مجله خودرو کارستان – آموزش تعمیرات و بررسی خودرو
وضعیت کنونی صنعت خودرو، کلاف در هم تنیده ای است که بهترین نقطه ورود به آن، محل بحث کارشناسان است. برخی مانند کارشناسان بازار سرمایه، سپردن کامل عرضه خودرو به بورس را راه حل مشکل می دانند. اگر چه این راه قطعاً به بهبود فروش و کاهش زیان انباشته خودروسازان می انجامد اما مخالفان آن معتقدند که راه را برای رساندن رانت بازار خودرو به خودروسازان هموار می کند. ضمن این که نباید هزینه های غیرتولیدی خودروسازان را مردم بپردازند.
همچنین هم اینک با خروج تدریجی خودروهای ارزان پرتیراژ از خط تولید، دست اقشار متوسط از این خودروها بیش از پیش کوتاه خواهد شد. از سوی دیگر وزارت صنعت، ملاحظات قانونی دیگری نظیر اجرای قانون جوانی جمعیت و اسقاط خودروهای فرسوده را دارد که موجب شده کمی دست به عصا تر با این موضوع برخورد کند. در این حال، اتاق بازرگانی تهران نتایج بررسی ها درباره آثار قیمت گذاری دستوری خودرو را منتشر کرده است. این مطالعه، راهکار رهایی از وضع نامطلوب موجود را حذف قیمت گذاری، مشروط به ایجاد شرایط رقابتی این صنعت دانسته و 4 حوزه اصلاح را در این باره مطرح کرده است.
خودروهایی که از رده خارج شدند و کیفیت هایی که باز ثابت مانداین بررسی که با همکاری اندیشکده کسب و کار شریف در سال گذشته انجام شده، ابتدا به ترسیم وضعیت کنونی صنعت و بازار خودرو پرداخته و آورده است: افزایش قیمت ارز و نهادههای تولید در دو دهه گذشته، هزینههای ساخت خودرو در کشور را بسیار بالا برده اما درآمد خودروسازها به همان نسبت افزایش نیافته و این موضوع موجب زیان ده شدن خودروسازهای بزرگ از ابتدای دهه ٩٠ به این سو شده است. اگرچه ضعف بهرهوری، ریختوپاشهای مالی و بیتدبیریهای مدیریتی همگی در مشکلات چند دهه خودروسازی کشور نقش داشتهاند، ولی علت اصلی متناسب نبودن افزایش درآمدها به نسبت هزینههای خودروسازها و زیان ده شدن آن ها در یک دهه گذشته، سیاست قیمت گذاری دستوری بوده است. این مطالعه در ادامه به این موضوع اشاره میکند که در ٢۵ سال گذشته رشد شاخص بهای ساخت متوسط در صنعت، از رشد شاخص قیمت وسایل نقلیه موتوری بسیار بیشتر بوده و این موضوع نشان میدهد قیمت وسایل نقلیه در مقابل هزینههای خودروسازان بسیار کمتر افزایش یافته است.
آمارهای کمتر شنیده شده از مشکلات مدیریتی خودروسازانگزارش مذکور با اشاره به مشکلات مدیریتی خودروسازان داخلی به آمارها و واقعیاتی از جمله موارد زیر اشاره کرده است:
سهم پایین تحقیق و توسعه: این عامل موجب شده محصولات جدید، عمدتاً دارای تغییرات ظاهری برای پاسخ حداقلی به ذائقه مشتریان باشد.
بالابودن هزینه های لجستیک: بیش از 20 درصد هزینه های بخش تامین، مربوط به لجستیک است که دوبرابر استانداردهای حداقلی دنیاست. رعایت نشدن اصول اولیه هم راستایی و یکپارچگی قطعه سازان، پراکندگی سایت های تولید، استفاده نکردن از ظرفیت شرکت های قطعه ساز گروه بر مبنای صرفه اقتصادی از جمله عوامل ناکارآمدی بخش تامین به لحاظ مدیریت هزینه هاست.
تضاد بین مالکیت و مدیریت: دولت به ظاهر در خودروسازان سهام کنترلی دارد. با این حال، به دلیل سهامداری شرکت های زیرمجموعه و سازو کارهای پیچیده، عملاً در مجامع عمومی این شرکت ها، بازیگر اصلی است. به علاوه ساختار تودر توی مالکیت و تملک سهام شبه خزانه توسط شرکت های گروه، علاوه بر مغایرت با قانون تجارت و اصل 44، به معضل دستوری بودن سیاست ها و برنامه های خودروسازان تبدیل شده و راه هرگونه بهینه سازی و ایجاد شفافیت را با مانع جدی روبه رو کرده است.
