چانگان UNI-T قرار است به زودی توسط سایپا و به عنوان یک خودروی وارداتی به بازار عرضه شود. در طرف مقابل نیز رقبای جذاب و هموطنی برای UNI-T نظیر لاماری ایما، فونیکس FX و همچنین هایما ۸s در بازار ایران حضور دارند که انتظار مقابله با چانگان را می کشند و در آینده ای نزدیک شاهد رقابت جذابی بین این رقبای هموطن خواهیم بود.
چانگان یونی تی (UNI-T) را می بایست اولین وارداتی حاضر در کشور دانست که قرار است سایپا تا پیش از پایان سال، آن را در بورس کالا به فروش برساند. در طرف دیگر هم، آرین موتور مدتی است که تحویل لاماری را به مشتریان آغاز کرده و این خودرو یکی پس از دیگری پله های افزایش قیمت در بازار و بورس کالا را می پیماید و این روزها اخبار حاکی از عبور لاماری از کانال ۲ میلیارد تومانی است. لاماری ایما، هم از نظر پیشرانه و هم از نقطه نظر سبک و سیاق طراحی می تواند رقیب قابل توجهی برای یونی تی محسوب شود. از این رو، در این مطلب به مقایسه این دو خودرو می پردازیم.
چانگان یونی تی نخستین بار در سال ۲۰۲۰ در نمایشگاه شانگهای رونمایی شد. در آن زمان کمپانی چانگان اعلام کرد این خودرو شروعی برای عرضه یک سری از محصولات جذاب و متفاوت با پیشوند UNI و با نشان چانگان خواهد بود. پس از یونی تی، مدل های دیگری در کلاس کراس اوور بزرگ به نام UNI-K و سدانی جذاب به نام UNI-V هم از این سری رونمایی شدند و سبد محصولات سری یونی کامل تر شد.
چانگان یونی تی در نمای ظاهری از سبک طراحی زیبا و صدالبته متفاوتی سود می برد. جلوپنجره این خودرو با سپر آن درآمیخته است و پکیج چراغ های دوقسمتی تمام ال ای دی، نمایی پویا و تهاجمی را برای یونی تی پدید آورده اند. از دیگر پارامترهای مورد توجه در طراحی UNI-T می توان به دستگیره های پنهان درها، بدنه دورنگ و اسپویلر Vشکل عقب اشاره کرد که سبب شده اند ظاهر این خودرو بسیار مدرن به نظر برسد.
در طرف مقابل، لاماری را داریم. هر چند بنچ مارک های لاماری مانند چراغ های دوقسمتی جلو و یا فرم کوپه مانند بدنه تا حدود زیادی مطابق با ترندهای به کاررفته در چانگان یونی تی است، اما در چانگان چهره ای تهاجمی تر و اندکی با المان های به روزتر را شاهد هستیم.
به هر ترتیب، در پایان بررسی ظاهری دو خودرو باید اذعان کرد هر دو از چهره ای جذاب و زیبا بهره مند هستند و به طور تقریبی طیف مشترکی از مشتریان را هدف قرار داده اند؛ این طیف را باید جوانان و خانواده های جوان دانست.
درون کابین چانگان نیز مانند نمای بیرونی آن، سبک طراحی جالب و جذابی دارد. تریم داخلی در چانگان یونی تی دورنگ است و یک پنل یکپارچه، دو صفحه نمایش مالتی مدیا و کلاستر دیجیتال خودرو را در خود جای داده است. فرمان خودرو Dکات بوده و نشان UNI-T در قسمت پایین آن نقش بسته است. بی شک دسته دنده الکتریکی یونی تی را باید جالب توجه ترین نکته در داخل آن دانست؛ دسته دنده ای که مانند هیچ یک از رقبایش نیست و به شکل یک بازوی زیبا طراحی و تعبیه شده است. در نسخه فول این کراس اوور چانگان امکانات جذاب و کاملی مثل سنسور نور و باران، دسته دنده الکترونیکی، تهویه اتوماتیک، ترمز پارک برقی، اتوهلد، کروزکنترل تطبیق پذیر، دوربین ثبت وقایع، دوربین ۳۶۰ درجه، تنظیم حالت رانندگی، فرمان کمکی برقی، سامانه پیشگیری از تصادف، رادار خطی، سنسور نقطه کور، گرمکن صندلی های جلو و… دیده می شود.
