهد.

به گفته او نرخ ارز هم در قیمت تجهیزات خارجی و هم در قیمت تجهیزات داخلی موثر است: «به‌عنوان مثال ما برای یک قلم باتری داخلی هم ۴۰۰ میلیارد تومان هزینه می‌کنیم. هزینه انرژی هم بسیار زیاد است. سال قبل ۴۵۰ میلیارد تومان پول برق دادیم و امسال باید ۷۵۰ میلیارد تومان بدهیم.»

source