ده کشور به رهبری آمریکا توافق کرده اند که به طور مشترک گشت زنی در جنوب دریای سرخ و خلیج عدن انجام دهند تا از کشتی های تجاری در برابر حملات شورشیان حوثی محافظت کنند.
از زمان آغاز جنگ میان حماس و اسرائيل، حوثیها در سیاستی که آنرا حمایت از مردم غزه در برابر حملات اسرائيل خواندهاند به کشتیهای اسرائيلی و حتی آنهایی که به سمت این کشور در حرکت هستند حمله کردهاند.
لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده در سفر به بحرین اعلام کرد که چندین کشور در این طرح در قالب یک نیروی بینالمللی فعالیت خواهند کرد. مشخص نیست که آیا این کشورها مایلند همان کاری را انجام دهند که کشتیهای جنگی ایالات متحده در روزهای اخیر انجام دادهاند و موشکها و پهپادهای حوثی را سرنگون کنند و به کمک کشتیهای تجاری مورد حمله بشتابند یا این همراهی تنها جنبه نمادین خواهد داشت.
جدی بودن حملات حوثیها، که تعدادی از آنها به کشتیها آسیب رسانده است، باعث شده که چندین شرکت کشتیرانی به کشتیهای خود دستور دهند تا زمانی که وضعیت امنیتی حل نشود، در جای خود باقی بمانند و وارد تنگه باب المندب نشوند.
آقای آستین روز سهشنبه در بیانیهای گفت: «این یک چالش بینالمللی است که نیازمند اقدام جمعی است. بنابراین من امروز تأسیس این ابتکار مهم امنیتی و چند ملیتی را اعلام میکنم.» قرار است در این ائتلاف به رهبری ایالات متحده کشورهای دیگری از جمله بریتانیا، کانادا، فرانسه، ایتالیا، نروژ، اسپانیا، سیشل و همچنین بحرین نیز حضور داشته باشند.
فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) در بیانیهای اعلام کرد که حوثیها روز دوشنبه بار دیگر به دو کشتی تجاری تجاری در جنوب دریای سرخ حمله کردند. در این حملات نفتکش سوان آتلانتیک توسط یک پهپاد و یک موشک بالستیک ضد کشتی مورد حمله قرار گرفت. سنتکام گفت که تقریبا در همان زمان در یک حادثه جداگانه، کشتی باری ام اس سی کلارا از انفجاری در آب نزدیک محل خود خبر داد. در عین حال هیچ آسیبی توسط هیچ یک از کشتیها گزارش نشده است.
یحیی سریع، سخنگوی حوثیها روز دوشنبه با اشاره به این دو کشتی مسئولیت حمله به آنها را برعهده گرفت و تاکید کرد که این اقدامات پس از آن صورت گرفته که خدمه این دو نفتکش به تماسهای حوثیها پاسخ ندادهاند. حوثیها تهدید کردهاند که تمام کشتیهای عازم اسرائیل را بدون توجه به ملیتشان هدف قرار خواهند داد و به شرکتهای کشتیرانی بینالمللی نسبت به معامله با بنادر اسرائیل هشدار دادهاند.
محمد البخیتی، یکی از اعضای دفتر سیاسی حوثیها، روز دوشنبه به الجزیره گفت که گروهش میتواند با هر ائتلافی به رهبری ایالات متحده که بتواند در دریای سرخ مستقر شود، مقابله کند.
محمد عبدالسلام، مذاکرهکننده ارشد حوثیهای یمن نیز روز سهشنبه به خبرگزاری رویترز گفت که این گروه به خاطر تشکیل یک ائتلاف دریایی چندملیتی برای حفاظت از کشتیرانی در دریای سرخ، موضع خود در قبال درگیری غزه را تغییر نخواهند داد.
وی با بیان اینکه ائتلاف دریایی به رهبری آمریکا «اساسا غیرضروری» است، خاطرنشان کرد که همه آبهای مجاور یمن امن هستند و تنها کشتیهای اسرائیلی یا کشتیهایی که به سمت اسرائیل حرکت میکنند باید مراقب باشند. وی دلیل این ناامنی برای را «جنگ ناعادلانه تهاجمی علیه فلسطین» عنوان کرد.
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه این کشور روز دوشنبه در تماسی با شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، حملات حوثی ها به کشتی های تجاری را محکوم کرد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام ارشد نظامی آمریکا که در بحرین حضور داشته گفته است: «بر اساس ماموریت جدید، کشتیهای نظامی که حضور خود را در منطقه افزایش دادهاند، لزوماً شناور خاصی را اسکورت نمیکنند، بلکه کشتیهای نظامی را به گونهای قرار میدهند که بتوانند در یک زمان معین برای حفاظت هر چه بیشتر یک چتر امنیتی ایجاد کنند.»
آقای آستین در اظهارات روز سه شنبه در یک نشست وزیران درباره ماموریت جدید دریایی گفت: «در چهار هفته گذشته، شبه نظامیان حوثی ۱۲ بار به کشتیهای تجاری حمله کرده یا آنها را توقیف کردهاند و هنوز ۲۵ خدمه نفتکش گلکسی لیدر گروگان نیروهای یمنی هستند. ایالات متحده همچنان فعالانه به دنبال پیوستن کشورهای عضو به این ماموریت و افزایش تعداد نیروی دریایی حاضر در این ائتلاف بینالمللی است.»
قرار است برخی از کشورها در گشتزنی هم حضور داشته باشند در حالیکه برخی دیگر در جنوب دریای سرخ و خلیج عدن صرفا پشتیبانی اطلاعاتی ارائه خواهند کرد.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
یک مقام دفاعی آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، گفت که چندین کشور دیگر نیز موافقت کردهاند که در این عملیات شرکت کنند، اما ترجیح میدهند نامشان علنی نباشد و به صورت غیرعلنی با این ائتلاف همکاری نمایند.
source