در لاماری داشبورد و خصوصاً بخش دریچه های تهویه به محصولات مرسدس شباهت دارد. در لاماری ایما هم امکانات قابل قبولی دیده می شود، اما آرین موتور در سفارش آپشن ها به اندازه کافی دست و دلباز عمل نکرده است. این کراس اوور چینی و مونتاژی در تیپ عرضه شده به استارت دکمه ای، سقف پانوراما، تریم داخلی چرم مصنوعی، صندلی برقی راننده ۶ حالته، دوربین ثبت وقایع، دوربین و سنسور پارک عقب، شش کیسه هوای ۱۰ نقطه ای، رینگ آلومینیومی ۱۹ اینچی، ترمز پارک برقی، اتوهلد، کنترل شروع حرکت در سربالایی و کنترل حرکت در سراشیبی، دسته دنده الکتریکی، جلو آمپر دیجیتال و یک پارچه با مالتی مدیا، فرمان کمکی برقی، تهویه اتوماتیک با پاکسازی هوای کابین، کروز کنترل، سامانه کنترل پایداری الکتریکی، اتصال مستقیم تلفن همراه به نمایشگر خودرو و… مجهز است و در این بین، به طور مثال، نبود مواردی نظیر صندوق برقی برای یک کراس اوور ۲ میلیاردی، موردی کاملاً عجیب به نظر می آید.
کراس اوور لاماری ایما دارای طول، عرض و ارتفاعی به ترتیب برابر با ۴۵۶۵، ۱۸۶۰ و ۱۶۹۰ میلی متر است و فاصله محوری آن هم ۲۷۱۵ میلی متر اعلام شده است و این موارد برای چانگان یونی تی به ترتیب ۴۵۱۵، ۱۸۷۰ و ۱۵۶۵ هستند و فاصله محوری یونی تی هم عدد ۲۷۱۰ میلی متر است که این عدد نشان می دهد علیرغم طول کم تر چانگان نسبت به لاماری، این امر در فضای داخلی اتاق، تأثیر بسیار اندکی داشته است.
کراس اوور چانگان UNI-T به پیشرانه ۱.۵ لیتر توربو مجهز است که توان تولید نهایت قدرت ۱۷۷ اسب بخار و نهایت گشتاور ۳۰۰ نیوتن متر را دارد. قدرت تولیدی پیشرانه یونی تی از طریق جعبه دنده ۷ سرعته دوکلاچه تَر (W-DCT) به چرخ های جلوی این خودرو منتقل می شود.
کراس اوور ایما به پیشرانه ۱.۵ لیتری توربو شارژر GDi مجهز است. این پیشرانه ۴A95 نام دارد و مهندسی و امتیاز آن برای کمپانی میتسوبیشی است. این پیشرانه در کارخانه شنیانگ میتسوبیشی در چین تولید شده است و جزو قوی ترین پیشرانه های ۱.۵ لیتری توربو در بازار چین به حساب می آید. لاماری ایما می تواند ۱۹۵ اسب بخار را با گشتاور ۲۸۵ نیوتن متر تولید کند و جعبه دنده اتوماتیک دو کلاچه ۷ سرعته تَر (Wet) نیز توان پیشرانه را به چرخ های جلوی این کراس اوور آرین موتور می رساند. حداکثر گشتاور این پیشرانه از ۱۵۰۰ تا ۴۰۰۰ دور در دقیقه در دسترس راننده است.
در پایان این مطلب نظر و انتخاب خود و همچنین دلایل این انتخاب را از بین دو گزینه لاماری ایما و چانگان یونی تی برای ما بنویسید.
کراس اوور چانگان UNI-T به پیشرانه ۱.۵ لیتر توربو مجهز است که توان تولید نهایت قدرت ۱۷۷ اسب بخار و نهایت گشتاور ۳۰۰ نیوتن متر را دارد. قدرت تولیدی پیشرانه یونی تی از طریق جعبه دنده ۷ سرعته دوکلاچه تَر (W-DCT) به چرخ های جلوی این خودرو منتقل می شود.