هزینه های حقوق و دستمزد بالا: بیش از 12 درصد بهای تمام شده، مربوط به هزینه های حقوق و دستمزد است که سه برابر استانداردهای جهانی است.
هزینه های سیاسی سال های گذشته از کیسه خودروساز: سرمایه گذاری های خارجی بدون توجه به مطالعات بازار، در کشورهایی نظیر سنگال موجب خروج منابع از کشور (در سنگال 90 میلیون دلار) شده در حالی که این کشور امکان تامین برق برای فعالیت این کارخانه را نداشته و اکنون نیز هیچ امکانی برای فروش و واگذاری این کارخانه ندارد.
بی حاصل بودن تجدید ارزیابی و رفع ظاهری مشکلات در ترازنامه خودروسازان به همراه مشکلات صنعت قطعه سازی (نظیر رانت ارائه نشدن تحلیل قیمت توسط تامین کنندگان، ورود افراد غیرحرفه ای به تامین قطعات، تامین بدون صرفه اقتصادی و فنی با وجود ظرفیت های تولید درون گروهی، انحصار در تامین قطعه و نیز تحمیل غیراقتصادی برخی شرایط در قراردادهای تامین فولاد، قطعات و…) از دیگر معضلات صنعت خودرو در گزارش اندیشکده شریف است.
اندیشکده کسبوکار شریف در نهایت، برای بهبود شرایط رقابت و زمینهسازی حذف سیاست قیمتگذاری دستوری و با اصل قراردادن حمایت از حقوق مصرفکننده نهایی، راهحلهای عملیاتی پیشنهاد کرده که خلاصه آن به شرح زیر است:
1- درخصوص افزایش رقابت در صنعت خودروسازی کشور پیشنهاد شده که دولت سهام شرکتهای تابعه خود، حداقل در یکی از دو قطب خودروسازی کشور (ایرانخودرو و سایپا) را به صورت کامل به بخش خصوصی واگذار کند و به هیچ نحو در حق رأی و حق جریان نقدی آن نفوذی نداشته باشد. با این اقدام، خودروسازی دست کم از تک قطبی به دو قطبی تبدیل خواهد شد و فضای رقابتی به سمت بیشتر شدن منافع مصرف کنندگان نهایی سوق پیدا خواهد کرد.
2- برای افزایش رقابت پیشنهاد شده در بازهای ١٠ ساله، تعرفه خودروهای وارداتی به صورت پلهای و از 86 درصد کنونی به میانگین کشورهای منطقه (یعنی حدود ۵ درصد) برسد. این اقدام از آن رو دارای اهمیت است که می توان از ظرفیت منابع ارزی موجود نزد مردم برای واردات خودرو استفاده کرد. طبق آمار موجود، میزان منابع ارزی نزد مردم بین 25 تا 30 میلیارد دلار برآورد می شود. (آمار با توجه به بازه تهیه گزارش یعنی سال 1400 بیان شده است.)
3- در خصوص قیمت گذاری، گفته شده که پس از ایجاد فضای رقابتی در صنعت خودروسازی، قیمت گذاری دستوری خودرو به طور کامل حذف شود.
4- درباره کیفیت خودروها، اندیشکده مذکور پیشنهاد کرده که با افزایش رقابت و تسهیل ورود خودروها به کشور، خودروسازان باید قدرت رقابتپذیری و استانداردهای خود را به سطح خودروسازان جهانی نزدیک کنند. نهاد تنظیمگر نیز باید با ارائه تنفس در سالهای ابتدایی، به تدریج استانداردهای سخت گیرانهتر و مطابق استانداردهای جهانی را برای خودروهای تولید داخل الزامی کند. برای این کار، جزئیات زیر پیشنهاد می شود:
* تمهید امکان تامین مالی با مشارکت های مردمی از روش های نوین و موثر.
* امکان واردات بدون انتقال ارز برای ایرانیان مقیم خارج از کشور به همراه مشوق های تعرفه ای.
* اصلاح قوانین مالکیت مدیریت (حاکمیت شرکتی) خودروسازان و مدیریت تعارض منافع در آنان.
* استفاده از ابزارهای مالی مانند تامین مالی زنجیره ای برای رفع بخشی از مشکلات تامین سرمایه در گردش قطعه سازان.
* شفافیت قراردادهای تامین خودروسازان در سامانه ای دولتی و انتشار آن برای عموم در مقاطع خاص که می تواند منجر به رفع فسادهای احتمالی شود.
* استفاده از ابزارهای مدرن و شفاف از قبیل بورس کالا برای عمق بخشی به بازار خودرو، تسهیل خرید خودرو و جلوگیری از رانت و فساد.
ایرانجیب
تعمیر کاتالیزور خودرو چیست و چگونه انجام میشود؟
ایده که سبب تحقق آرزو هایم شد
چطور با ثروت آفرینی از فقر نجات یافتم
قله های ثروت را پودر کردم
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
document.getElementById(“comment”).setAttribute( “id”, “a0d2dfea92fd27f679f08771bc0da292” );document.getElementById(“b338828522”).setAttribute( “id”, “comment” );
مطالب پربازدید
کم کردن آب رادیاتور انواع خودروها
طرح جدید فروش فوری خودرو کوییک – آذر 1401
جک S۵ نیوفیس پلاس
تفاوت دوگانه سوز کارخانه با دوگانه سوز دستی و پایه گازسوز
نکات مهم برای مراقبت از خودرو پارک شده
عیب یابی و تعمیر
۱۴ نکته مهم در مورد روغن موتور خودرو!
روش های ترمیم خط و خش بدنه خودرو
لاستیک های ران فلت Runflat چیست؟
زاویه کمبر خودرو چیست؟
چگونه مایع شیشه شوی خودرو بسازیم؟
اخبار روز
تعمیر کاتالیزور خودرو چیست و چگونه انجام میشود؟
۱۴ نکته مهم در مورد روغن موتور خودرو!
روش های ترمیم خط و خش بدنه خودرو
لاستیک های ران فلت Runflat چیست؟
زاویه کمبر خودرو چیست؟
شاهکار جدید BMW
یکی از خودروسازها به زودی واگذار میشود
قیمت خودرو در بازار آزاد 16 آذر
عرضه قطره چکانی خودرو عامل افزایش قیمت است
پیش فروش جدید محصولات سایپا – آذر 1401
ایده که سبب تحقق آرزو هایم شد
عرضه تارا و پژو 207 در بورس کالا – آذر 1401
فروش نقدی محصولات بهمن موتور – آذر 1401
چطور با ثروت آفرینی از فقر نجات یافتم
نسخه جدید برای کلاف سردرگم قیمت گذاری خودرو
قله های ثروت را پودر کردم
خداحافظی با بنزین سوپر پس از عرضه بنزین یورو 5
فروش ام وی ام X55 پرو – آذر 1401
خبر جدید از رتبه بندی معلمان + جزییات پرداخت
آخرین مهلت بازدید از خودروهای خارجی مزایده ای اعلام شد
چگونه مایع شیشه شوی خودرو بسازیم؟
نحوه تشخیص دو تکه بودن خودرو
راهکارهای جلوگیری از سرقت خودرو!
سوئیچ اهرمی چیست و در خودروها چه کاربردی دارد؟
چگونه تایرهای خودرو را باد کنیم؟
اخبار داغ
زندگی نامه شاعر بزرگ سعدی شیرازی + آثار
سرویس سفارش آنلاین تاکسی “ماکسیم” روسی در ایران
بیوگرافی علیرضا افتخاری موسیقی دان و خواننده +عکس و همسر
بیشترین خودروهایی که ایرانی ها امسال خریدند +جدول قیمت
برای تبدیل شدن به یک طراح خودرو چه نکاتی لازم هست
خودرو
سمند سورن جدید با فیس لیفت جدید در سال ۹۷ + تصاویر
فروش ویژه واقساطی نیو اکتیون پرستیژ+شرایط
آشنایی با پژوهای تازه نفس در ایران + عکس و مشخصات
کادیلاک خودرو مفهومی اسکالا را به لس آنجلس آورد+تصاویر
آیا خودروهای بیسو T۳ و بیسو T۵ ارزش خرید دارند؟
مسابقات
تقویم مسابقات سوپربایک فصل ۲۰۱۹ اعلام شد +جدول
از فروش مهدی قایدی چند میلیون دلار به استقلال رسید؟
5 فوتبالیست پولدار دنیا +عکس
جایگاه قطعی ایران در سیدبندی جام جهانی مشخص شد
نتایج و زمانی بازی های لیگ برتر فوتبال
آشپزی
آموزش تهیه سالاد مرغ و کاهو خوشمزه
طرز تهیه کوکو هویج ساده و خوشمزه + مواد لازم
یه کیک بدون فر بدون همزن با سه ماده
اشتباه رایج هنگام نوشیدن چای
سبزی برای کمخونی و کلسترول