کراس اوور ایما به پیشرانه ۱.۵ لیتری توربو شارژر GDi مجهز است. این پیشرانه ۴A95 نام دارد و مهندسی و امتیاز آن برای کمپانی میتسوبیشی است. این پیشرانه در کارخانه شنیانگ میتسوبیشی در چین تولید شده است و جزو قوی ترین پیشرانه های ۱.۵ لیتری توربو در بازار چین به حساب می آید. لاماری ایما می تواند ۱۹۵ اسب بخار را با گشتاور ۲۸۵ نیوتن متر تولید کند و جعبه دنده اتوماتیک دو کلاچه ۷ سرعته تَر (Wet) نیز توان پیشرانه را به چرخ های جلوی این کراس اوور آرین موتور می رساند
بشخصه لاماری رو انتخاب می کنم چون طراحیش با اینکه خیلی خاص و جذابه ولی بشدت ساده هم هست و کار عجیب و غریبی نکرده که بعد از چند سال هم چشم رو اذیت کنه و تو ذوق بزنه. در کل از نظر ظاهری جلوی لاماری خیلی پخته تر طراحی شده و در قسمت عقب هم یونی تی فوق العاده پخته طراحی شده. داخل کابین هم از چانگان حس بهتری و بروزتری میگیرم و اصالت بیشتری حس میشه نسبت به لاماری ولی در کل نمره قبولی رو با ارفاق به لاماری میدم. تو فنی هم لاماری ایما روی کاغذ که سرتره. از نظر قیمتی هم به هیچکودوم نمره قبولی نمیدم چون باید پول لکسوز رو برای یه خودرو چینی مصرفی بدی و قطعا این یه ضرر بزرگه نتیجتا من کلا ترجیحم شاهین اتومانه بشرطی که موتورشو یک ونیم لیتری ۱۵۰ اسبی بکنن و یه گیربکس اتومات دو کلاچه هم روش بزارن و صدای کابین رو هم کم بکنن و کیفیت متریال کابین رو هم بالا ببرن ولی با همین قیمت ۳۵۰ تومن. با این شرایط ترجیحم شاهینه. اگر هم این کار ها رو نکنن ترجیحم ۲۰۶ یا پرشیاست. از دنا و تیبا هم بشدت متنفرم با اون قیافه های دوزاریشون. اگه ریرا هم بیاد طراحی ریرا رو بدم نمیاد و حاضرم ۵۰۰ تومن هزینه کنم براش البته تو بازار آزاد هیچ ماشینی ارزش خرید نداره. ترجیح میدم پولم رو تو طلا ملک یا دلار سرمایه گذاری کنم تا اینکه با خرید یه چینی پولم رو دور بریزم. البته از ۲۰۶ تیپ پنجم هم راضیم و با اینکه مدلش قدیمیه ولی هنوز اذیتم نکرده.
درود بر شما دلال و خریدار لاماری به نظرم تنها دلیلی که یک فرد می تونه از لاماری در مقابل چانگان یا هایما اس ۸ دفاع کنه اینه که یا دلال باشه یا خریدار این خودرو وگرنه از نظر امکانات و شرکت سازنده این دو تا اصلا قابل مقایسه نیستند
شما توی رویاهات سیر میکنی و کلا مدینه فاضله ای که دوس داری رو ترسیم میکنی،ریرا پونصد تومنی فقط توی مدینه فاضله وجود داره نه توی ایرانی که سمند داره به پونصد میرسه
طبق گفته اخیر سخنگوی وزارت صمت ، واردات چانگان یونی تی احتمالاً در اردیبهشت سال آینده محقق خواهد شد.
نمیدونم هدف اسب بخار از مقایسه های خنده دار چانگان یونی تی با هایما دانگ فنگ چری درجه ۳و۴ چینی چی هست.
چینی ها خودشون بین برندهای داخلی اول BYD انتخابشون هست بعد چانگان میخرن بعد جیلی.
آمار فروش کل محصولات هایما در چین + کل محصولات جک تو چین + لاماری ایما +چری اومودا۵ روی هم دیگه میشه فروش چانگان یونی تی در چین!
تازه یونی تی و یونی کی مورد استقبال اعراب خلیج فارس قرار گرفته در صورتی چینی های که تو ایران هست اونجا راشون نمیدن.
قطعا uni_t،همینکه توی ایران مونتاژ نمیشه،بزرگترین و مهمترین دلیله
اسب بخار فعالیت خود را از سال ۱۳۹۴ با محور تست و بررسی ویدیویی خودروها آغاز کرد. این رسانه در همان سال پایگاه خبری خودرو را در فضای وب تاسیس کرد و با انتشار اخبار مختلف صنعت خودرو، شاخه های فعالیت خود را گسترش داد. در حال حاضر پایگاه خبری اسب بخار یکی از پرمخاطب ترین رسانه های صنعت خودرو در ایران است و به صورت روزانه به اخبار و حواشی آن می پردازد.